Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Δεκ 2022
Πυρετός διαβουλεύσεων γύρω από τη Λιβύη
Κλίκ για μεγέθυνση
















Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον, Ρ. Νόρλαντ, επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Τρίπολη

AP/YOUSEF MURAD


03.12.2022, 13:01
 
 
Πιέσεις μέσω Καΐρου προς την Αγκυρα για πάγωμα των τουρκολιβυκών μνημονίων και διευθέτηση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ● Οι διπλωματικές διεργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα-Αίγυπτο-Τουρκία-Ισραήλ και ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στα ενεργειακά σχέδια.

Εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη και παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά να συμφωνήσει προκειμένου ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μένφι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος ανέλαβε νέα πρωτοβουλία με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου για συνομιλίες με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες (και την Τουρκία), στη βάση της απόφασης του ΟΗΕ και σε συνεργασία με τον απεσταλμένο του Οργανισμού, Α. Μπατέλι.

Η νέα κινητικότητα γύρω από τη Λιβύη αποτυπώνεται στο προσκήνιο στον κύκλο επαφών του Α. Μπατέλι στην Τρίπολη, τη Βεγγάζη, το Κάιρο και την Τύνιδα. Η διεθνής πίεση αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του Α. Ντμπεϊμπά μετά τη συνάντηση που είχε με τον Α. Μπατέλι στην Τύνιδα την Πέμπτη ότι «η κυβέρνηση είναι απολύτως έτοιμη για τη διεξαγωγή εκλογών» και πως «όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να γίνουν το συντομότερο δυνατόν».

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επείγονται για την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη. Ο νέος ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον, Ρ. Νόρλαντ, επιστρέφει τις επόμενες ημέρες στην Τρίπολη για τον τελικό γύρο της εκλογικής συμφωνίας, καθώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Α. Μπατέλι, έχει εξασφαλίσει την κατ’ αρχήν δέσμευση όλων των πολιτικών θεσμών, ενώ σε συνομιλία που είχε με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Α. Γκάιτ, πήρε τη διαβεβαίωση για πλήρη στήριξη από τις αραβικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Α. Σάλεχ, που βρίσκεται στο Κάιρο, δήλωσε ότι οι νομοθετικές προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για τις εκλογές και εκκρεμεί η τροποποίηση ενός άρθρου, αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Βουλής και του ΣτΕ, που συζητείται από κοινή επιτροπή των δύο Σωμάτων. Η 24μελής επιτροπή συνεδρίασε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου υπό την εποπτεία της αποστολής του ΟΗΕ. Ο Ν. Δένδιας είχε χθες νέα συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Α. Ταγιάνι, ο οποίος προχθές συναντήθηκε στο Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σ. Σούκρι.

Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά καλείται να μην προχωρήσει σε άλλες συμφωνίες στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και του νέου της 3ης Οκτωβρίου 2022. Ουσιαστικά, οι συμφωνίες με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανενεργές για να κριθούν από την επόμενη κυβέρνηση και τη νέα Βουλή που θα προκύψουν από τις εκλογές. Το ερώτημα είναι αν αυτή η διευθέτηση θα βρει εν τέλει σύμφωνη την Αγκυρα. Ο πρόεδρος Τ. Ερντογάν προγραμμάτιζε νέα επίσκεψη στην Τρίπολη για την υπογραφή συμφωνιών της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ με την αντίστοιχη λιβυκή ΝΟC. Το ταξίδι έχει παγώσει, ενώ από την άλλη ετέθη σε κίνηση η διαδικασία επαναπροσέγγισης Αγκυρας-Καΐρου, για την οποία πολλά ειπώθηκαν από την τουρκική πλευρά μετά τη συνάντηση του Τ. Ερντογάν με τον Αλ Σίσι στο Κατάρ, στην έναρξη του Μουντιάλ.

Απότην αιγυπτιακή πλευρά επισημαίνεται ότι έχουν αρχίσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο (σε Κάιρο, Αγκυρα, Λιβύη) με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της πολιτικής μετάβασης της Λιβύης και συναφώς τη διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το Κάιρο έχει κάνει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι χωρίς την επίλυση του Λιβυκού, οι διμερείς σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας δεν μπορούν να προχωρήσουν. Ο πρόεδρος Αλ Σίσι κάλεσε επίσης τον Τ. Ερντογάν να επανεξετάσει τη σχέση της Τουρκίας με το ενεργειακό φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου (EGF), στο οποίο συμμετέχουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής πλην της Τουρκίας. Ανάλογη παρότρυνση διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το Ισραήλ. Μια τέτοια εξέλιξη υποστηρίζεται και από τις χώρες του Κόλπου (Σ. Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ) που πιέζουν για επίλυση του Λιβυκού και εξομάλυνση των σχέσεων Καΐρου-Αγκυρας.

Η διαδικασία αυτή περνάει και από τις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου αλλά και πλαίσιο του EGF. Η αιγυπτιακή ηγεσία έχει επισημάνει προς την Αγκυρα ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις ΑΟΖ δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση τις καλές προθέσεις Αιγύπτου και Ελλάδας, αφήνοντας εκτός ρύθμισης τη θαλάσσια περιοχή στην οποία μπορεί να έχει δικαιώματα και η Τουρκία. Η επισήμανση παραπέμπει σε μελλοντική πολυμερή διαπραγμάτευση Ελλάδας-Αιγύπτου-Τουρκίας και Κύπρου.

Το φυσικό αέριο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία εμφανίζεται διαλλακτική στις συνομιλίες με το Ισραήλ για συνεργασία στο σχέδιο εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων πεδίων φυσικού αερίου της Λωρίδας της Γάζας. Στο σχέδιο συμμετέχει και η Αίγυπτος και εκκρεμούν οι τελικές συμφωνίες με την Παλαιστινιακή Αρχή για τα έσοδα. Το αέριο θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο για τη μετατροπή του σε LNG και εξαγωγή στην Ε.Ε. Βάση αναφοράς για την επικείμενη ρύθμιση είναι η πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, που έγινε με τη μεσολάβηση του συμβούλου για θέματα ενέργειας του Λευκού Οίκου, Α. Χοχστάιν.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα με την επιστολή-καταγγελία προς τον ΟΗΕ του μνημονίου Αγκυρας-Τρίπολης της 3ης Οκτωβρίου, έκανε σαφείς τις θέσεις της για τη διευθέτηση του θέματος των θαλάσσιων ζωνών. Στην επιστολή της αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό, Μ. Θεοφίλη, υπογραμμίζεται ότι ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησης του τουρκολιβυκού μνημονίου με έρευνες και γεωτρήσεις που θα παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα καλεί τη Λιβύη και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα προσβάλει τα ipso facto και ab initio δικαιώματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει, βάσει της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα δηλώνει επίσης τη δέσμευση για την ειρηνική επίλυση κάθε ζητήματος που αφορά τις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με ειρηνικά μέσα, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου