Μια στροφή πριν το τέλος της δίκης, πιθανότατα με αίσιο τέλος για τους κατηγορούμενους από την Αστυνομία πολίτες, η Δικαιοσύνη τους στέλνει ξανά στην αφετηρία. Οι αδελφοί Καττή και οι δύο φίλοι τους, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες θύματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου 2020 στα Σεπόλια, θα δικαστούν εκ νέου καθώς ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την παύση της προέδρου του δικαστηρίου, προσάπτοντάς της καθυστερήσεις.

«Ενώ δικάζαμε επτά μήνες, θα ξεκινήσουμε από την αρχή τον Δεκέμβρη για να γίνει η δίκη πιο γρήγορα. Με ποιό τρόπο; Θα μας αφαιρεθούν δικαιώματα;» λέει στο tvxs.gr η δικηγόρος της οικογένειας Καττή, Αντωνία Λεγάκη. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό και οι ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων έχουν δείξει με προφανή τρόπο
προς την κατεύθυνση της αθώωσης των τεσσάρων κατηγορουμένων ενώ ο στόχος της Δικαιοσύνης για επίσπευση της διαδικασίας δεν υπηρετείται από την εν λόγω απόφαση.

Ο 24χρονος Ορέστης Καττής που ξυλοκοπήθηκε κάτω από το σπίτι της οικογένειας κατηγορείται για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση. Η αδελφή του Λυδία Καττή, ο Νικόλας Καβακλής και ο Μάκης Λιβάνης συνελήφθησαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εξύβριση, απόπειρα για επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής. Υπενθυμίζεται ότι έξω από το Α.Τ Κολωνού σημειώθηκε το περιστατικό με την κλωτσιά και στη συνέχεια τη λιποθυμία του πατέρα Καττή, που είχε συγκλονίσει τότε την κοινή γνώμη.

Τί συνέβη κάτω από την οικεία Καττή μετά την πορεία του Πολυτεχνείου

«Λέγοντας η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου ότι η συγκεκριμένη πρόεδρος καθυστέρησε την δική μας υπόθεση, είναι σαν να μας λέει κατά πρόσωπο ότι η επόμενη πρόεδρος θα μας εμποδίσει να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος», τονίζει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη.

Η δικηγόρος εξηγεί ότι ασκώντας τα δικαιώματα που έχει η πλευρά του κατηγορουμένου, εξετάστηκαν όλοι εκείνοι οι αυτόπτες μάρτυρες που παρέθεσαν τα γεγονότα όπως αυτά συνέβησαν. «Ενώ υποτίθεται ότι ο Ορέστης μαζί με άλλους πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς, γείτονες που δεν είχαν καμία σχέση ούτε με τη διαδήλωση ούτε με τα περιστατικά κατέθεσαν ότι αστυνομικοί κυνηγούσαν με τις μοτοσικλέτες τον κόσμο που βρισκόταν στον δρόμο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναζητούν καταφύγιο στα σούπερ μάρκετ», σημειώνει η κα. Λεγάκη.

«Από φωτογραφίες και βίντεο αποδεικνύεται ότι οι μάρτυρες υπεράσπισης ήταν παρόντες στα γεγονότα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι αστυνομικοί λένε ανερυθρίαστα ψέματα», προσθέτει.

Μιλώντας στο tvxs.gr δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, η δικηγόρος Ηρώ Ζιώζια που ακούγεται σε ένα από τα βίντεο να ζητά επίμονα από τους αστυνομικούς να εξηγήσουν το λόγο για τον οποίο χτυπούν και συλλαμβάνουν τον Ορέστη Κατή, είχε μεταφέρει ό, τι είχε δει με τα μάτια της εκείνες τις στιγμές.

«Είδα όλο το περιστατικό από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ήμασταν έξω από το σταθμό του μετρό Σεπολίων, η πορεία είχε ήδη διαλυθεί και ο κόσμος κινούνταν προς το μετρό για να αποχωρήσει. Τότε ήρθαν με το γνωστό τρόπο τα μηχανάκια της ομάδας “Δράση”, με φόρα πάνω στους διαδηλωτές. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να γλιτώσει και είδα στο απέναντι πεζοδρόμιο τον Ορέστη κι άλλο ένα παιδί να φωνάζουν “φύγετε από τη γειτονιά”.

Τότε παρατήρησα αστυνομικούς να γυρνάνε το κεφάλι τους και να τον “λοκάρουν”, με διάθεση να τον κυνηγήσουν και να τον συλλάβουν. Να είναι εκείνος το θύμα για σήμερα, χθες δηλαδή. Άλλαξαν επί τούτου την πορεία τους για να τον ακολουθήσουν στο στενό του σπιτιού του».

Έξω από το αστυνομικό τμήμα

Παρομοίως για τη συνέχεια των γεγονότων που εξελίχθηκαν έξω από το Α.Τ Κολωνού, η Αντωνία Λεγάκη υποστηρίζει πως μέσα από την εξέταση των μαρτύρων δόθηκε στο δικαστήριο η καθαρή εικόνα.

«Έτσι αποκαλύφθηκε ότι η γιατρός Ανδρομάχη Ζουμπάκη που πήγε να δώσει πρώτες βοήθειες στον πατέρα Καττή την ώρα που είχε δεχθεί την κλωτσιά στην καρδιά και είχε πάθει ανακοπή, δέχθηκε ξύλο από τους αστυνομικούς. Το κατέθεσε ενόρκως. Κατέθεσε επίσης ότι δεν του άνοιγαν τα χέρια για να μπορέσει να του κάνει ανάνηψη. Το ότι δεν άφηναν το ασθενοφόρο να φύγει αν δεν τους έδειχνε ταυτότητα που δεν την είχε πάνω του εκείνη την στιγμή», υπογραμμίζει.

Η δικηγόρος της οικογένειας Καττή μας μεταφέρει πως τους επόμενους μήνες ο Δημήτρης Καττής, πατέρας των κατηγορούμενων Ορέστη και Λυδίας, ταλαιπωρήθηκε επί δύο μήνες από την covid-19, πιθανόν εξαιτίας του χτυπήματος που είχε δεχτεί τότε από αστυνομικό. «Γιατρός στο Αττικόν, επίσης μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε ότι ο κ. Καττής είχε υγρό στο μεσοθωράκιο που δε δικαιολογείται από τον covid ούτε την ανακοπή αλλά είναι συνέπεια χτυπήματος».

Στο ίδιο ρεπορτάζ του tvxs.gr εκείνες τις ημέρες του Νοεμβρίου του 2020, η επίσης δικηγόρος Χρυσάνθη Χατζηδημητρίου, παρούσα στο συμβάν στο Α.Τ Κολωνού, είχε πει: «Βρισκόταν ήδη εκεί ο πατέρας και η αδελφή του συλληφθέντα καθώς και κάποιοι οικογενειακοί φίλοι που μένουν όλοι στην περιοχή. Τότε αστυνομικοί προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους με βάναυσο και βίαιο τρόπο, χτυπώντας την κόρη στον ώμο και τραβώντας τη από τα μαλλιά για να τη συλλάβουν.

Ο πατέρας από όλη αυτή την ένταση και την ταραχή του καθώς δεν έπαιρνε καμία πληροφόρηση σχετικά με το τί θα συμβεί στο γιο του έχασε τις αισθήσεις του και έπαθε ισχαιμικό επεισόδιο. Μάλιστα φώναζε “νερό, νερό” και κανένας αστυνομικός δεν τον βοήθησε. Εμάς μας εμπόδιζαν να καταγγείλουμε τις παράνομες ενέργειές τους. Μέσα στο τμήμα αστυνομικοί χτύπησαν με κοκκάλινο γάντι, έβρισαν και έφτυσαν την κόρη και χτύπησαν κι άλλο φίλο της οικογένειας. Δεν πήραμε ποτέ απάντηση στο γιατί συνελήφθη ο άνθρωπος».
 
Μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η δίκη;

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της οικογένειας Καττή, Αντωνία Λεγάκη, η απόφαση του Αρείου Πάγου να παύσει την πρόεδρο στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της γρήγορης ολοκλήρωσης της δίκης. «Η τελευταία δικάσιμος που προχώρησε η διαδικασία έγινε τέλος Μαρτίου. Η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την παύση της προέδρου έγινε 14 Απριλίου. Ακόμα και αν υφίστατο θέμα καθυστέρησης άλλων υποθέσεων εξαιτίας της, θα όφειλαν να έχουν βάλει μια δικάσιμο το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου ώστε να βγει η απόφαση. Είχαν μείνει μόνο οι αγορεύσεις και η απόφαση, μία δικάσιμος αρκούσε», εξηγεί.

«Αντ’ αυτού αρχικά αρνήθηκαν να μας πουν τί συνέβη με την πρόεδρο και μάθαμε για την απόφαση του Αρείου Πάγου μόνο αφού ζητήσαμε επίμονα εξηγήσεις. Ενώ δικάζαμε επτά μήνες, θα ξεκινήσουμε εκ νέου τον Δεκέμβρη για να γίνει πιο γρήγορα. Με ποιό τρόπο; Θα μας αφαιρεθούν δικαιώματα;» λέει χαρακτηριστικά η δικηγόρος.

Εκτός από τα ερωτήματα που τίθενται για το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, είναι σίγουρο ότι παρατείνεται και η ταλαιπωρία των κατηγορουμένων. «Σκεφτείτε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι είναι εργαζόμενοι άνθρωποι. Για κάθε νέα δικάσιμο πρέπει να πάρουν εκ νέου άδεια από τη δουλειά τους. Επιπλέον, καλούνται να βιώσουν ξανά το τραύμα εκείνης της ημέρας. Κι όλο αυτό γιατί; Για να στερηθούν το φυσικό τους δικαστή; Πρόκειται για την πιο βίαιη και βάρβαρη παραβίαση των στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων που έχει ακουστεί μετά τη Μεταπολίτευση», τονίζει.

Αστυνομικοί μέλη ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής;

Η δικηγόρος μέσω του tvxs.gr διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι αστυνομικοί που έστειλαν στο εδώλιο του τέσσερις είναι πρώην μέλη ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. «Το λέω μετά λόγου γνώσης, οι αστυνομικοί που παρενέβησαν εκείνο το απόγευμα στα Σεπόλια συμμετείχαν στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ότι οι κατηγορούμενοι φώναζαν “υβριστικά” συνθήματα υμνώντας την ημέρα του Πολυτεχνείου. Μέχρι και η πρόεδρος τους ρώτησε για ποιό λόγο θεωρούν υβριστικά τα συνθήματα για το Πολυτεχνείο. Δεν είχαν καμία συναίσθηση πού βρίσκονταν», τονίζει.

Όσο για τον λόγο που γίνονται όλα αυτά, η δικηγόρος προχωρά σε μια πολιτική εκτίμηση. «Όπως είδε το πανελλήνιο και στην υπόθεση Ινδαρέ, έτσι και σε αυτή η κυβέρνηση κάνει πράξη την πρόθεσή της να ακολουθήσει την σκληρή γραμμή. “Θα σας σκοτώνουμε και θα σας καταδικάζουμε κιόλας”. Επιπλέον, αυτό είναι ένα υπόδειγμα για όλους όσους αντιδρούν. Η οικογένεια Καττή δηλώνει σύσσωμη ότι συμμετείχε στη διαδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θυμίζω ότι ήταν απαγορευμένη, και στη διάρκεια της οποίας χτυπήθηκαν πολλοί άλλοι άνθρωποι, δημοσιογράφοι μέχρι και ο γ.γ του ΚΚΕ», καταλήγει η κα. Λεγάκη.

πηγη: https://tvxs.gr