Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Ιούλ 2021
Ηχηρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Αμμόχωστο από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ – “Για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ θα στηρίξουν Κύπρο και Ελλάδα” (vid)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Όπως ανέφερε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για την στάση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση του ΥΠΕΞ της Κύπρου αναφέρεται ότι:

“Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν για την σαφή και ξεκάθαρη δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”.

 

 

Σε δηλώσεις του ο Μπλίνκεν προανήγγειλε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κάνοντας λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση και εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ, ενώ προέτρεψε την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Υπογραμμίζουμε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παραμένουμε υποστηρικτές μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προς όφελος όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Για πρώτη φορά στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Για εξέλιξη που προκάλεσε έκπληξη έκανε λόγο στο κεντρικό δελτίο είδήσεων του ΟΡΕΝ ο Μιχάλης Ιγνατίου, σχολιάζοντας την ηχηρή αντίδραση από την πλευρά των Αμερικανών κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Αμμόχωστο.

Έκανε μάλιστα λόγο για πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε ζητήσει από τον σύμβουλο του Ερντογάν Καλίν να μην πάει στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν, όπως και δεν πήγε, “αν και δεν ήταν το μείζον αυτό. Το μείζον ήταν να μην αλλάξει το καθεστώς της Αμμοχώστου, των Βαρωσίων. Οι πληροφορίες μας ήταν ότι έδωσαν υποσχέσεις οι Τούρκοι που δεν υλοποιήθηκαν και για αυτό είδαμε αυτή την οργή και αυτο το θυμό”.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου όπου του εξήγησε περισσότερα για την ηχηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ και άφησε, σύμφωνα με το Μ.Ιγνατίου, να εννοηθεί ότι αθετήθηκαν υποσχέσεις.

Για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι θα είναι η πρώτη φορά, στα 47 χρόνια “που η Αθήνα και η Λευκωσία θα έχουν τόσο σθεναρή υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τους Αμερικανούς. Σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν απέναντι. Αυτή τη φορά ο κ.Μπλίνκεν είπε ότι μίλησε με τους εταίρους του, Βρετανία και Γαλλία, για να έχουν κοινή στάση και η κοινή στάση είναι να καταδικαστεί απερίφραστα η ενέργεια των Τούρκων”.

με πληροφορίες από hellasjournal.com


πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου