Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Δεκ 2021
Αίγυπτος: Mούμια φαραώ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά μέσω ψηφιακής τεχνικής
Κλίκ για μεγέθυνση






Μέσω τοπογραφικών σαρώσεων από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποκαλύφθηκαν πλέον άγνωστες πληροφορίες για τον Αμενχοτέπ I.

Το μουμιοποιημένο σώμα ενός αρχαίου Αιγύπτιου Φαραώ μπόρεσε να έρθει στο φως για πρώτη φορά εδώ και χιλιετίες αφού έγινε προσβάσιμο στους επιστήμονες με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η μούμια του Αμενχοτέπ I, που κυβέρνησε από το 1525 έως το 1504 π. Χ., ανακαλύφθηκε σε μια τοποθεσία στο Ντείρ Ελ Μπαχαρί πριν από 140 χρόνια.

Αλλά οι αρχαιολόγοι απέφυγαν να το ανοίξουν για να διατηρήσουν την εξαιρετική μάσκα προσώπου και τους επιδέσμους.

Μέσω τοπογραφικών σαρώσεων από ηλεκτρονικό υπολογιστή αποκαλύφθηκαν πλέον άγνωστες πληροφορίες για τον Φαραώ και την ταφή του.

Η Δρ Σαχάρ Σαλήμ, καθηγήτρια ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine, είπε ότι μέσω της μελέτης τους έδειξαν ότι ο Αμενχοτέπ ήταν περίπου 35 ετών όταν πέθανε.

«Ήταν ύψος του ήταν περίπου 1,69, είχε περιτομή και τα δόντια του ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Μέσα στα περιτυλίγματα του, φορούσε 30 φυλαχτά και μια μοναδική χρυσή ζώνη με χρυσές χάντρες», είπε στο PA Media.

«Ο Αμενχοτέπ I φαίνεται ότι έμοιαζε σωματικά με τον πατέρα του: είχε στενό πηγούνι, μια μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα πάνω δόντια».

Ωστόσο, η Δρ Σαλήμ είπε ότι δεν παρατήρησαν καμία πληγή ή παραμόρφωση λόγω ασθένειας που θα τους επέτρεπε να δώσουν μια αιτία θανάτου.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να αποκτήσουν αρκετές ακόμα πληροφορίες σχετικά με τη μουμιοποίηση και την ταφή του Αμενχοτέπ, ο οποίος ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης Δυναστείας, συμπεριλαμβανομένου του ότι ήταν ο πρώτος φαραώ που είχε τους πήχεις του διπλωμένους στο στήθος και ότι, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική, ο εγκέφαλός του δεν αφαιρέθηκε κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης.

Η ψηφιακή σάρωση έδειξε επίσης ότι η μούμια υπέφερε από πολλαπλά τραύματα μετά θάνατον, τα οποία πιθανότατα προκλήθηκαν από τυμβωρύχους.

Επιπλέον, αποδείχθηκε πως οι ιερείς στερέωσαν το αποκολλημένο κεφάλι και λαιμό στο σώμα με μια λινή ταινία επεξεργασμένη με ρητίνη, κάλυψαν ένα ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα με μια ταινία και τοποθέτησαν δύο φυλαχτά από κάτω και τύλιξαν το αποσπασμένο αριστερό χέρι στο σώμα.

Η Δρ. Σαλήμ είπε ότι τα κοσμήματα και τα φυλαχτά που φάνηκαν στις σαρώσεις διέψευσαν παλαιότερες θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι ιερείς τα είχαν αφαιρέσει έτσι ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν από μεταγενέστερους Φαραώ.

ΠΗΓΗ: BBC
πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου