Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Αύγ 2022
«Πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης ο Μητσοτάκης»
Κλίκ για μεγέθυνση
06.08.2022, 13:58

 

Νάσος Ηλιόπουλος: Η βαλκανική μίξη Τραμπ και Ορμπαν του κ. Μητσοτάκη θα ηττηθεί από ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικής αλλαγής

Ξεκάθαρος μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος. Εξηγεί για ποιους λόγους η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση λόγω των σχέσεων του πρωθυπουργού με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, για χάρη του οποίου άλλαξε έως και τον νόμο για την ΕΥΠ. Εμφανίζεται, δε, σίγουρος ότι όλες οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Το ίδιο επικριτικός είναι και για τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας και κυρίως για την ακρίβεια, ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει «ημερομηνία λήξης».

 Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων οδήγησε χθες στις παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιό σας πάνω σε αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση. Και εξηγούμαι. Είχαμε δύο παραιτήσεις ανθρώπων που αναφέρονταν απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης μέχρι χθες ήταν το πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, ο ισχυρός άνθρωπος της κυβέρνησής του και με συγγενική σχέση μαζί του. Οποιος ήθελε να εξασφαλίσει μια προνομιακή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη έπρεπε πρώτα να έχει την εύνοια του κ. Δημητριάδη. Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων τοποθετήθηκε στη θέση αυτή με παράνομο τρόπο, γιατί ήταν απλά άνθρωπος υψηλής εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Ετσι, ο κ. Κοντολέων -και αυτός- απευθυνόταν προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε θεσμική διαμεσολάβηση.

Μετά την έρευνα τη δική σας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μαζί με το Reporters United, αλλά και το inside story, καταδείχθηκε ότι έχει στηθεί ένα δαιδαλώδες πλέγμα εταιρειών με ενορχηστρωτή τον κ. Δημητριάδη, προκειμένου να καλυφθεί ο έλεγχος των παρακολουθήσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο. Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε υποθέσεις που αφορούν τους επικίνδυνους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, που παραιτήθηκαν υπό το βάρος της πολιτικής δυσοσμίας των παρακολουθήσεων. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν τον πρωθυπουργό τον ίδιο.

Οι παρακολουθήσεις γίνονταν κατ’ εντολήν του κ. Μητσοτάκη. Κανένας πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας ή οποιοσδήποτε άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει αν παρακολουθείτο όλο αυτό το διάστημα και σε ποιον βαθμό. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σήμερα πώς ασκούσε τρία χρόνια εξουσία ο κ. Μητσοτάκης και ποια ασύδοτα μέσα χρησιμοποιούσε. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις με κάθε τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

 Είναι πολλοί οι πολίτες που βρίσκονται εκτός επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Την ίδια ώρα, οι διακοπές μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για χιλιάδες συμπολίτες μας εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μεταφορές, κόστος διαμονής κ.λπ. Οι προβλέψεις για τον χειμώνα είναι επίσης εξαιρετικά δυσοίωνες. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντονίζει τη λεηλασία κατά των πολιτών. Η άρνησή της να μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής έχει φέρει για το πρώτο 5μηνο αυξημένα έσοδα που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. Οταν λοιπόν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Αντί η κυβέρνηση να στηρίζει τα καρτέλ της ενέργειας, θα έπρεπε να στηρίζει τους πολίτες, με πλαφόν στη χονδρική και φορολογία στα υπερκέρδη των παρόχων. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει το εγκληματικό λάθος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κ. Μητσοτάκης τότε επέχαιρε κοιτώντας την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο της οικονομικής εξάντλησης πολιτών και επιχειρήσεων. Την ώρα που Μακρόν και Σολτς εθνικοποιούν εταιρείες ενέργειας, οι νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν της κυβέρνησης Μητσοτάκη πανηγυρίζουν για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα πρέπει άμεσα να επανέλθει ο έλεγχος της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο. Θα πρέπει να μειωθούν ΕΦΚ και ΦΠΑ, να γίνουν αυστηροί έλεγχοι στην αγορά ενέργειας και να στηριχθούν παράλληλα τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πολιτική αλλαγή και όχι διαχείριση της μιζέριας από τον κ. Μητσοτάκη.

 Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι τρία χρόνια τώρα έχει διαχειριστεί με αποτυχία όλα τα καίρια ζητήματα (πανδημία, ακρίβεια κ.λπ.). Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να αντέχει και να διατηρεί μια ουσιαστική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα την άνοιξη του 2023 και με την κυβέρνηση να παίρνει το ρίσκο ακόμη ενός δύσκολου χειμώνα, πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το σκηνικό;

Το σκηνικό έχει ήδη ανατραπεί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης. Το μόνο που μένει είναι ή να ορίσει ο ίδιος πρόωρα την ημερομηνία αυτή, όπως από τον Δεκέμβριο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ή να περιμένει το τέλος της τετραετίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσει τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική αλλαγή. Ενα πολιτικό πρόγραμμα για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με πραγματική ασφάλεια απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε.

Με ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, όπως οι συλλογικές συμβάσεις και οι αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Με ρύθμιση και διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του πανδημικού χρέους και κατάργηση του Πτωχευτικού που έφερε η Ν.Δ. Με αναγέννηση μιας σειράς δημόσιων εργαλείων, όπως ο έλεγχος στη ΔΕΗ, αλλά και συνολικότερα με τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Τέλος, με μια ουσιαστική επαναφορά του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων κόντρα στη θεσμική παρακρατική παρακμή που ζούμε σήμερα.

 Η κυβέρνηση με τη σειρά της σας έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για λαϊκισμό, ποντάροντας στα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Την ίδια ώρα επιχειρεί να διεμβολίσει την όποια κοινή αντιπολιτευτική γραμμή διατηρείτε με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ποια είναι τα δικά σας αντίμετρα σε αυτή την τακτική;

Η έννοια του λαϊκισμού έχει κακοποιηθεί στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε από πολιτικά και μιντιακά κέντρα είναι μια ακραία δημαγωγία με alt right χαρακτηριστικά και έναν χυδαίο ελιτισμό που προσπαθεί να κατηγορήσει ως λαϊκισμό το αίτημα ικανοποίησης των βασικών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η κριτική στην οποία αναφέρεστε εκπορεύεται από αυτούς που φόρεσαν περικεφαλαίες και συναντήθηκαν με τους νεοναζί την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η άμυνά μας απέναντι σε αυτή τη λάσπη είναι οι συγκεκριμένες προγραμματικές μας προτάσεις, με αιχμή τα θέματα της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η βαλκανική μίξη Τραμπ και Ορμπαν του κ. Μητσοτάκη θα ηττηθεί από ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα κοινωνικής αλλαγής.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου