Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 06 Αύγ 2022
Σταύρος Μαλιχούδης: «Πρακτικές εκφοβισμού κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας»
Κλίκ για μεγέθυνση





Ο Στ. Μαλιχούδης μιλώντας για την περίπτωση παρακολούθησής του τόνισε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην ίδια θέση»


06.08.2022


Πριν τις τελευταίες περιπτώσεις παρακολούθησης, υπήρξε ακόμη μία και μάλιστα εκκωφαντικά δυνατή. Ήταν η περίπτωση του Σταύρου Μαλιχούδη, δημοσιογράφου στο ανεξάρτητο Solomon αλλά και μέλος των Reporters United που πριν από έναν περίπου χρόνο ανακάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον έθεσε υπό παρακολούθηση λόγω ρεπορτάζ που ετοίμαζε για λογαριασμό του Solomon με αφορμή ένα 12χρονο παιδί από τη Συρία και τη ζωγραφιά του. Με αφορμή τις εξελίξεις που ακολούθησαν των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις μέσω predator, ο Σταύρος Μαλιχούδης μίλησε στο Κόκκινο 105,5 και την Αλέκα Ζουμή για τη δική του περίπτωση αλλά και την εικόνα έτσι όπως διαμορφώνεται.

«Η δική μου εικόνα μετά από πάρα πολλούς μήνες ενασχόλησης με το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην ίδια θέση. Νομίζω πως αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δική μου περίπτωση είναι ότι αρχικά αφενός η κυβέρνηση το διέψευσε, εγώ έτυχε τότε να εργάζομαι και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οπότε αναγκάστηκε να βγάλει δύο απαντήσεις γιατί νομίζω πως αν ήταν απλά για το Solomon ή το Reporters United απλά δεν θα απαντούσαν καν. Οι απαντήσεις ήταν του τύπου «σαν διαβεβαιώνουμε και είναι αυτονόητο πως τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Το θέμα είναι ότι πριν από μία εβδομάδα ο διοικητής της ΕΥΠ τελικά το παραδέχτηκε στη Βουλή, την απέδωσε στην Εθνική ασφάλεια αλλά η παρακολούθηση, όποιος δει το σήμα, δεν φαίνεται να συνδέεται καθόλου με οτιδήποτε έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. Είναι προβληματικό, υπάρχει ένα σήμα το οποίο δίνει πληροφορίες για το ρεπορτάζ που ετοιμάζουμε, ξέρει ο άνθρωπος που έχει συντάξει αυτό το μήνυμα ποιο είναι το ρεπορτάζ, τι πραγματεύεται και ζητάει πληροφορίες καθαρά για το κομμάτι του ρεπορτάζ, είναι καθαρά δημοσιογραφική έρευνα και ζητάνε στοιχεία πάνω στη δημοσιογραφική έρευνα. Το δικό μας ερώτημα ήταν που καταλήγει όλη αυτή η ενημέρωση;»

Για τον τρόπο με τον οποίο υπήρξε «απόκρυψη» του γεγονότος από το μεγάλο κομμάτι του Τύπου, σημείωσε: «Κληθήκαμε να μιλήσουμε σε πάρα πολλά ΜΜΕ σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρότι έβγαλε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ και έκαναν και ερωτήσεις το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, στα περισσότερα δημοσιογραφικά Μέσα δεν θα έβλεπες ούτε ένα κείμενο των 100 λέξεων. Για τα περισσότερα Μέσα δεν συνέβη ποτέ. Μας τρομάζει και μας απογοητεύει. Πολλοί δημοσιογράφοι από πολλά μεγάλα μέσα επικοινώνησαν μαζί μου σε προσωπικό επίπεδο, αλλά όταν τέθηκε το ζήτημα σε μια σύσκεψη δεν ήταν καλά τα πράγματα για να κάνουν κάτι».

Νομίζω πως οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν και την διεθνή εικόνα και όσα γράφουν στα ρεπορτάζ τους και το Reporters United και το Inside Story τους τελευταίους μήνες, ότι το κακόβουλο λογισμικό Predator δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί, είναι ένα πανάκριβο και πανίσχυρο που δεν μπορούν να προμηθευτούν ιδιώτες ούτε καν επιφανείς ιδιώτες, οι ειδικοί λένε ότι απευθύνεται σε κράτη και νομίζω πως αυτές οι αποκαλύψεις αποτελούν την υπέρβαση γιατί ξέρουν οι δημοσιογράφοι δουλεύοντας τέτοια θέματα τι κίνδυνοι υπάρχουν. Έβλεπα νωρίτερα ότι έχει κατατεθεί αγωγή κατά των δημοσιογράφων.

Επειδή ξέρω τη δουλειά των συναδέλφων είναι απολύτως στοιχειοθετημένα και έχουν φερθεί με δεοντολογία στον κ. Δημητριάδη, απλά το ζήτημα σε όλο αυτό το κομμάτι είναι ότι πρόκειται για πρακτικές εκφοβισμού που δεσμεύουν χρόνο και πόρους και ενέργεια από τους δημοσιογράφους. Σίγουρα μας αφορά όλους αυτό το ζήτημα, εμείς τουλάχιστον στο Solomon και το Reporters United ήμασταν τυχεροί πέρσι όταν είχαμε μια παρόμοια υπόθεση, είχαμε πάρα πολύ μεγάλη υποστήριξη από άλλα Μέσα, από δημοσιογράφους, από τις Ενώσεις, είμαι σίγουρος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη».

Όσο για την δική του περίπτωση παρακολούθησης από την ΕΥΠ: «Έχασα αρκετούς μήνες σαν δημοσιογράφος, δεν είναι εύκολο και ψυχολογικά και στο κομμάτι να το αφήσεις πίσω σου, αλλά και στο κομμάτι της ευθύνης, αν εμείς οι δύο μιλάμε για ένα ρεπορτάζ πλέον πρέπει να προσέχω παραπάνω το πώς θα μιλήσουμε, πως θα γίνει η επικοινωνία και εμείς που δουλεύουμε κομμάτια στο προσφυγικό, υπάρχει αυτή η ευθύνη να μην εκθέσεις σε κίνδυνο κάποιον άνθρωπο».


Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου