Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 03 Μάι 2022
Ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια
Κλίκ για μεγέθυνση











© Siam Pukkato | Dreamstime.com




03.05.2022, 19:36
 
Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία Τύπου. Πέφτει 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο. Η έκθεση-κόλαφος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».

Συνεχίζεται η κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».

Η έκθεση-κόλαφος κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., πέφτοντας 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο. Η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα σε Μπουρουντί (107) και Ζάμπια (109) καταδεικνύοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 

Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ ενώ ξεπερνά από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου μόνο την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ρωσία.

Η κυβέρνηση και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο

Μετά τη δημοσίευση της έρευνας η χώρα μας γίνεται διεθνώς ρεζίλι για ακόμη μια φορά, ενώ μεγάλα ξένα ΜΜΕ, όπως το euractiv και το politico κάνουν αναφορά στις ελληνικές... επιδόσεις όμως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, «όποιος ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» ενώ δεν δίστασε να κάνει… παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την έκθεση και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» προειδοποιούν για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EURACTIV στις Βρυξέλλες, ο Pavol Szalai, επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια, κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι «συγκρίσιμη» με αυτή της Ουγγαρίας.

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας. Μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο Pavol Szalai.

«Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κατάλογος είναι μακρύς» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι «οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα».

Το ζήτημα θα απασχολήσει εκ νέου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας και ρωτώντας εάν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε να κάνει τη χώρα μοντέρνα και ευρωπαϊκή, μας έχει φέρει στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια και τους θανάτους από την πανδημία και στην τελευταία θέση στην ελευθερία του τύπου. Χειρότερα από την Ουγγαρία του Όρμπαν», το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιου Κούλογλου.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν την κατάσταση και ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις διώξεις και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και γενικά για τις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου