Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 22 Μάι 2022
Πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ: “Ο Μητσοτάκης είναι πρόεδρος μιας θητείας, το βράδυ των εκλογών αλλάζει…”
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος μιας θητείας. Το βράδυ των εκλογών τελειώνει η νεοφιλελεύθερη, νεοταξική δοκιμασία του ελληνικού λαού» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Νίκος Καραχάλιος.

Ο πρόεδρος του Forum2020 και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Δημοκράτες», αναφερόμενος στο μέτωπο της ακρίβειας, εκτιμά ότι «όσο αυτή η υβριδική κυβέρνηση νεοφιλελέ, ακρατοκεντρώων και αγορολάγνων υπακούει στα συμφέροντα των Big Eenergy Corps, το αποτέλεσμα για τον καταναλωτή θα είναι από πενιχρό έως ελάχιστο». Εγκαλεί δε τον κ. Μητσοτάκη διότι «έχει μπλέξει το ακραίο – υπερδικαιωματιστικό σημιτικό με το πατριωτικό / κοινωνικό / παπανδρεϊκό κέντρο και επιπλέον έχει “καπελώσει” (με ροζοπράσινους εισοδιστές) τη γαλανόλευκη βάση». Τέλος, δεν συμμερίζεται την κυβερνητική θριαμβολογία για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εξηγώντας τους λόγους που «απτά οφέλη υπάρχουν για τις ΗΠΑ».

Κύριε Καραχάλιο, πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Υπάρχουν απτά οφέλη για τα ελληνικά συμφέροντα, στο φόντο μάλιστα της κύρωσης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ;

Απτά οφέλη υπάρχουν για τις ΗΠΑ. Αν η ελληνική πλευρά ερμηνεύει ως «όφελος» εξοπλιστικές δαπάνες 100 bn USD που δεν έχουμε για όπλα που θα παραλάβουμε εις βάθος δεκαετίας (και τα μισά δεν συνάδουν με το αποτρεπτικό δόγμα της χώρας), τότε έχει χαθεί η έννοια κόστους – οφέλους από τους αξιωματούχους του ΥΠΕΣ, ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΘΟ. Αν και ούτε αυτοί ερωτώνται. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, στο γνωστό στυλ L’ etat c’ est moi, προμήθεια ενός σμήνους F-35 χωρίς καμία προσυνεννόηση με τα μέλη του ΚΥΣΕΑ.

Θα ήθελα, με τη σειρά μου, να ρωτήσω την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κύριο Αποστολάκη, που είχαν προβλέψει ότι «στην επόμενη κρίση, η Ελλάδα θα είναι μόνη της», αν ισχύει ακόμη η σοβαρότατη εκτίμησή τους. Γιατί εγώ εξακολουθώ να συμφωνώ μαζί τους.

Η Τουρκία αποθρασύνεται μέρα με την ημέρα και εμείς επιβαρύνουμε την ασθενέστατη ελληνική οικονομία με όπλα που θα παραληφθούν δύο χρόνια μετά την ενδεχόμενη κορύφωση της αντιπαράθεσης.

Αν στο Μαξίμου δεν έπασχαν από νεοουκρανικό σύνδρομο, θα είχαν διαπιστώσει ότι ο κ. Ζελένσκι, όπως και ο δικός μας πρωθυπουργός, παίζουν τον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», υπέρ των συμφερόντων των υπερδυνάμεων και εις βάρος των λαών τους.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το Κογκρέσο θα μπλοκάρει την απόφαση της αμερικανικής διοίκησης για αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου (F-16). Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;

Δεν συμμερίζομαι την παροδική αισιοδοξία της κυβέρνησης για τρεις λόγους:

α) Όποια κρίση εκλήθη να προβλέψει μέχρι σήμερα, έπεσε θεαματικά έξω. Σε βαθμό που να αναρωτιέται κανείς αν κάποιος κακόβουλος σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη έχει βάλει αποπροσανατολιστικό μαγνητάκι στην πυξίδα μιας κρίσης του. Προβλεπτική ικανότητα 0%. Περίμεναν την πανδημία να λήξει εντός μηνών. Την ακρίβεια την έβλεπαν ως «παροδικό φαινόμενο». Επένδυσαν στα εμβόλια που θα έφερναν μέσω της «Επιχείρησης Ελευθερία» την πολυπόθητη. Σήμερα οι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Είναι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους! Οι άνθρωποι συνέταξαν προϋπολογισμό με την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα ’19. Ίσως ένα ταξίδι στους Δελφούς να τους έκανε καλό.

β) Ακόμη και αν το Κογκρέσο μπλοκάρει την αναβάθμιση των F-16, αυτή θα είναι προσωρινή. Θυμηθείτε το: ώς το τέλος του 2023 η απόφαση θα έχει παρθεί. Αρκεί να περάσουν τα mid-terms το φθινόπωρο κα η προσωρινή πίεση στην Άγκυρα για τη στάση της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τα νέα F-16 είναι μέρος των διπλωματικών offsets… και ο νοών νοείτω.

γ) Τέλος, πριν κλείσει τις βαλίτσες του για να επιστρέψει, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αισθάνθηκε τουλάχιστον άβολα -για να μην πω «αδειασμένος»- όταν, την ίδια κιόλας μέρα, ο κ. Μπλίνκεν συναντούσε τον κ. Τσαβούσογλου. Ποιος νομίζετε πως θα έχει τον τελευταίο λόγο; Εμείς που τα δώσαμε όλα και μάλιστα προκαταβολικά ή οι Τούρκοι που τα διεκδικούν όλα μέχρι ρήξεως;

 

Μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει το φάσμα της κρίσης διαβίωσης λόγω της έκρηξης της ακρίβειας. Επαρκούν τα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των καταναλωτών, δεδομένων -όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο- των δημοσιονομικών περιορισμών;

Όσο αυτή η υβριδική κυβέρνηση νεοφιλελέ, ακρατοκεντρώωνκαι αγορολάγνων υπακούει στα συμφέροντα των Big Energy Corps το αποτέλεσμα για τον καταναλωτή θα είναι από πενιχρό έως ελάχιστο. Εκτός από τη ΔΕΗ και το αέριο, υπάρχει η χρόνια παθογένεια του καρτελοποιημένου retail των super markets και των εμπόρων βασικών ειδών διαβίωσης, που έχουν κάνει το καλάθι της νοικοκυράς πιο δυσβάστακτο από τα βάρη που σήκωνε ο Πύρρος Δήμας και πιο τρύπιο από τα ύφαλα του Σάμινα.

Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι μύθος, αφού η ίδια η Ε.Ε. τους χαλάρωσε έως το 2023! Το μίγμα των μέτρων κατά των ανατιμήσεων είναι γνωστό: απλά θέλει βούληση – πλαφόν σε τιμές βασικών ειδών διατροφής, γενναία φορολόγηση στα υπερκέρδη των αεριούχων, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ορθή η πρόταση Βαρουφάκη) κ.ά. Μπορεί όμως ο Μητσοτάκης να τα βάλει με τους αφανείς «χορηγούς» της, το μεγάλο κεφάλαιο; Δυστυχώς, όσο κυβερνούν αυτοί, η «νέα ακρίβεια» θα αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά κα οι περισσότερες αυξήσεις θα αποδειχθούν ανθεκτικές: ήρθαν για να μείνουν. Άλλωστε, οι σημιτικοί έχουν το know how από το 2001, όταν με την έλευση του ευρώ το μπουκαλάκι το νερό από 50 δραχμές έφτασε τα 50 cents (280 δρχ.)

Αν τότε είπαμε το νερό νεράκι, τώρα θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, καθώς θα αναζητούνται το φθινόπωρο και τα σιτηρά από τους σιτοβολώνες της Ουκρανίας. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Απλά με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό θα γίνονται τρις χειρότερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως έδειξε και στο συνέδριο- υπεραμύνεται του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα της Ν.Δ., αντιπαραβάλλοντας το 40% που έλαβε η Ν.Δ. με το ποσοστό (18%) που συγκέντρωσε το κόμμα το 2012, επί ηγεσίας του κ. Σαμαρά. Είναι όντως πετυχημένη η συνταγή της διεύρυνσης προς το Πολιτικό Κέντρο του κ. Μητσοτάκη ή «δεν υπάρχει Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά», όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Σαμαρά;

Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω πως «πολυσυλλεκτικός» είναι de facto ο χαρακτήρας μιας παράταξης που εκπροσωπεί εδώ και 45 χρόνια από το 30% έως το 48% του ελληνικού λαού. Ο ισχυρισμός Σαμαρά «δεν υπάρχει Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά» αποτελεί σοφή υπενθύμιση του πρ. πρωθυπουργού προς τον διάδοχό του για ένα λάθος που κάνει καθ’ όλη την επταετία ελέγχου της «Ν.Δ.». Έχει μπλέξει το ακραίο – υπερδικαιωματιστικό σημιτικό με το πατριωτικό / κοινωνικό / παπανδρεϊκό κέντρο και επιπλέον έχει «καπελώσει» (με ροζοπράσινους εισοδιστές) τη γαλανόλευκη βάση. Η μειοψηφία του Looney Center δεν είναι ούτε αρκετή ποσοτικά ούτε ικανή ποιοτικά να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τη δίνη της πενταπλής κρίσης που βιώνει, παρά μόνο να στελεχώνει με προκλητικά και ακριβοπληρωμένα golden boys -τύπου Στάσση- αυτό που ο τύπος ονομάζει «Νέα Δημοκρατία Α.Ε.».

Σε ένα τοπίο αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων ή και υποχώρησης της ελευθερίας του Τύπου, οι «Δημοκράτες» πώς τοποθετούνται; Ποιος είναι ο στόχος ενόψει των εκλογών;

Εμείς μαζί με μια «γαλάζια ομάδα» πρώην υπουργών, αυτοδιοικητικών, συνδικαλιστών και νέων στελεχών, έχουμε αρχίσει να διαφοροποιούμαστε συστηματικά, απέναντι στα συστημικά κόμματα και την πιο ανάλγητη έκφρασή τους που είναι η σημερινή μεταλλαγμένη «Ν.Δ. Α.Ε.».

Πέφτουν 10 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, επανακάμπτει στα ταξί ο anti-uber Θύμιος Λυμπερόπουλος, χάνει μετά από δεκαετίες η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί το αντι-Μητσοτάκης μέτωπο. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει μετά το καλοκαίρι…

Έρχονται οι γαλάζιοι και φεύγουν οι ροζοπράσινοι. Και κρατήστε κάτι ακόμη. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πρόεδρος μιας θητείας. Το βράδυ των εκλογών τελειώνει η νεοφιλελεύθερη, νεοταξική δοκιμασία του ελληνικού λαού!

 

Πηγή: avgi.gr
πηγη: https://thefaq.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου