Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 14 Μάι 2022
«Η κυβέρνηση φοβάται τον αγώνα των φοιτητών»
Κλίκ για μεγέθυνση

Το μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θανάσης Σγούρος


14.05.2022, 16:08
 
Οι ανάγκες των φοιτητών και του λαού μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Οι φοιτητές στο ΑΠΘ αντιδρούν δυναμικά στο όργιο αστυνομικής καταστολής στους χώρους του Πανεπιστημίου τις προηγούμενες ημέρες, ο πρύτανης καλεί συνεχώς τα ΜΑΤ και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, την ίδια στιγμή που δεν σχολίασε καθόλου την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στους φοιτητές, υποδέχτηκε με πανηγυρισμούς την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο (κατά πλειοψηφία) έκρινε ότι δεν παραβιάζονται η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ από την ύπαρξη και δράση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ολα αυτά, ενώ ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης υποβιβάζεται συνεχώς από την κυβερνητική πολιτική σε αντίθεση με την ιδιωτική. Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έφερε το θέμα στη Βουλή, παρουσιάζοντας μάλιστα οπτικό υλικό που στηρίζει τις δηλώσεις του περί προβοκατόρικων ομάδων που παρουσιάζονται και ως φοιτητές. «Την άλλη εβδομάδα που διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές θα πάρετε καθαρό μήνυμα: Οι φοιτητές θα δυναμώσουν τους φοιτητικούς τους συλλόγους, θα κουρελιάσουν τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας. Για όλα τα παραπάνω, συνομιλήσαμε με τον Θανάση Σγούρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

• Το να μπει η αστυνομία στα Πανεπιστήμια αποφασίστηκε και θα γίνει πράξη. Προσώρας, μπαίνουν εξάλλου κανονικά τα ΜΑΤ όπως βλέπουμε στο ΑΠΘ. Λαμβάνοντας υπόψη και την προϊστορία των σχέσεων αστυνομίας-πανεπιστημιακού χώρου, τι σημαίνει και για την ακαδημαϊκή διαδικασία αλλά και για τη χώρα την ίδια το να ισχύει ακόμη αυτή η σχέση βίας (και μάλιστα υπό την «αιγίδα» του πρύτανη);

Από τα ελληνικά Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα από το ΑΠΘ το μόνο που δεν λείπει είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι φοιτητές μπαίνοντας στα Πανεπιστήμια αντικρίζουν τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, καθηγητές, βιβλία, μεγάλα προβλήματα και αποκλεισμούς από τη σίτιση, ελάχιστα δωμάτια στις εστίες, ενώ σε ορισμένες πληρώνουν μέχρι και νοίκι. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από μια διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες, που έχει οδηγήσει σε συνεχή υποχρηματοδότηση και οικονομικό «στραγγαλισμό» τα ιδρύματα.

Αυτές τις μέρες δρομολογείται, με επίκεντρο σε αυτή τη φάση το ΑΠΘ, ένα οργανωμένο σχέδιο, με πλήρη αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων και στοιχείων, που έχει στόχο να επιβάλει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές.
 

MOTION TEAM

Η κυβέρνηση, μαζί με τις προηγούμενες, έχει δημιουργήσει ένα Πανεπιστήμιο πολύ μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών. Ενα Πανεπιστήμιο στο οποίο βασιλεύει η επιχειρηματική δράση, όπου οι ανάγκες των φοιτητών και του λαού μετατρέπονται σε πανάκριβο εμπόρευμα. Γι’ αυτό νιώθει την ανάγκη να το «υπερασπιστεί». Από ποιους; Μα από τους ίδιους τους φοιτητές, τις διεκδικήσεις τους και τον αγώνα τους. Αυτούς είναι που φοβάται. Αυτοί είναι, άλλωστε, που ματαίωσαν τα σχέδιά της μέχρι τώρα.

Γι’ αυτό και αυτές τις μέρες δρομολογείται, με επίκεντρο σε αυτή τη φάση το ΑΠΘ, ένα οργανωμένο σχέδιο, με πλήρη αξιοποίηση προβοκατόρικων ομάδων και στοιχείων, που έχει στόχο να επιβάλει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές. Σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο την οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση. Σχέδιο που εκπονείται λίγες μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές για να συκοφαντήσει και να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Οι φοιτητές βέβαια έχουν τη δύναμη να το κάνουν κουρελόχαρτο.

• Το ΣτΕ έβγαλε απόφαση ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την πανεπιστημιακή αστυνομία και κανένα δικαίωμα δεν παραβιάζεται. Η κ. Κεραμέως αμέσως μετά δήλωσε με βάση αυτή την απόφαση πως «η Παιδεία αλλάζει στην πράξη». Πώς το σχολιάζετε αυτό και τελικά τι πρέπει ν’ αλλάξει πράγματι στην πράξη για την Παιδεία;

Η απόφαση του ΣτΕ το μόνο που επιβεβαιώνει είναι την ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου, που στήνει το «ντεκόρ» για τη δικαιολόγηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κατά μεγάλη... σύμπτωση, το «timing» των γεγονότων ταιριάζει γάντι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Βεβαίως, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Εχει αποδειχθεί πολλαπλά τι σημαίνει η «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης... Με όλες τις κυβερνήσεις, η Δικαιοσύνη πρωτοστατεί στην απαγόρευση απεργιών, διαδηλώσεων, σε συνεχή δικαστήρια απεργών και άλλων που αγωνίζονται, συνεχίζει να αφήνει να «σουλατσάρουν» φασιστικές ομάδες και συμμορίες στη Θεσσαλονίκη κ.λπ. Τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να βελτιωθούν με τέτοιες αποφάσεις.

Μέσα σε αυτά βρίσκονται φοιτητές λαϊκών οικογενειών που παλεύουν να τελειώσουν τη σχολή τους, να αποκτήσουν ολοκληρωμένη μόρφωση, που δουλεύουν για να τελειώσουν τις σπουδές τους. Είναι φοιτητές που διεκδικούν αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, υποδομές και καθηγητές, δωρεάν σίτιση και στέγαση, να μπορούν να βρουν δουλειά με το πτυχίο τους. Αυτές οι διεκδικήσεις μπορούν να ακουστούν δυνατά και καθαρά και στις φοιτητικές εκλογές, στις 18 Μάη, με ψήφο στην Πανσπουδαστική Κ.Σ. Η πρόταση του ΚΚΕ για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μπορεί να δώσει ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα «πώς μπορεί να γίνει καλύτερο το σημερινό Πανεπιστήμιο;». Μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτική στον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές σήμερα στις σχολές τους. Αξίζει να αγκαλιαστεί από χιλιάδες περισσότερους, μαζί με αυτούς που ήδη παλεύουν, μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις σχολές.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου