Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 16 Σεπ 2022
Στο απόγειο της ξεφτίλας το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ
Κλίκ για μεγέθυνση
"Πριν κάποια χρόνια υπήρχε ένα παντοδύναμο κλαδικό συνδικαλιστικό σωματείο. Κι αυτό ονομαζόταν Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Το έφερε "βαρύ" κάθε δημοσιογράφος αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ του επέβαλε κάποια ποινή για την αντιδεοντολογική στάση του.

Και επί προεδρία του Δημήτρη Τρίμη υπήρξαν αρκετές τέτοιες για σοβαρές περιπτώσεις. Αναφερόμαστε σε ποινές που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ σε δημοσιογράφους που λειτουργούσαν σαν θεραπαινίδες των εργοδοτών τους, καταθέτοντας εναντίων αγωνιστών συναδέλφων τους (περίπτωση Γ. Καραϊβάζ), για τις οριστικές διαγραφές μελών του (π.χ Άρη Πορτοσάλτε και Σταμάτη Μαλέλη) που ασκούν την δουλειά τους προτάσσοντας την ιδιότητα των κομματικών φερέφωνων, κ.α

Εδώ και κάποια χρόνια όμως, από τότε που στο τιμόνι της ΕΣΗΕΑ βρέθηκαν η Μαρία Αντωνιάδου, της Ν.Δ σαν πρόεδρος και ο Σταύρος Καπάκος του ΣΥΡΙΖΑ σαν γενικός γραμματέας, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων έχει απαξιωθεί εντελώς".

Τα παραπάνω έγραφε πριν χρόνια στον ιστότοπό μας σύντροφος που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στον δημοσιογραφικό χώρο και στο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων.

Σήμερα το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ έφτασε στο απόγειο της ξεφτίλας -παίρνοντας μια θέση δίπλα στο Δ.Σ της ΓΣΕΕ-  αφού αποτελεί την μοναδική περίπτωση στον κόσμο που παρόμοιο συνδικάτο συναινεί στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή λογοκρισία στα ΜΜΕ. (Αν υπήρξαν παρασκηνιακά παζάρια και τι είδους "ανταλλάγματα" μπορεί να υπήρξαν, προς το παρών δεν γνωρίζουμε).

Αναμένοντας κάποιο σύντροφο που γνωρίζει καλά το θέμα να γράψει αναλυτικά, παραθέτουμε το σχετικό κείμενο που υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος στην "ΕφΣυν":

 Πάνε καλά; Συμφωνεί με την Επιτροπή Λογοκρισίας η ΕΣΗΕΑ

 

Κοιτάξτε που η ΕΣΗΕΑ τάσσεται υπέρ του Ν/Σ για τον Τύπο που έβγαλε ξαφνικά στη διαβούλευση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συμφωνεί με τη σύσταση των δυο μητρώων (εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου) και μας λέει, γενικόλογα και αόριστα, πως «επί της αρχής είναι υπέρ της θέσπισης κανόνων προς τον σκοπό της διασφάλισης της απασχόλησης και της δεοντολογίας στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο».

 

Και συνεχίζει, βάζοντας στο κάδρο το κρατικό χρήμα: «Είναι προφανές πώς μόνο επιχειρήσεις που πληρούν τις ανωτέρω δυο προϋποθέσεις θα πρέπει να ενισχύονται, είτε με άμεσες ενισχύσεις, είτε μέσω διαφημίσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης».

Συμφωνεί λοιπόν με τη σύσταση αυτής της «Επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας» που προωθεί η κυβέρνηση. Απλώς κάνει κάποιες παρατηρήσεις. Παρατηρήσεις της πλάκας. Του τύπου ότι «στους κώδικες δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.Σ.Υ.) θα πρέπει να προστεθεί και ο Παγκόσμιος Χάρτης Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας». Γελάνε και οι πέτρες.

Να συσταθεί λοιπόν η επιτροπή λογοκρισίας λέει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, απλώς «να συμπληρωθεί με τους επικεφαλής των επιτροπών δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ». Αυτό ήταν που της έλειπε της επιτροπής, οι δύο συγκεκριμένοι επικεφαλής. Α, ναι, και κάτι ακόμα: «Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Επιτροπής θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αξίωμα πρέπει να αποδοθεί ex officio στον εκάστοτε Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».

Σχόλιο για τη συγκεκριμένη επιτροπή λογοκρισίας έκανε σήμερα και ο Γκουρκάν Οτζτουράν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου (ECPMF). Εγραψε, σχετικά: «Αναρωτιέμαι σοβαρά αν η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάποιον μυστικό διαγωνισμό για να δουν ποιος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό στην ελευθερία του Τύπου στις χώρες τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει με έναν νέο νόμο Επιτροπή Λογοκρισίας κατά των διαδικτυακών ΜΜΕ. Αυτή η νέα επιτροπή λογοκρισίας στην Ελλάδα θα έχει την ευθύνη της επιτήρησης της συμμόρφωσης των διαδικτυακών ΜΜΕ στη δημοσιογραφική δεοντολογία και θα έχει τη δύναμη να αποκλείει Μέσα από το να λαμβάνουν κρατική διαφήμιση για έως και δύο χρόνια».

Τι να πεις, κατάντια... Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 | 2:27 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου