Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Σεπ 2022
Προς γαλάζια τρολ: Να πώς γίνεται η σωστή προπαγάνδα
Κλίκ για μεγέθυνση

"Είναι τόσο θλιβερό το κατάντημα κάποιων πρώην αριστερών δημοσιογράφων, που ντρέπεται και η ντροπή που ξεπούλησαν κάθε ίχνος αυτοσεβασμού τους, για να κάνουν "καριέρα" στο "χρηματιστήριο" της επαγγελματικής ανάδειξης. Σ' αυτή την κατηγορία εντάσσεται  και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μητσός", γράφαμε σε περασμένη ανάρτησή μας αναφερόμενη στον συγκεκριμένο γραφιά του Μαρινάκη, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που λεν οι στίχοι του Βάρναλη: "Αχ, πού ‘σαι νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος". 

 

Τα σωστά ΜΜΕ, σε εποχές κοινοβουλευτικής δικτατορίας, πρέπει να διαθέτουν δημοσιολόγους για να διατηρούν το κέλυφος της αστικής δημοκρατίας και να καλλιεργούν την ψευδαίσθηση του πλουραλισμού. Απ' αυτή την άποψη θα συναντήσετε και κάποιες "αιρετικές" φωνές στα αστικά ΜΜΕ.

Θέλουμε να πούμε δηλαδή με απλά λόγια ότι ένας επιχειρηματίας σήμερα δεν θα στήσει ένα τηλεοπτικό κανάλι στα πρότυπα της ΥΕΝΕΔ και μια εφημερίδα όπως ήταν ο "Ελεύθερος Κόσμος" στην εποχή της δικτατορίας. Δεν υπάρχουν ανόητοι καπιταλιστές να σπαταλήσουν λεφτά στην δημιουργία ενός περιθωριακού ΜΜΕ με μηδαμινή απήχηση και ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Μετά απ' αυτή την εισαγωγή ας παραθέσουμε το σημερινό κείμενο του Μιχάλη Μητσού στα "ΝΕΑ". Οχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά μήπως το διαβάσουν τα ηλίθια δεξιά τρολ του διαδικτύου και πάρουν μαθήματα το πώς γίνεται η σωστή προπαγάνδα :P

 

«ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Σα βα; Τι γίνεται ρε συ στη χώρα σου;
Διάβαζα το πρωί τη Libe και ανησύχησα. Η κορυφή του κράτους έχει εγκαθιδρύσει ένα σύστημα μαζικού ελέγχου, γράφει ο ανταποκριτής της στην Αθήνα, που είναι Γάλλος, όχι από αυτούς τους συνεργαζόμενους. 

 

Οι Ελληνες τα λένε ακόμη πιο ωμά.
Μια επίκουρη καθηγήτρια στη Σορβόνη καταγγέλλει την ανάσταση του βαθέος κράτους που έχει τις ρίζες του στη χούντα.
Ενας ερευνητής στην Τουλούζη μιλάει για αυταρχική παρέκκλιση ορμπανικού τύπου.
Ενας ειδικός των λαϊκισμών στην Αθήνα λέει ότι η αστυνομία εγκαταστάθηκε στα πανεπιστήμια για να καταστείλει την κριτική σκέψη.
Κι ένας ευρωβουλευτής ισχυρίζεται ότι τον διέγραψες επειδή επέκρινε τις πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης. Αλήθεια λένε όλοι αυτοί;».

«ΕΛΑ ΤΩΡΑ, βρε Εμανουέλ, ξέρεις πώς τα φουσκώνουν οι δημοσι­ογράφοι, έχεις κι εσύ πικρή πείρα. Ολα ξεκίνησαν από αυτόν τον Ανδρουλάκη, τον παρακολουθούσαν οι δικοί μου χωρίς να μου πουν τίποτα. Unc bavure, όπως θα λέγατε εσείς, που ήταν όμως βούτυρο στο ψωμί του και τώρα ψάχνει μαζί με τον Τσίπρα τρόπους για να με ρίξουν. Αλλά δεν θα τους περάσει! Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες, τι μαζικός έλεγχος να υπάρξει στο ελληνικό μπάχαλο, κι όσο για τα πανεπιστήμια προσπαθούμε να προφυλάξουμε τους πρυτάνεις και τους καθηγητές, αλλά δεν μας βοηθούν ούτε οι ίδιοι. Να χαρείς όμως, μη μου μιλάς για τον Κύρτσο!».

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ είναι ότι ο παραπάνω διάλογος ΔΕΝ έγινε στη χθεσινή συνάντη­ση του προέδρου Μακράν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ. Και πάντως δεν έγινε έτσι. Είναι βέβαιο όμως ότι η εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό έχει στραπατσαριστεί, κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της τουρκικής προπαγάνδας ή της ρωσικής παραπληροφόρησης, αλλά συγκεκριμένων λαθών, παραλείψεων και αστοχιών. 

Η επιμονή του Πρωθυπουργού στο ότι παραμένει ανεπιβε­βαίωτος ο θάνατος ενός παιδιού στον Εβρο δεν μπορεί να κρύψει τα συστηματικά pushbacks από τις ελληνικές αρχές. Οι ευρωβουλευτές που χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι. Μπορεί να ακούγονται υπερβολές και να γίνονται άστοχες συγκρίσεις, αλλά δεν έχει στηθεί δα και καμιά διεθνής συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας!

Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ότι θεωρεί καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη την άσκηση κριτικής αποτελεί σαφή βελτίωση σε σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρο­σώπου που στοχοποιούσαν ξένους δημοσιογράφους. Οι τελευταίοι μπορεί να έχουν μερικές φορές επιλεκτική ενημέρωση: το χθεσινό δισέλιδο της Liberation ήταν πράγματι μονόπλευρο. Κατά κανόνα όμως αναδεικνύουν πραγματικά προβλήματα, που έχουν ανάγκη από ειλικρινείς απαντήσεις.

Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ πλήρωσε τον συγκεντρωτισμό του και την αλαζονεία του με σοβαρό ψαλίδισμα της πλειοψηφίας του στις πρό­σφατες εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποστεί κι εκείνος συνέ­πειες. Εχει όμως μερικούς μήνες καιρό για να αποφύγει τα χειρότερα.Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 | 1:24 μ.μ.
πηγη: http://tsak-giorgis.blogspot.com
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου