
Δόμνα Σαμίου. Νέα Σμύρνη, δεκαετία 1960 © Αρχείο Δόμνας Σαμίου
Το 1974 αρχίζει η συνεργασία με την Columbia και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις LP. Το 1976-77 με σκηνοθέτες τον Φώτο Λαμπρινό και τον Ανδρέα Θωμόπουλο γυρίζουν στην ελληνική επαρχία είκοσι επεισόδια για την εκπομπή της ΕΡΤ «Μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου».
Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής – Δόμνα Σαμίου με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακρυά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.
Το έργο της ξεπερνά πια τα ελληνικά σύνορα. Εκδίδονται δίσκοι της στη Γαλλία και τη Σουηδία. Επί σαράντα περίπου χρόνια πραγματοποιεί σειρά συναυλιών από την Αυστραλία μέχρι τη Νότια Αμερική που όχι μόνο συγκινούν τους Έλληνες της Διασποράς αλλά και αποκαλύπτουν στους ξένους μια ποιοτική «ελληνική μουσική δίχως μπουζούκι», όπως γράφτηκε σε κάποια κριτική συναυλίας της στη Σουηδία.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας οι εμφανίσεις της σε συναυλίες κάθε είδους και με κάθε αφορμή είναι αναρίθμητες καθώς και οι τιμητικές προσκλήσεις και τα αφιερώματα, όπως π.χ. η επετειακή παράσταση για τα 70 της χρόνια Η γνωστή και άγνωστη Δόμνα, τον Οκτώβριο του 1998.
Για τις ποικίλες δραστηριότητες της συνεργάζεται με τους πιο καταξιωμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους αλλά και διδάσκει, μυεί και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Aπό το 1994 δίνει μαθήματα δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων της Αθήνας. Πάμπολλες είναι επίσης οι πρωτοβουλίες της και έμπρακτη και ανιδιοτελής η προσφορά της σχετικά με την βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αίτημα παιδαγωγικά πρωταρχικό και επιτακτικό κατά την ίδια.
Καταξιωμένη και αγαπητή για την προσφορά και την προσήνια της είδε το έργο της να αναγνωρίζεται πολλαπλά και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο το 2005.
Περιστοιχιζόμενη από τους συνεργάτες, φίλους και υποστηρικτές της η Δόμνα συνέχισε το έργο της έως το θάνατό της με εκδόσεις υπομνηματισμένων με αναλυτικά κείμενα θεματικών CD, την οργάνωση του ανέκδοτου προσωπικού Αρχείου της και την προετοιμασία για ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Η γνωριμία του Γεχούντι Μενουχίν με τη Δόμνα
Η γνωριμία του μεγάλου βιολιστή και διευθυντή ορχήστρας Γεχούντι Μενουχίν με τη Δόμνα και την ελληνική παραδοσιακή μουσική έγινε το 1977. Τότε έγιναν τα γυρίσματα παραδοσιακών τραγουδιών για την εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Le Grand Échiquier (Antenne 2), στην Καισαριανή, κοντά στη Μονή Καισαριανής.
Ο βιρτουόζος στο κανονάκι Νίκος Στεφανίδης, ο Αλέκος Παύλου-Αραπάκης στο βιολί, ο Κυριάκος Κωστούλας στο κλαρίνο, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης στο ούτι, ο Βασίλης Κατράκος στο λαούτο και ο Μαθιός Μπαλαμπάνης στο τουμπελέκι ήταν η μουσική ομάδα της Δόμνας.
«Τον είχε γοητεύσει πάρα πολύ το κανονάκι, γι’ αυτό κάποιες στιγμές στεκόταν με σταυρωμένα τα χέρια πάνω από τον Στεφανίδη και τον θαύμαζε», θυμάται η Δόμνα Σαμίου.
Το βίντεο όπου ο Μενουχίν στο βιολί συνοδεύει την Δόμνα στο πολίτικο «Έχε γεια Παναγιά» είναι το σπάνιο στιγμιότυπο αυτής της μεγάλης συνάντησης.
Λίγες μέρες μετά ο γύρισμα, ο Μενουχίν της έγραψε: «Οι στιγμές που περάσαμε ανάμεσα στις ελιές θα παραμείνουν πάντα για μένα μια ευτυχισμένη και συγκινητική ανάμνηση» και «μου γνωρίσατε την εξαιρετική και πλούσια κληρονομιά της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής».

Ο Μενουχίν ήταν λάτρης της ελληνικής φύσης και του Αιγαίου. Το 1993 ο δήμος Μυκονίων ανακήρυξε τον ίδιο και τη σύζυγό του Νταϊάνα επίσημους δημότες. Στη συναυλία που ακολούθησε την τελετή, στο θέατρο Λάκκα, η Δόμνα Σαμίου παρουσίασε πρόγραμμα με Μυκονιάτικα και άλλα τραγούδια και τη συνόδευσαν ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Βασίλης Γιαννίσης και ντόπιοι μουσικοί.