Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 23 Σεπ 2022
Πες μου τι ακούς να σου πω ποιος είσαι
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Blend Mishkin (αριστερά) και οι Roots Evolution


23.09.2022, 16:19
 
 
 
Blend Mishkin - Ο πρωτοπόρος dub και reggae μουσικός παίζει μαζί αύριο με τους Roots Evolution στου Ψυρρή και με αυτή την αφορμή τού ζητήσαμε να επιλέξει για εμάς πέντε τραγούδια με πολιτικό και κοινωνικό στίχο.

Τον Blend Mishkin και τους Roots Evolution τους γνωρίζετε, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι Roots Evolution είναι ένα επταμελές σχήμα με session μουσικούς που συνοδεύει τον Blend Mishkin στις περιοδείες του και στα άλμπουμ του. Ο Blend Mishkin, ο Γιώργος Μαντάς δηλαδή, είναι πιθανότατα ο πιο σημαντικός reggae παραγωγός στην Ελλάδα. Δηλαδή δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και μουσικός, dj και remixer. Είναι αυτός που έφτιαξε πριν από περίπου 20 χρόνια μία ιστορική δισκογραφική εταιρεία, την Cast-A-Blast, με πολλές κυκλοφορίες του είδους. Μετράει και πολλές συνεργασίες, με Ελληνες και ξένους, με ονόματα όπως οι Skarra Mucci, Teacha Dee, BNC The Disco Vampire κ.ά.

Οι Blend Mishkin and Roots Evolution λοιπόν θα εμφανιστούν στο Barrett (Πρωτογένους 11, Ψυρρή) στο πλαίσιο των Syd Sessions, αύριο Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο. Με αφορμή το live αυτό ζητήσαμε από τον Blend να επιλέξει για εμάς πέντε τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της reggae, του ska και του dub, πέντε τραγούδια με πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Ιδού:

📍 LINTON KWESI JOHNSON - INGLAN IS A BITCH (1980)

Το Inglan is a Bitch κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1980 από την Island σε παραγωγή Dennis Bovell. Ο Linton Kwesi Johnson είναι ίσως ο σημαντικότερος dub ποιητής και στο κομμάτι αυτό καταγράφει τις δυσκολίες των μεταναστών που κατέφτασαν στη Βρετανία από χώρες της βρετανικής αποικιοκρατίας, όπως η Τζαμάικα. Δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτερες δουλειές του Linton Kwesi Johnson ήταν αυτές της περιόδου διακυβέρνησης Θάτσερ, μέσα σε κλίμα αστυνομικής βίας, κοινωνικής ανισότητας και ρατσισμού.

📍 THE SPECIALS - GHOST TOWN (1981)

Την ίδια περίοδο και υπό το ίδιο κυβερνών κόμμα, οι Specials κυκλοφορούν το Ghost Town, ένα τραγούδι διαμαρτυρίας για το εκτεταμένο καθεστώς βίας στις βρετανικές πόλεις, την κοινωνική φθορά που προκαλεί η ανεργία και για τη γενικότερη παρακμή της χώρας. «Αυτή η πόλη μοιάζει σαν πόλη-φάντασμα / Γιατί πρέπει η νεολαία να μάχεται εναντίον του εαυτού της; / Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη νεολαία / Δεν βρίσκουμε δουλειά σε αυτή τη χώρα / Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, ο κόσμος θυμώνει».

📍 PETER TOSH - EQUAL RIGHTS (1977)

Το Equal Rights του Peter Tosh είναι ένα τραγούδι αμφισβήτησης και αντίθεσης σε πολιτικές και κοινωνικές πληγές της εποχής (απαρτχάιντ, πόλεμος, ρατσισμός, σύγχρονη σκλαβιά, έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης). Στο άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο συμμετέχουν μερικοί από τους καλύτερους μουσικούς της Τζαμάικας, όπως οι Sly Dunbar και Robbie Shakespeare, Bunny Wailer, Mickey Chung και Robert Lynn.

📍 JUNIOR MARVIN - POLICE AND THIEVES (1976)

Το 1976 κυκλοφορεί και το Police and Thieves του Junior Marvin, αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες δουλειές του Lee Perry ως παραγωγού μέσα από το Black Ark Studio. Το ομότιτλο τραγούδι αναφέρεται στον συμμοριτοπόλεμο που συνέβαινε στο Kingston εκείνη την περίοδο, με μάχες μεταξύ συμμοριών υπό τις «χορηγίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Τζαμάικα, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία έγινε ο ύμνος των εξεγέρσεων της ίδιας χρονιάς στο Notting Hill Carnival και ενέπνευσε τους Clash να ηχογραφήσουν τη δική τους εκδοχή για το πρώτο τους άλμπουμ.

📍 PROTOJE - BLOOD MONEY (2018)

Ο Protoje περιγράφει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση, την αδικία, την καταπίεση και τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των μη προνομιούχων στην Τζαμάικα τού σήμερα. «Η αστυνομία ακυρώνει την επιχείρηση, γιατί δεν υπάρχει πραγματικός κακός άνθρωπος / Τώρα αν τσεκάρετε την κατάσταση / ματωμένα χρήματα διοικούν το έθνος».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου