Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Φεβ 2021
Σε ηχητικό 10 αυθεντικές εκτελέσεις της Μαρίκας Νίνου - Η ρεμπέτισσα τραγουδίστρια πέθανε σαν σήμερα το 1957
Κλίκ για μεγέθυνση

Μαρίκα Νίνου (1918 – 1957)

Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε στη Θεσσαλονίκη, και το 1945 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εμφανίστηκε σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, κάνοντας ακροβατικά νούμερα, μαζί με τον άντρα και το παιδί της.

Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του για τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλόριντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και της έμαθε τα μυστικά του τραγουδιού. Η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χοντρός» υπήρξε καθοριστική στη ζωή και των δύο. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε στο πάλκο και στη δισκογραφία με πλήθος σημαντικών λαϊκών συνθετών, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας κ.ά.

Η μακροβιότερη, όμως, και πιο παραγωγική συνεργασία της ήταν αυτή με τον Τσιτσάνη. Υπήρξε η μούσα, που τον ενέπνευσε όσο καμιά άλλη. Τον Οκτώβριο του 1951 πήγαν μαζί στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το ταξίδι αυτό χώρισαν ξαφνικά και η Μαρίκα πήγε στην Αμερική, όπου τραγούδησε δίπλα στον Κώστα Καπλάνη επί δύο χρόνια.

Πριν πάει στην Αμερική είχε κάνει στην Αθήνα εγχείρηση καρκίνου, αλλά στην Αμερική παρουσίασε ραγδαία μετάσταση. Επέστρεψε αμέσως στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους. Πέθανε, σε ηλικία μόλις 39 ετών, στις 23 Φεβρουαρίου του 1957.

Σε ηχητικό 10 αυθεντικές εκτελέσεις της Μαρίκας Νίνου - Η ρεμπέτισσα τραγουδίστρια πέθανε σαν σήμερα το 1957

 

 

 
H Μαρίκα Νίνου (το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου) υπήρξε μια απ’ τις μεγαλύτερες ρεμπέτισσες τραγουδίστριες μας. Γεννήθηκε το 1918 και άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα το 1957.

Αυτό που σημάδεψε την καριέρα της ήταν η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη το 1949 στο κέντρο «Τζίμης ο Χοντρός». Ηταν το εφαλτήριο για να την καθιερώσει σαν μια μεγάλη ρεμπέτικη φωνή και να της ανοίξει τον δρόμο για συνεργασίες με τους πιο σημαντικούς συνθέτες της εποχής της (Χιώτη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, κ.α)

Ενας απ’ τους καλύτερους μελετητές του ρεμπέτικου τραγουδιού ο Πάνος Γεραμάνης σημειώνει:

«"Επανάσταση" στο λαϊκό πάλκο και γενικότερα στη λαϊκή μας μουσική έφερε στις αρχές της περιόδου του 1950 η Μαρίκα Νίνου. Η παρουσία της σηματοδότησε, τότε, μια νέα εποχή στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού, αλλά παράλληλα εδραίωσε και μια καινούρια αντίληψη στη σκηνή των λαϊκών κέντρων ποιότητας.
Πολύπλευρο ταλέντο η Νίνου, εκτός από τις εκπληκτικές φωνητικές της ικανότητες, διέθετε ένα μοναδικό πάθος όταν εκινείτο με μπρίο και μεράκι πάνω στο πάλκο. Δημιουργούσε πάντα ατμόσφαιρα ενθουσιασμού, σε πολιτισμένα πλαίσια, στα κέντρα που τραγουδούσε πλάι στους Στελλάκη Περπινιάδη, Βασίλη Τσιτσάνη, Κώστα Καπλάνη, Σταύρο Τζουανάκο κ.α. Γεγονός που έκανε τη Νίνου να ξεχωρίσει και θεωρήθηκε καινοτομία ήταν ότι 'παραβίασε' την αρχή του ρεμπέτικου πάλκου (όλοι τραγουδούσαν καθιστοί) και έκανε βήματα, όρθια στην πίστα). Άλλωστε ήταν κάτι φυσικά αυθεντικό για τη Νίνου, να εκδηλώσει μ' αυτόν τον τρόπο το πάθος της για το τραγούδι και τη διασκέδαση. Καινοτομία ήταν επίσης ότι έκανε ντουέτο με τον Β. Τσιτσάνη και καθιέρωσαν έτσι έναν νέο θαυμάσιο τρόπο ερμηνείας, πράγμα που βρήκε και άλλους μιμητές τα επόμενα χρόνια, με τα λαϊκά ντουέτα».

Στην μνήμη της φτιάξαμε ένα ηχητικό με 10 αυθεντικές της εκτελέσεις



Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 | 4:55 π.μ.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου