Διαδικτυακές προβολές, προσβάσιμες σε όλη την Ελλάδα. Ισπανοί κινηματογραφιστές συναντούν Έλληνες συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό εγχείρημα. Αφιέρωμα στις κοινωνικά ευαίσθητες δημιουργίες της προσκεκλημένης του Φεστιβάλ, Natalie Halla.  Ένα κινηματογραφικό και εικαστικό ταξίδι στην Υποσαχάρια Αφρική. 

Αυτά είναι μερικά από τα highlights του μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Πελοποννήσου που επιστρέφει από τις 8 έως τις 17 Απριλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και σε άλλες 11 πόλεις.

 

Οι Διαδικτυακές Προβολές

25 επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8/4 στις 10:00, μέχρι τις 18/4 στις 24:00. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα μας, μπορείτε να δείτε όσες ταινίες θέλετε δωρεάν! Όλες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεστε εντός Ελλάδας. Το πρόγραμμα των προβολών, σας περιμένει στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ peloponnisosdocfestival.com

Το Αφιέρωμα στη Natalie Halla

Ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα, η αυστριακή Natalie Halla, θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ, όπου και θα προβληθούν 6 ταινίες της: Ο Εφιάλτης των Σαμάνων είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους, το οποίο μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών. Στο ντοκιμαντέρ Χωρισμένοι, ένα τείχος στη Σλοβακία χωρίζει τους Ρομά από τον «λευκό» πληθυσμό, Στην Παλαιστίνη, η ζωή των πολιτών κυλάει υπό την σκιά ενός τσιμεντένιου τείχους 11 μέτρων. Στη Δυτική Σαχάρα, νεαρές γυναίκες βάζουν την ζωή τους σε κίνδυνο καθώς αφαιρούν νάρκες από ένα κομμάτι 3.000 χιλιομέτρων που τις χωρίζει από τη γη και την οικογένειά τους. Στην ταινία Πουθενά, ο οχτάχρονος Ngoc καταφέρνει να επιβιώσει μόνος για τρεις εβδομάδες σε μια βάρκα, δραπετεύοντας από τον πόλεμο με τους Ερυθρούς Χμερ. Στα Παιδιά του Δάσους, ένας εξάχρονος αφηγείται τα ασυνήθιστα και συναρπαστικά παιδικά του χρόνια σε ένα αυστριακό δάσος-Νηπιαγωγείο, ενώ στο Gaelle, ένας μεγάλος σεισμός ταρακουνάει την Αϊτή, καταστρέφοντας ολοσχερώς την πιο φτωχή χώρα της Αμερικής και μια ισπανική ομάδα πυροσβεστών διασώζει έναν δίχρονο που βρέθηκε ζωντανός μετά από 48 ώρες και έγινε σύμβολο ελπίδας. 

 

Παράλληλα η δημιουργός θα παραδώσει masterclass στο Ναύπλιο, και θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τους μαθητές στα μουσικά σχολεία Άργους και Kαλαμάτας με αφορμή το ντοκιμαντέρ της Ο Διάδοχος του Λιστ, που μιλάει για την ιδιαίτερη ζωή του εντεκάχρονου βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη, ρίχνοντας φως σε κρυφά σημεία της βιογραφίας των διάσημων προγόνων του, Φραντς Λιστ και Sophie Menter.

Έλληνες και Βάσκοι Κινηματογραφιστές - Μια Σύμπραξη Δημιουργίας

Το όραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου να στηρίξει και να προωθήσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κινηματογραφιστές γίνεται πραγματικότητα, μέσω της συμπαραγωγής με το Διεθνές Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο της Ισπανίας, για την ολοκλήρωση ενός 90λεπτου σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ με τίτλο Διεκδικώντας την Ελευθερία.

Οι σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες Ελλάδας και Ισπανίας, Καλλιόπη Λεγάκη, Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Γιώργος Δανόπουλος, Marisol Gil Antillano, Paula Gomez Gonzalez και Aleix Aguila, θα συναντηθούν στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και θα παρουσιάσουν στο κοινό την εξέλιξη της εργασίας τους, αναπτύσσοντας το σκεπτικό τους, και δείχνοντας μέρος των γυρισμάτων τους. Η ειδική αυτή εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 16 Απριλίου στις 6:30 μ.μ.

Το Αφιέρωμα στην Υποσαχάρια Αφρική και η Έκθεση Μασκών

11 ντοκιμαντέρ, αρκετά εξ αυτών βραβευμένα στα φεστιβάλ του Κόσμου, απαρτίζουν το αφιέρωμα με τίτλο «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής». Οι ταινίες καταπιάνονται με θέματα όπως η αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της, ο υποσιτισμός, οι Τέχνες, ο εθελοντισμός, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, και προέρχονται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Γαλλία, το Κονγκό, ο Καναδάς, η Κένυα, η Μπουργκίνα Φάσο και οι ΗΠΑ. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα λειτουργεί από τις 3 έως τις 10 Απριλίου μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και Καλλιτεχνικές Επισημάνσεις». 

 
 

 

Το Αφιέρωμα στην Ισότητα

Το καθιερωμένο αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην Ισότητα περιλαμβάνει φέτος 14 ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από Διεθνή Κριτική Επιτροπή. Με την ισότητα των φύλων να παραμένει άγνωστη λέξη στα περισσότερα κράτη του κόσμου, κάτι που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αναζητήσαμε και φέτος κινηματογραφικές ταινίες οι οποίες συνθέτουν ένα διεθνές τοπίο κοινωνικών ανισοτήτων στοχεύοντας να οδηγηθούμε  σε προβληματισμό, δημιουργική σκέψη, και, ει δυνατόν, σε δυναμική διεκδίκηση. Τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη. 

«Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ» με τον Robert Rombout

Το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει και το σεμινάριο του σκηνοθέτη Robert Rombout, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Σωματείο Ελλήνων Διευθυντών Φωτογραφίας. Δεκατέσσερις μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Τρία Πανεπιστήμια, Ένα Κινηματογραφικό Εργαστήρι

Στο Κινηματογραφικό Εργαστήρι “StoryLab”, φοιτητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας θα κληθούν να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους, υπό την καθοδήγηση του Βρετανού σκηνοθέτη Erik Knudsen και του διδάσκοντα του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβου Παναγόπουλου. Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

To αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και δράσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σας περιμένει στην ιστοσελίδα μας https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/peldocfest/peldocfest-22. Στο facebook θα μας βρείτε στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, στο  instagram.com/peldocfest

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 

Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση:  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι  Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης και Ήλιδας
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα

Οικονομική Υποστήριξη:  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ΕΡΤ, Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)
Αιγίδα: InterAction Art
πηγη:https://tvxs.gr