Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Αύγ 2021
Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών προσέφυγε στην Αρχή Διαφάνειας για τη δράση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
10/08/2021, 15:28
 

 

Ταυτόχρονα με την παραίτηση του σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση από την ομάδα αναγνωστών - κριτών σεναρίων του ΕΚΚ, η ΕΕΣ προσέφυγε στην Αρχή Διαφάνειας για τη σχετική δράση του ΕΚΚ

 

Μετά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της τελευταίας χρονικής περιόδου και την συνεχιζόμενη σιωπή τόσο του αρμόδιου Υφυπουργού για τον Σύγχρονο Πολιτισμό όσο και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) προσέφυγε στην Αρχή Διαφάνειας ζητώντας την αρωγή της, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποτελεσμάτων αξιολόγησης όλων των πρόσφατων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Επίσης, η Ε.Ε.Σ. ζητά να ελεγχθεί και η νομιμότητα του νέου χρηματοδοτικού κανονισμού, όσον αφορά τον τρόπο αξιολόγησης που προβλέπει αλλά και την διαδικασία επιλογής των αναγνωστών και της ανάθεσης αξιολόγησης σε αυτούς. Ενός νέου χρηματοδοτικού κανονισμού που η Διοίκηση του Ε.Κ.Κ. χρησιμοποιεί συχνά ως φύλλο συκής, προκειμένου να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κινηματογραφικής κοινότητας από το νοσηρό παρόν σε κάποιο, δήθεν, αδιάβλητο μέλλον.

Ειδικότερα η Ε.Ε.Σ., με τη πολυσέλιδη, εμπεριστατωμένη Αίτηση της, ζητά να ελεγχθούν:

·        Η νομιμότητα της υπ' αριθμ. πρωτ. 268/13-1-2021 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ., με την οποία εγκρίθηκε η ανάθεση της αξιολόγησης των προτάσεων από συγκεκριμένη ομάδα αναγνωστών (readers), παρά τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 23 του Ν. 4708/2020, για τον τρόπο επιλογής των αξιολογητών καθώς και για την αμοιβή τους. Συγκεκριμένα ζητά να εξετασθεί εάν νομίμως δεν εφαρμόστηκαν τα όσα προβλέπονται στο εν λόγω άρθρο του νέου «Νόμου του Ακροπόλ», παρόλο που ήταν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2020.  

 

·        Την νομιμότητα της απόφασης που λήφθηκε στην υπ’ αριθμ. 1485/19-10-2020 συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. με την οποία τροποποιήθηκαν οι αποφάσεις των υπ’αρ. αριθμ. 1447/7-05-2019 και 1448/10-05-2019 συνεδριάσεων του προηγούμενου Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., αναφορικά με τα ασυμβίβαστα στο πρόσωπο των αναγνωστών. Ειδικότερα, ζητά να ελεγχθεί η νομιμότητα της απόφασης του σημερινού Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ., σύμφωνα με την οποία δόθηκε η δυνατότητα να ορίζονται ως αναγνώστες και άτομα που έχουν υποβάλει πρόταση σε οποιαδήποτε πρόγραμμα του χρηματοδοτικού κανονισμού του Ε.Κ.Κ., αρκεί να μην αξιολογούν προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο ίδιο πρόγραμμα με αυτό που συμμετέχουν.

 

·        Την νομιμότητα των διατάξεων του νέου χρηματοδοτικού κανονισμού άλλα και των εκάστοτε αποφάσεων του Δ.Σ. και ιδιαίτερα αυτών περί αξιολόγησης (επιλογή, ανάθεση και αμοιβή αναγνωστών) σύμφωνα με το άρθρο 23 του νέου «Νόμου Ακροπόλ» (Ν.4708/2020), σε συνδυασμό και με την παράλειψη έκδοσης, μέχρι και σήμερα, Εσωτερικού Κανονισμού.

Συνοψίζοντας, το Σωματείο μας, ανταποκρινόμενο σε πολυάριθμα αιτήματα μελών του, αφού διαπίστωσε την αναγκαιότητα ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. σχετικά με την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης των προγραμμάτων –λαμβανομένου υπόψη ότι το ύψος των ποσών που διαχειρίζεται το Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. ανέρχεται σήμερα σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δημοσίου χρήματος και μάλιστα μόλις  σε διάστημα περίπου ενός έτους  από την ανάληψη των καθηκόντων τους- ανέθεσε σε ομάδα νομικών να επιμεληθεί ένα ολοκληρωμένο Υπόμνημα, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ως πρώτη κίνηση, η Ε.Ε.Σ. κατέθεσε το σχετικό Υπόμνημα στην Αρχή Διαφάνειας με το οποίο της ζητά να ελέγξει την συμβατότητα των αποφάσεων του Δ.Σ. με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 3905/2017 και του Ν. 4708/2020, σε συνδυασμό με τις συνταγματικές αρχές της αμεροληψίας των οργάνων της δημόσιας διοίκησης, της αρχής της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διοικητικής δράσης καθώς και της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας.

 

Η Ε.Ε.Σ. ήδη εξετάζει το σοβαρότατο θέμα του ασυμβίβαστου που προκύπτει για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ., τα οποία έχοντας δικαστικές εκκρεμότητες με το ίδιο το Ε.Κ.Κ., σήμερα πλέον, ενώ έχουν αναλάβει τη διοίκηση του φορέα, τυγχάνουν ενάγοντες και εναγόμενοι, κατήγοροι και κατηγορούμενοι. Διότι τελικά θα πρέπει να αντιληφθούν ότι άλλο το ηθικό και άλλο το νόμιμο. Πόσο μάλλον όταν και το νόμιμο έχει φτάσει να συστέλλεται και να διαστέλλεται κατά το δοκούν. Χωρίς να ευθύνεται γι’ αυτό η υψηλή θερμοκρασία, αλλά μόνον η χαμηλή ευαισθησία.

πηγη: https://www.koutipandoras.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου