Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Ιούλ 2021
Αναβλήθηκε προβολή ταινίας γιατί «δεν ταιριάζει το περιεχόμενο της με προβολή σε εκκλησιαστικό χώρο»
Κλίκ για μεγέθυνση


 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναβολή της προβολής της ταινίας «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής στην Καστοριά, καθώς μερίδα πολιτών έκρινε πως το περιεχόμενο της ταινίας δε συνάδει με εκκλησιαστικό χώρο. Μετά τις αντιδράσεις, συμφωνήθηκε μεταξύ του δήμου Καστοριάς και της Κινηματογραφικής Λέσχης να αναβληθεί η προβολή της ταινίας, στην οποία ρόλο ηθοποιού έχει και ο σπουδαίος Γιάννης Αγγελάκας.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναβολή της προβολής της ταινίας «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής στην Καστοριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, ο δήμος Καστοριάς παραχωρεί κάθε χρόνο στην κινηματογραφική λέσχη της περιοχής χώρους όπου μπορεί να προβάλλει ταινίες στο κοινό. Τη φετινή χρονιά παραχώρησε τον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής, ώστε εκεί να πραγματοποιηθούν οι προβολές. Η κινηματογραφική λέσχη επέλεξε να παρουσιάσει την ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», που εκτός των άλλων, ρόλο ηθοποιού έχει και ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Αγγελάκας.

Παρόλο που η προβολή είχε ανακοινωθεί ημέρες πριν, μερίδα πολιτών δεν επιθυμούσε την προβολή της ταινίας, ζητώντας από τον δήμο να λάβει μέτρα για αυτό, καθώς οι ίδιοι έκριναν πως το περιεχόμενο της ταινίας δε συνάδει με εκκλησιαστικό χώρο. Μετά τις αντιδράσεις, συμφωνήθηκε μεταξύ του δήμου Καστοριάς και της Κινηματογραφικής Λέσχης να αναβληθεί η προβολή της.

Ο πρώην βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος σχολίασε το περιστατικό μιλώντας στη Voria.gr, λέγοντας ότι «η κινητογραφική λέσχη παίρνει το καλοκαίρι άδεια από τον δήμο, συνήθως κάποιο από τα αρχοντικά στην παλιά Καστοριά, στο Ντολτσό. Φέτος στον χώρο που είχε παραχωρήσει, απαγόρευσε την προβολή γιατί βρισκόταν κοντά σε εκκλησία και η ταινία, δήθεν, προωθούσε τη βία και τα ναρκωτικά. «Ολοταχώς στο 1950…», σχολίασε δηκτικά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας του δήμου Καστοριάς Πέτρος Δοκόπουλος σημείωσε στη Voria.gr ότι υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα και ζητήθηκε μία μικρή αναβολή και δεν απαγορεύτηκε η προβολή της ταινίας. Παράλληλα, τονίζει για το θέμα των αντιδράσεων για την αναβολή, ότι «πρέπει να υπάρχει ισορροπία και να σέβεται ο ένας τον άλλον. Αυτό πρέπει να κρατάμε, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Σίγουρα όμως δεν υπάρχει λογοκρισία στην τέχνη».

«Το λέει κι ένα τραγούδι που μας μάθαιναν παλιά: O χαμένος τα παίρνει όλα»

Η ταινία που είχε προγραμματιστεί να προβληθεί, «Ο χαμένος τα παίρνει όλα», είναι ελληνική δραματική-πειραματική-ανεξάρτητη ταινία τέχνης, με έντονο σουρεαλισμό, του 2002. Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Τηλεόρασης ET-1, αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε ο σκηνοθέτης με «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» (1979) και συνέχισε με τη «Γλυκιά Συμμορία» (1983), κλείνοντας τον κύκλο της τριλογίας για «τα χρόνια της χολέρας», το βλέμμα δηλαδή του δημιουργού πάνω στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από πέντε πρόσωπα: Έναν σαραντάρη, τον Άνδρα, με αναμνήσεις από «τα χρόνια της χολέρας», μια αλκοολική (με το ψευδώνυμο «Δεσποινίς Βατόμουρο»), μια στρίπερ από τη Σενεγάλη, μια παλιά ιστορία του Άνδρα τώρα πια barwoman και έναν μικρό, λάτρη της μουσικής και της κιθάρας. Οι πέντε πρωταγωνιστές συναντιούνται και αποφασίζουν να εκπληρώσουν το κοινό τους όνειρο: Να φύγουν για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή σ’ ένα εξωτικό νησί, μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα της πόλης. Έτσι θα ξεκινήσουν να μπλέκονται στον σκοτεινό κόσμο της νύχτας, με σκοπό να αποκτήσουν τα χρήματα που θα τους επιτρέψουν να φύγουν.
πηγη: https://thepressproject.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου