Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Ιαν 2023
Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές
Κλίκ για μεγέθυνση









 Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του σ/ν του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές».

11.1.2023
Αναλυτικά η ομιλία:

Καλή χρονιά και από εμάς και με υγεία και δύναμη. Θα ήθελα να ξεκινήσω με το ότι σε μία δύσκολη εποχή για τον σύγχρονο πολιτισμό με πολλά αιτήματα, διεκδικήσεις και εκκρεμείς απαντήσεις, ερχόμαστε να συζητήσουμε για τη διμερή συμφωνία για τις ελληνογαλλικές συμπαραγωγές. Είναι μία συμφωνία που έρχεται να αντικαταστήσει αυτή του 1973 και έρχεται μάλιστα να φτιάξει ένα νομικό πλαίσιο που ορίζει με τον σύγχρονο τρόπο αυτές τις συμπαραγωγές. Το πρόβλημα είναι και θα θέλαμε εδώ μία απάντηση, ότι δεν καθορίζεται κάποια οικονομική δέσμευση συγκεκριμένη, γιατί ξέρουμε ότι από το 2015 και μετά υπήρχε ταμείο για την ενθάρρυνση των συμπαραγωγών κινηματογραφικών έργων μεγάλου μήκους μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, και ήταν ορισμένο το ποσό για αυτές τις συμπαραγωγές. Τώρα δεν βλέπουμε κανένα τέτοιο συγκεκριμένο κονδύλι, αλλά επιφυλασσόμαστε για την Ολομέλεια και θα επανέλθουμε αφού ακούσουμε δύο διευκρινίσεις ή την τοποθέτηση του Υπουργού.

Θα ήθελα, όμως, κύριε Πρόεδρε να μείνω σε αυτό το θέμα του σύγχρονου πολιτισμού, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ο κόσμος του σύγχρονου πολιτισμού βρίσκεται στο δρόμο, και μέσα στις γιορτές και εχθές, για ένα μείζον ζήτημα. Θα ήθελα να πω στον Υπουργό τον κύριο Γιατρομανωλάκη, ότι χθες που ήταν τόσος κόσμος στο ΥΠΑΙΘ με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, η απάντηση ενός Υπουργού δεν θα έπρεπε να είναι στην αντιπολίτευση. Η απάντηση ενός Υπουργού θα έπρεπε να είναι στους ανθρώπους που διεκδικούν, σε αυτούς δεσμεύεται, σε αυτούς λογοδοτεί. Μετά, ας ορίσουμε και τη συζήτηση στο πλαίσιο της Βουλής σε οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο. Έχει γίνει κανόνας πια από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς της, σε κάθε θέμα διεκδίκησης της κοινωνίας αντί να απαντάει στην κοινωνία, απαντάει στην αντιπολίτευση παίζοντας το ρόλο της αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση και έχοντας ως γενική γραμμή ότι «πώς θα αναπαράγουμε το αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Με έναν τρόπο, αποδεικνύοντας συνέχεια με ψέματα, με αλχημείες να δείξουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε τίποτα». Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ σε αυτή τη μακροσκελέστατη ανακοίνωσή σας χθες, που αναφέρεστε σε μένα προσωπικά, να θυμίσω ελάχιστα πράγματα, τα οποία έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι να τα έχετε υπόψη σας και μετά την κριτική σας μπορείτε να την ασκήσετε, αυτό είναι η δημοκρατία. Αλλά αυτή η κυβερνητική πολιτική, «αντιπολίτευση στην Αξιωματική αντιπολίτευση» και «δεν κάνατε τίποτα», δεν μπορεί να συνεχίσει, ειδικά όταν είναι κόσμος στον δρόμο. Μα είναι δυνατόν να μην απαντάτε στον κόσμο και να απαντάτε σε μένα;
Θέλω λοιπόν να πω μερικά πράγματα. Ο νόμος 4481/2017 φέρνει μετά από εξαντλητική διαβούλευση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα. Θυμάται κανείς τι είχε γίνει με τα πνευματικά δικαιώματα σε αυτή τη χώρα; Και πόσος κόπος χρειάστηκε για να φτάσουμε εν τέλει, για να μην πω όλη τη διαδικασία στην δημιουργία της ΕΔΕΜ. Δεύτερο θέμα, δεν θα τα πω όλα γιατί δεν έχει νόημα, 2017 και πάλι ξανά φέραμε σε νέα αντικειμενική και ασφαλή βάση τις επιχορηγήσεις για τα σχήματα ελεύθερου θεάτρου και ομάδων χορού. Καθιερώσαμε ειδικό κωδικό στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού δεσμευτικό για την χρηματοδότηση του θεάτρου, με σημαντικό -για τη δύσκολη αυτή περίοδο- κονδύλι. Προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση για την ισοτιμία των πτυχίων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που είχαν απονεμηθεί προ του 2003. Η ΚΥΑ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε το 2018 και έτσι αποκαταστήσαμε μία χρονίζουσα αδικία σε βάρος μιας μεγάλης κατηγορίας καλλιτεχνών. Και εδώ ρωτάω κύριε Υφυπουργέ, είχατε ένα σκαλοπάτι για να πατήσετε και για να προχωρήσετε παραπέρα ως κυβέρνηση για να λυθεί αυτή η χρόνια αδικία απέναντι στους ανθρώπους που υπηρετούν το σύγχρονο πολιτισμό, στα ωδεία, στις θεατρικές σχολές, στις σχολές χορού κλπ. Αντί λοιπόν γι’ αυτό, προχωράτε σε μία διευθέτηση, που η λέξη δεν αρμόζει καθόλου, κίνηση, η οποία είναι εκτός οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου και γυρίζει την όλη συζήτηση πίσω. Λέτε συνεχεία ότι το Προεδρικό διάταγμα δεν αλλάζει κάτι. Και αναρωτιούνται οι άνθρωποι, ο ορισμός Δ.Ε. των πτυχίων αυτών ,τότε γιατί περνάει στο Προεδρικό διάταγμα; Γιατί δεν αφαιρείτε αυτούς τους πτυχιούχους από το Προεδρικό διάταγμα; Αυτή είναι η απλή σκέψη που κάνουν και γι’ αυτό διεκδικούν.
Δεύτερον, τι προχωρήσατε για τη διαβάθμιση των πτυχίων; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Εμείς το έχουμε στο πρόγραμμά μας και δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Μπορείτε να μας κάνετε κριτική, γιατί δεν το κάναμε; Να μας την κάνετε και να το συζητήσουμε και το ξέρετε εσείς ειδικά κύριε Υφυπουργέ ότι στη συζήτηση είμαι πάντα ανοιχτή και στον διάλογο καλή τη πίστη ακόμα και για δύσκολα θέματα. Λοιπόν, τι έχει γίνει για τη διαβάθμιση; Εμείς δεσμευόμαστε, θα γίνει διαβάθμιση πτυχίων. Καταρχάς και καταρχήν, άρση αυτής της αδικίας του Προεδρικού διατάγματος, Τ.Ε οι άνθρωποι ή Π.Ε. αν έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά Τ.Ε. όλοι, όπως ήταν και πριν, για να φύγει αυτή η κατάφωρη αδικία και η ταπείνωση στους ανθρώπους στον πολιτισμό. Πάνω απ’ όλα είναι ταπείνωση. Το πρόγραμμά μας λέει διαβάθμιση πτυχίων και Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών. Αν αυτό θα γίνει με τμήματα πανεπιστημιακά ή Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών που είναι και η απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στο πρόγραμμα μας, αυτό θα το δούμε. Δεν μπορούμε όμως άλλο να εμπαίζουμε και να αναπαράγουμε αυτή τη χρονιά αδικία, δεν είναι ούτε της δικής σας κυβέρνησης τώρα, ούτε της δικής μας πολύ περισσότερο, αλλά έχει ξεκινήσει τουλάχιστον σε όλη τη μεταπολίτευση. Λοιπόν, ας απαντήσουμε σε αυτό και ας αφήσουμε όλα τα άλλα. Γράψατε πολλά χθες, το επίδικο δεν είναι ποιος θα επιρρίψει ευθύνες στον άλλον.

Αλλά, τώρα, να σας πω για την Εθνική Πινακοθήκη; Κύριε Γιατρομανωλάκη, έπρεπε να σας έχουμε ενημερώσει και για την Εθνική Πινακοθήκη και για το Ε.Μ.Σ.Τ., ποιος «ξεπάγωσε» αυτά τα έργα που είχαν μείνει «παγωμένα», για να φτάσετε να κόβετε κορδέλες.
Δεν θα πω για την εθνική πολιτική για το βιβλίο, δεν θα πω για τους διαγωνισμούς για τους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, διαγωνισμούς που κατάργησε η κυρία Μενδώνη με «το καλημέρα σας», για να φτάσουμε στα φαινόμενα Λιγνάδη. Δεν θα αναφερθώ σε χίλια δύο άλλα. Δεν θα πω επίσης για το MOMus στη Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά τα απαξιώνετε. Όμως όταν είναι κάποιος κυβέρνηση, σε αυτόν ασκείται κριτική. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στους ανθρώπους.
Και θέλω να πω και κάτι ακόμα, κ. Γιατρομανωλάκη. Είσαστε σε θέση σήμερα, εδώ σε αυτή τη Βουλή, να πείτε - είπατε ξεκινάμε από το μηδέν, φτιάχνουμε επιτροπές, θα έπρεπε να έχουν φτιαχτεί - και να ξεκινήσετε από το θεμελιώδες, το Π/Δ που αφορά τον κόσμο του σύγχρονου πολιτισμού. Ο κόσμος του σύγχρονου πολιτισμού φεύγει από αυτό το ντροπιαστικό και προσβλητικό για τον πολιτισμό Π/Δ και τον ορισμό ως ΔΕ των πτυχίων τους. Αν είσαστε σε θέση να το πείτε σήμερα σε αυτή την Βουλή και να δεσμευτείτε, όπως το κάνουμε εμείς, να τα συζητήσουμε όλα τα άλλα.
Εάν ήσαστε σε θέση να πείτε ότι δεν έχει δικαίωμα Υπουργός Παιδείας να πετάξει από τα σχολικά προγράμματα τα καλλιτεχνικά μαθήματα, υποβαθμίζοντας και ταπεινώνοντας ακόμα μία φορά τον πολιτισμό. Αν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα αυτά και να κάνετε συσκέψεις επιτέλους και με τα σωματεία των εργαζομένων στον πολιτισμό. Διότι, ακούσαμε για μία Διυπουργική, ένα συμβούλιο που έκανε η Κυβέρνηση ή θα φτιάξει με προσωπικό της και δεν ακούμε πουθενά τα σωματεία.
Αυτά έχω να πω. Επιφυλασσόμαστε, κ. Πρόεδρε, για τη Συμφωνία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δελτίο τύπου της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου