Ηνέα γενιά κινηματογραφιστών, ανήλικοι και ενήλικοι, έχουν πλέον το δικό τους φεστιβάλ κινηματογράφου. Το New Generation Film Festival, ανοίγει τις πόρτες του Δευτέρα 21 του μήνα και φιλοξενεί ταινίες από τις ηλικιακές κατηγορίες 14-17 και 18-30. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ιάκωβος Γωγάκης, μιλάει στο tvxs.gr για τα θέματα που απασχολούν τους νέους σήμερα και τις φιλοδοξίες της διοργάνωσης.

Το 1ο New Generation Film Festival θα διεξαχθεί 21-23 Ιουνίου στον κινηματογράφο Αλόμα στην Αργυρούπολη, Πόντου 39 & Μ. Γερουλάνου.

Πως προέκυψε η ιδέα του φεστιβάλ;

Αναγνωρίζεται από ειδικούς της 7ης τέχνης και μη ειδικούς, ότι στη χώρα μας, το ταλέντο ρέει άφθονο. Αποδεικνύεται και στη ζοφερή εποχή του κορονοϊου, με την προβολή-τώρα που άνοιξαν ξανά οι αίθουσες- μίας από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, της ταινίας« Digger» αλλά και της ταινίας « Ράφτης» και «Πρόστιμο » .

Ωστόσο, η δημιουργικότητα μπαίνει στον πάγο, εξαιτίας της επίπονης και πολλές φορές μάταιης προσπάθειας των δημιουργών να υλοποιήσουν το όραμα τους, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων, της αέναης γραφειοκρατίας και ενός κράτους, που διαχρονικά αντιμετωπίζει τις τέχνες, ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

 
Οι ανήλικοι δημιουργοί, βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση, έχουν περιορισμένο εύρος προβολής, όπως επίσης και οι πρωτοεμφανιζόμενοι ενήλικες, οι οποίοι βρίσκονται σε άνισο ανταγωνισμό με τους πιο έμπειρους.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το New Generation Film Festival.

Επιθυμούμε το Φεστιβάλ μας -το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα του πολυχώρου Τέχνης και Πολιτισμού Εύπολις art- να δώσει τον λόγο στη νέα γενιά, μέσα από ταινίες μικρού μήκους ( έως 20 λεπτά). Από τον επόμενο χρόνο, ίσως διευρύνουμε το πρόγραμμα μας και με ταινίες μεγάλου μήκους.

Με τι μέσα κάνουν τις ταινίες τους ;

Παροτρύναμε τα παιδιά από 14-17 ετών, να πειραματιστούν είτε με κινητό τηλέφωνο, είτε με βιντεοκάμερες χαμηλού κόστους, να μη διστάσουν και να μας στείλουν το πρότζεκτ τους, είτε είναι μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation. Για τους ενήλικες, θέσαμε ηλικιακό όριο τα 30 έτη.

Πως αξιολογείτε το υλικό που έχετε λάβει;

Λάβαμε ικανοποιητικό αριθμό ταινιών και για τα δύο διαγωνιστικά τμήματα (14-17 & 18-30). Θα προβάλουμε 28 ταινίες και από τα δύο τμήματα. Ως κίνητρο προσφέρουμε και χρηματικά έπαθλα. Λάβαμε επίσης ταινίες από το εξωτερικό-χωρίς να το έχουμε ζητήσει- από τις ίδιες ηλικιακές ομάδες και παρουσιάζουμε τις πιο ενδιαφέρουσες,στο παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι αρχικές μας εκτιμήσεις, για το επίπεδο των ταινιών, οι οποίες βάσει ηλικιακών κατηγοριών, είναι υψηλών προδιαγραφών.

 

Με τι θέματα ασχολούνται οι νέοι σκηνοθέτες;

Τα παιδιά και οι έφηβοι σκηνοθέτες, στις μικρού μήκους ταινίες τους, καταθέτουν τους προσωπικούς τους προβληματισμούς για τα επίπονα στάδια μετάβασης και ενηλικίωσης. Το μοτίβο των περισσοτέρων ταινιών ακολουθεί ρεαλιστική φόρμα, υπάρχουν όμως ταινίες, που κινούνται σε πιο σκοτεινά, κωμικά-σουρεαλιστικά μονοπάτια.

Οι οικογενειακές τραγωδίες -πένθος , βία και χωρισμοί γονέων- βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού αρκετών παιδιών αλλά και ενήλικων σκηνοθετών, σε ταινίες όπου τα παιδιά και οι νέοι, προσπαθούν να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να τις διεκδικήσουν.

Η περίοδος του εγκλεισμού, δημιούργησε νέα ερεθίσματα και ταινίες που εξερευνούν την μοναξιά και την  προσωπική ταυτότητα, όπως επίσης και ταινίες για τον έρωτα, τις προσωπικές σχέσεις, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το επαγγελματικό τους μέλλον.

Παρατηρήσαμε με λύπη, το περιορισμένο ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τις κινηματικές και τις αμιγώς πολιτικές ταινίες, εν αντιθέσει με την περίοδο 2010-2015, όπου τα δεδομένα ήταν κάπως διαφορετικά.

Μέλη της Κριτική Επιτροπής είναι η βραβευμένη σκηνοθέτις Πέννυ Παναγιωτοπούλου, η οποία θα παραδώσει και μάθημα κινηματογράφου στους δημιουργούς των μικρού μήκους ταινιών. Μαζί μας στην Κριτική Επιτροπή είναι και ο ακτιβιστής-σκηνοθέτης, ο  Κώστας Κολημένος.

Ποιες  είναι οι φιλόδοξες σας;

Φιλοδοξούμε, το 1ο New Generation Film Festival, να έχει συνέχεια, να ακουστεί και να ενθαρρύνει ιδίως τους ανήλικους, αλλά και τους πρωτοεμφανιζόμενους 18+, είτε βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή, είτε σε μια ήρεμη στιγμή της ζωής τους, να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά τα ψηφιακά μέσα  -μόνοι ή συλλογικά- να "κατασκευάσουν" ταινίες και να μας τις καταθέσουν.

Για να διατηρηθεί ζωντανή η μαγεία της 7ης τέχνης, σε μια εποχή που βάλλεται από τις πλατφόρμες και από μια νέα διαδικτυακή πραγματικότητα, χρειάζεται να παραμείνει ζωντανό το σινεμά του δημιουργού. Θα το διατηρήσουν ζωντανό οι νέοι.

Εμείς τους δίνουμε το βήμα και διάφορα κίνητρα για να κάνουν αργότερα το επόμενο βήμα. Στο επόμενο βήμα, θα είμαστε δίπλα τους. Δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων και θα παρακολουθούμε την κινηματογραφική τους πορεία, ενώ στην επόμενη διοργάνωση, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ένα σχολείο στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με καταξιωμένους -στο διεθνές στερέωμα- θεωρητικούς και σκηνοθέτες, που ασχολούνται συστηματικά με το σινεμά των εκκολαπτόμενων νέων δημιουργών.
πηγη: https://tvxs.gr