Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Film School Africa (souldefinition.net)
Ντοκιμαντέρ που διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο στους συνδρομητές του tvxs.gr

 

H σκηνοθέτρια Κέιτ Τέιλορ αφήνει την καριέρα της στο Χόλυγουντ για να διδάξει σκηνοθεσία σε νέους σε μια φτωχή κοινότητα της Νοτίου Αφρικής. Ενώ αρχικά σκοπεύει να τους προετοιμάσει για εξειδικευμένη απασχόληση σε σχετικές θέσεις εργασίας, γρήγορα ανακαλύπτει το θεραπευτικό αντίκτυπο που προκύπτει, ενώ οι μαθητές επεξεργάζονται γεγονότα της ζωής τους μέσα από την κινηματογράφηση. Παρότι πρόκειται για μια πολύ διαχωρισμένη κοινότητα με σημαντικά προβλήματα, κάτι που δημιουργεί εμπόδια στην χρήση της κάμερας και της τέχνης γενικά, το σχολείο εξελίσσεται σε μια δεύτερη κοινότητα και σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιπέδου κολλεγίου. Προερχόμενοι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τόσο εθνοτικά όσο και οικονομικά, βλέπουμε πώς ξεπερνούν τους σχετικούς διαχωρισμούς δημιουργικά, μέσα από την κινηματογράφηση και το όλο πρόγραμμα το οποίο τους ενώνει σε μια ομάδα.



*****************
leibadaarh
Νικόλ Λειβαδάρη
«Δεν έχουμε μετόχους-εκατομμυριούχους, δεν είμαστε κυβερνητικό ή κομματικό non paper»
Συνδρομή >
Δωρεά >
Υποστήριξε
την Ανεξάρτητη δημοσιογραφία

****************


Το ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί ένα παράδειγμα της δύναμης που παρέχει η τέχνη της κινηματογραφικής αφήγησης, τόσο στον καθένα ξεχωριστά όσο και στο σύνολο μιας κοινότητας, έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο στους συνδρομητές του tvxs.gr εδώ, με πλήρη υποτιτλισμό στα αγγλικά. Πρόκειται για τη νέα ταινία της σταθερής συνεργασίας του tvxs.gr με την πλατφόρμα επιλεγμένων ντοκιμαντέρ souldefinition.net, όπου και θα φιλοξενείται από την ερχόμενη εβδομάδα - συνδράμοντας στην πλατφόρμα, υποστηρίζετε ισότιμα όλες τις παραγωγές που την απαρτίζουν.

  • Σκηνοθεσία: Νέιθαν Πφάφ





Ευτυχία (ΑΝΤ 1, 21.00)

Δραματική ταινία,  ελληνικής παραγωγής 2019, του Άγγελου Φραντζή

Ένα κορίτσι, μικροπαντρεμένο, ταξιδεύει από το Αϊδίνι στην Ελλάδα με τη μητέρα και τις δύο της κόρες. Στο πλοίο του ξενιτεμού παίρνει απόφαση να μην αφήσει τη ζωή να την προσπεράσει, αλλά να τη ζήσει, όπως θέλει. Και τη ζει. Γράφει ακατάπαυστα σε ό,τι πιάνει το μελάνι, από χαρτοπετσέτες και κουτιά από τσιγάρα μέχρι υπόλοιπα λογαριασμών. Καπνίζει, ερωτεύεται με πάθος, χαρτοπαίζει με θράσος σε πολυτελή σαλόνια, αλλά και σε παράνομα υπόγεια. Παράλληλα, συνεργάζεται με όλες τις μουσικές προσωπικότητες της χώρας, από τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Απόστολο Καλδάρα, ως τον Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Ρεπάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι, υψώνοντας θαρραλέα ανάστημα σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο και γίνεται η μεγαλύτερη Ελληνίδα στιχουργός του λαϊκού τραγουδιού.
Διάσημη πια, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου εμφανίζεται σε μια βραδιά που διοργανώνεται προς τιμήν της. Εκείνης ο νους, όμως, τρέχει στο παρελθόν.

 
 

 

Βασισμένη στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, η ταινία, αντλεί έμπνευση τη ζωή της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι. Η μοναδική της προσωπικότητα αποτυπώθηκε στους στίχους της που έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες («Περασμένες μου αγάπες», «Όνειρο απατηλό», «Είμαι αητός χωρίς φτερά», «Ηλιοβασιλέματα», «Η φαντασία», «Είσαι η ζωή μου», «Μαντουμπάλα», «Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι», «Πετραδάκι, πετραδάκι», «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή (Το τελευταίο βράδυ μου)», «Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι»)

Ο σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής συναντά την ασυμβίβαστη Ευτυχία στο πρόσωπο της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και της Κάτιας Γκουλιώνη, που υποδύονται τη στιχουργό σε δύο διαφορετικές ηλικίες. Στο πλάι της στέκονταν οι πιο κοντινοί της άνθρωποι χάρη στους οποίους κατόρθωνε να ισορροπεί το δημιουργικό της δαιμόνιο με την αιρετική -για την εποχή- προσωπικότητα της, καθώς και γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής, που ζωντανεύουν μέσα από ένα επιτελείο γνωστών ηθοποιών όπως οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντώνης Λουδάρος, Κρατερός Κατσούλης, η Ματθίλδη Μαγγίρα, Χρύσα Ρώπα, Χάρης Μαυρουδής, Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Διδασκάλου και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς.

Η «Ευτυχία» κυριάρχησε στα περυσινά βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποσπώντας οκτώ βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Α' Αντρικού Ρόλου (Π. Δαδακαρίδης), Β' Γυναικείου Ρόλου (Κ. Γκουλιώνη), Β' Αντρικού Ρόλου (Θ. Τοκάκης), Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Ήχου και Μακιγιάζ.

 
  • Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
  • Σενάριο: Κατερίνα Μπέη
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος
  • Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
  • Μουσική: Μίνως Μάτσας
  • Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ντίνα Μιχαηλίδου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης, Παύλος Ορκόπουλος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Λίλα Μπακλέση, Ευγενία Σαμαρά, Γιάννης Δρακόπουλος



Djam - Μποέμικη Ψυχή (ΕΡΤ 2, 23.45)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Γαλλίας - Ελλάδας 2017

Η Ντζαμ, μία νεαρή Ελληνίδα, φεύγει από τη Λέσβο για την Κωνσταντινούπολη σε μία αποστολή από τον σύντροφο της μητέρας της, τον Κακούργο, πρώην ναυτικό και παθιασμένο θαυμαστή του ρεμπέτικου, για να βρει ένα σπάνιο ανταλλακτικό για τον κινητήρα του χαλασμένου καϊκιού τους. Εκεί συναντά την Αβρίλ, μία 18χρονη Γαλλίδα που βρίσκεται σε εθελοντική αποστολή για τους μετανάστες και έχασε τα χρήματά της ενώ δεν γνωρίζει κανέναν στην Τουρκία. Η Τζαμ παίρνει υπό την προστασία της την Αβρίλ και κατευθύνονται μαζί  από την Τουρκία προς τη Μυτιλήνη μέσω Καβάλας και Κομοτηνής, κάνοντας μαζί ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, ενδιαφέρουσες συναντήσεις και πολλή μουσική.

Η ταινία του Γαλλοαργερινού σκηνοθέτη Τονί Γκατλίφ («Υπάρχουν Ακόμη Γελαστοί Τσιγγάνοι»), διπλά βραβευμένου στο Φεστιβάλ Καννών (για τις ταινίες του «Exils» και «Latcho Drom»), ο οποίος αυτή τη φορά καταπιάνεται με την ελληνική κουλτούρα και το ρεμπέτικο τραγούδι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 70ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, και στην Ελλάδα προβλήθηκε στο 19o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

 
  • Σκηνοθεσία - Σενάριο: Τόνι Γκάτλιφ
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Πατρίκ Γκιρινγκελί
  • Μοντάζ: Μονίκ Νταρτόν
  • Πρωταγωνιστούν: Δάφνη Πατακιά, Σάιμον Αμπκαριάν, Μαρίν Καγιόν, Κίμων Κουρής, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Σόλων Λέκκας, Ελευθερία Κόμη
πηγη: https://tvxs.gr