Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Ιαν 2021
Γιάννης Πούλακας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Γιάννης Πούλακας
IOANNIS-POULAKAS.png
Γέννηση 1  Ιανουαρίου 1863
Θάνατος 21  Φεβρουαρίου 1942
Αθήνα
Αιτία θανάτου πνευμονικό οίδημα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Σπουδές Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότητα ζωγράφος και αγιογράφος
Είδος τέχνης icon painting
Υπογραφή
Ioannis Poulakas signature.svg
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
 
Γιάννης Πούλακας, Θαλασσογραφία με βάρκα (1935). Ελαιογραφία, 30 εκ. x 45 εκ. Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο), Βόλος.

 
Πλοίο στην θύελλα, Γιάννης Πούλακας, Ελαιογραφία σε χαρτόνι, 31 x 57 εκ., Ιδιωτική Συλλογή

Ο Γιάννης Πούλακας (Άγιος Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας, 1 Ιανουαρίου 1863Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 1942) ήταν Έλληνας ζωγράφος και πιθανώς ο πρώτος Έλληνας σκηνογράφος. Αν και γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας, κατόρθωσε να πάει σε νεαρή ηλικία στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει σκηνογραφία. Αργότερα πήγε στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στον πολύ γνωστό θαλασσογράφο της εποχής Κωνσταντίνο Βολανάκη. Γύρω στα 1900 επέστρεψε στον Βόλο και άρχισε να διδάσκει καλλιγραφία και τεχνικά (ζωγραφική), ενώ ταυτοχρόνως ζωγράφιζε και πουλούσε θαλασσογραφίες. Περί το 1927, επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και δίδαξε για λίγα χρόνια ζωγραφική στο Α΄ Γυμνάσιο και στον Φιλολογικό Σύλλογο «Ο Παρνασσός». Στην Αθήνα άφησε και την τελευταία του πνοή τον φοβερό χειμώνα του 1942[1].

Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις,[2] ο Πούλακας ήταν ο πρώτος Έλληνας που ζωγράφισε σκηνογραφίες για το θέατρο, και πιο συγκεκριμένα, για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά γύρω στα 1895. Άλλα ζωγραφικά του έργα βρίσκονται στο Δημαρχείο του Βόλου (Η ναυμαχία του Βόλου στα 1827, περί το 1920), στην Συλλογή Κουτλίδη. Ασχολήθηκε επίσης με την αγιογραφία και δικές του εικόνες αναγεννησιακής νοοτροπίας υπάρχουν σε ναούς της περιοχής Βόλου καθώς και στον Μητροπολιτικό Ναό της Καρδίτσας. Οι θαλασσογραφίες του παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με τις θαλασσογραφίες του Βολανάκη, σε βαθμό που κατά καιρούς να παρουσιάζονται σαν έργα του τελευταίου.[3]

 

Βιβλιογραφία

  1.  
  • Εφημ. Η Θεσσαλία (Βόλος), 25 Φεβρουαρίου 1942.
  •  
  • Φώτης Βογιατζής, «Ο ζωγράφος και πρώτος έλληνας σκηνογράφος Γιάν. Πούλακας (1864;–1942)», Η βίγλα (έκδοση του Δημοτικού Μουσείου γλύπτη Νικόλα – Άγιος Γεώργιος Νηλείας (Πηλίου)), τεύχος 19, Ιούν. 2005, σσ. 53–56.
  •  
  1. Χρύσα Δραντάκη, «Αγναντεύοντας τη θάλασσα». Κατάλογος έκθεσης θαλασσογραφιών του Μουσείου Αλεξάνδρου Κ. Δάμτσα (Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο), Βόλος 2007.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου