Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Σεπ 2021
Ουίλιαμ Χόλμαν Χαντ, Άγγλος ζωγράφος, που αντλούσε έμπνευση από τη μεσαιωνική τέχνη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Ο Ουίλιαμ Χόλμαν Χαντ (William Holman Hunt, Λονδίνο 2 Απριλίου 1827 – Λονδίνο 7 Σεπτεμβρίου 1910), Μέλος του Τάγματος της Αξίας ήταν Άγγλος ζωγράφος και ένας από τους ιδρυτές της «Προραφαηλιτικής Αδελφότητας» (Pre-Raphaelite Brotherhood), μαζί με τους δύο άλλους ζωγράφους Dante Gabriel Rossetti και Sir John Everett Millais.
 
Ο Χαντ παντρεύτηκε δύο φορές. Αφού διαλύθηκε ο αρραβώνας του το 1859 με το μοντέλο του Άνι Μίλερ (Annie Miller, 1835 – 1925), νυμφεύθηκε την Fanny Waugh, η οποία όμως πέθανε στην ώρα του τοκετού της στην Ιταλία. Για δεύτερη φορά παντρεύεται την αδελφή της Fanny Waugh, Edith. Την εποχή εκείνη ήταν παράνομο στη Βρετανία να παντρεύεται κανείς την αδελφή της πεθαμένης συζύγου κι έτσι ο Χαντ αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να τελέσει το δεύτερο γάμο του.
 
Ο Χαντ αντέδρασε στην επιρροή που ασκούσε στην αγγλική τέχνη ο Joshua Reynolds (1723 – 1792) και από κοινού με τον Sir John Everett Millais αναζητούσαν τρόπους για να ανανεώσουν την τέχνη της εποχής τους, δίνοντας έμφαση στον πραγματικό κόσμο της φύσης σ’ ένα πνεύμα αλήθειας και αντλώντας έμπνευση από τη μεσαιωνική τέχνη. Δημιούργησε, αφού γνωρίστηκε με τον ποιητή και καλλιτέχνη Dante Gabriel Rossetti, το προραφαηλιτικό κίνημα στην Αγγλία, το 1848.
 

 

Χαντ: The Hireling Shepherd, 1851, Πινακοθήκη Τέχνης, Μάντσεστερ

Οι πίνακες του Χαντ, με έντονες νατουραλιστικές σκηνές της σύγχρονής του αγροτικής και αστικής ζωής, όπως το βουκολικής έμπνευσης «The Hireling Shepherd” (1851) και «Η ένοχη συνείδηση» (1853, Πινακοθήκη Τέητ, Λονδίνο), του χάρισαν ξεχωριστή αναγνώριση στους καλλιτεχνικούς κύκλους της αγγλικής πρωτεύουσας. Ήταν όμως οι πίνακές του με θρησκευτικό περιεχόμενο που τον έκαναν διάσημο, όπως το αριστουργηματικό «Το Φως του Κόσμου» (1851 – 1853), που βρίσκεται σήμερα στο Κολέγιο Κίμπλ (Keble College) της Οξφόρδης, όπως και μια δεύτερη παραλλαγή του που υπάρχει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1850, ο Χαντ ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους σε αναζήτηση τοπογραφικού και εθνογραφικού υλικού για τους θρησκευτικούς πίνακές του. Εκεί ζωγράφισε τους πίνακες «Ο αποδιοπομπαίος τράγος» (1854 – 55, Πινακοθήκη Τέχνης, Μάντσεστερ), «Η εύρεση του Σωτήρα στο Ναό» (1860) και «Η σκιά του θανάτου» (1871, Πινακοθήκη Τέχνης, Μάντσεστερ).

Επισκέφτηκε επίσης το Κάιρο το 1854, πριν ακόμη από διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ, όπου εντυπωσιάστηκε από το διαφορετικό πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και τις σκηνές στους δρόμους, που του ενέπνευσαν τον οριενταλιστικό πίνακα «Η ερωτοτροπία του φανοποιού: Μια σκηνή σε δρόμο του Καϊρου» (περ. 1854). Στο ίδιο κλίμα είναι και ο πίνακας «Η νύφη του Λιβάνου» (1891, Λίβερπουλ, Walker Art Gallery).

Ο Χαντ ζωγράφισε ακόμη πολλά έργα βασισμένα σε ποιήματα, όπως «Ισαβέλα ή Η γλάστρα με το βασιλικό» (1868), από ένα ποίημα του John Keats και « Η κυρία του Σάλοτ» (1905), από μια βικτωριανή μπαλάντα του Alfred Tennyson, που άρχισε να τον ζωγραφίζει το 1886 και τον τελείωσε μετά είκοσι περίπου χρόνια το 1905, ένα από τα τελευταία μεγάλα έργα της προραφαηλιτικής ζωγραφικής.

Πηγές

  • Gay Daly: “Pre-Raphaelites in Love”, Fontana, London, 1990.
  • Julian Treuherz: “ Pre-Raphaelite Paintings”, Manchester City Art Gallery, Manchester, England, 1993.
  • Edmund Swinglehurst: “ The Art of the Pre-Raphaelites”, Parragon Book Service Limited, London, 1994.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου