Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Αύγ 2021
Αη - Στράτης από τα ίχνη και τα πάθη των ανθρώπων
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ο πανέμορφος Αη - Στράτης, τον οποίο η ιστορική περιπέτεια του 20ού αιώνα καταχώρισε στη συλλογική μνήμη ως τόπο εξορίας και ο 21ος αιώνας εξακολουθεί να τον αφήνει ξεχασμένο στις εσχατιές του βορειοανατολικού Αιγαίου, στριμωγμένο ανάμεσα στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Σκύρο, διεκδικεί τον δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό το καλοκαίρι.

Εκεί που το παρόν γυρνάει την πλάτη στον τόπο και τον κόσμο του, έρχεται η τέχνη με τη δύναμη και τη δυναμική της να επιχειρήσει μια δύσκολη συνάντηση. Τη συνάντηση δυο κόσμων μέσα από τα ίχνη της Ιστορίας, τα έργα, τα πάθη και τα παθήματα των ανθρώπων.

Όμως αυτό ακριβώς επιδιώκει η πολυμορφική έκθεση "Δυο κόσμοι. Αη - Στράτης: στην άκρη της Γης" του εικαστικού Αντώνη Μάρου με επιμελήτρια τη Μάριον - Εμμανουέλα Μανιού. Να γίνει η τέχνη αφορμή και καταλύτης για να συναντηθούν δυο κόσμοι. Ο κόσμος των εξορίστων και εκείνος των ντόπιων, ο τρόπος που ο Ρίτσος, ο Βάρναλης, ο Λειβαδίτης άγγιξαν της πέτρες του νησιού κι εκείνος που τις έσκαψαν οι ντόπιοι, το απαράμιλλης ομορφιάς παρθένο τοπίο και οι μνήμες εξορίας που ανασύρονται από το παρελθόν, η πλούσια ιστορική κληρονομιά και το σύγχρονο ερημωμένο τοπίο.

Και να μετατραπεί το νησί, για δύο περίπου εβδομάδες, από τις 13 έως τις 26 Αυγούστου, σε ένα πολύβουο μελίσσι διάδρασης, συμπερίληψης και ιστορικής μνήμης, μέσα από τη σειρά live performances, την προβολή της ταινίας που γυρίστηκε στον παλιό οικισμό και το εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο που συνθέτουν την έκθεση και αντλούν έμπνευση από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, όπως η απόδραση των εξορίστων το 1943, η έλλειψη αλευριού και τροφίμων στο νησί, η λογοκρισία των βιβλίων, η καλλιέργεια της γνώσης που τόσο επιδίωκαν οι εξόριστοι, ο καταστροφικός σεισμός του 1968.

 

"Είναι επιτακτική ανάγκη να ανασύρουμε τις μνήμες ενός παρελθόντος που προσπαθούμε να ξεχάσουμε σε ένα παρόν που αγωνιούμε να υπάρξουμε" λέει ο εικαστικός Αντώνης Μάρος προσθέτοντας ότι "ο Αη - Στράτης και το πνευματικό έργο των εξορίστων μπορούν να μας εμφυσήσουν ελπίδα και μαχητικότητα, κινητοποιώντας μας να αντισταθούμε σε κάθε σύγχρονη μορφή κοινωνικού εκτοπισμού και αδικίας".

Εξηγώντας το εγχείρημά του και τα δρώμενα που θα εκτυλιχθούν στο Μουσείο Δημοκρατίας αλλά και σε δημόσιους χώρους του νησιού, ο εικαστικός υπογραμμίζει ότι "η ταινία, εμπνευσμένη από τις αφηγήσεις των εξορίστων και των ντόπιων καθώς και οι performances στους δημόσιους χώρους της κοινότητας, εμπλέκουν ενεργά το κοινό σε μια δημιουργική ανασυγκρότηση του ιστορικού παρελθόντος.

Με αυτόν τον τρόπο η τέχνη ως ζωντανή πράξη καθιστά εφικτή τη γόνιμη συνάντηση με μια κρίσιμη περίοδο της νεότερης ιστορίας μας μέσα από το συναίσθημα και το βίωμα των ανθρώπων του τότε και του σήμερα".

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μάριον - Εμμανουέλα Μανιού εξηγεί από την πλευρά της ότι "μέσα από την καλλιτεχνική πράξη επιθυμούμε ν’ αφηγηθούμε μια ιστορία που φοβόμαστε ν’ αγγίξουμε. Την ιστορία του Αη - Στράτη ως τόπου εξορίας. Και αισθανόμαστε πως οφείλουμε να το κάνουμε σήμερα επειδή σήμερα είναι ανάγκη να αποτινάξουμε τον φόβο. Τον φόβο να μιλήσουμε, να διεκδικήσουμε, να υπάρξουμε, να συνυπάρξουμε.

Τα λόγια και τα έργα των ανθρώπων που εξορίστηκαν και έζησαν σε αυτό τον τόπο, όπως ο Βάρναλης, ο Λειβαδίτης και ο Ρίτσος, μιλούν γι’ αυτό που κουβαλούν οι πέτρες του Αη - Στράτη και καλούν το κοινό να ανα-συνθέσει έναν ψυχογεωγραφικό χάρτη, φτιαγμένο από τα ίχνη και τα πάθη των ανθρώπων του, φέροντας το αίτημα πάντοτε για κοινωνική δικαιοσύνη".

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου