Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Απρ 2020
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco)
Κλίκ για μεγέθυνση

«Πορτραίτο άνδρα», θεωρούμενο ως αυτοπροσωπογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, με καταγωγή από την Κρήτη, αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης. 

«Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά»  (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

Έζησε και δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξ ου και το προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας), με το το οποίο είναι, επίσης, γνωστός.

«Η Προσκύνηση των Μάγων»  (Μουσείο Μπενάκη)

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, από εύπορους γονείς.

File:El Greco - Angelic Concert - WGA10636.jpg - Wikimedia Commons

«Η Συναυλία των Αγγέλων»   (Εθνική Πινακοθήκη)

 Χωρίς να είναι γνωστά πολλά πράγματα για τους δασκάλους και την καλλιτεχνική μαθητεία του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε τη δυνατότητα να σπουδάσει βυζαντινή ζωγραφική στη γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με τη δυτική τέχνη.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/El_...

«Βάπτιση του Χριστού»  (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης)
«Ο Διωγμός των εμπόρων από το Ναό»
  

 

Το 1567 ταξίδεψε στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, όπου παρέμεινε επί τριετία και μαθήτευσε στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέτο, ενώ ζωγράφισε πίνακες, όπως «Ο Διωγμός των εμπόρων από το Ναό». 

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει εικόνα της Θεοτόκου - Μουσείο Μπενάκη

«Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία»

 

Το 1570 εγκατέλειψε τη Βενετία και πήγε να εργαστεί στη Ρώμη. Στην Αιώνια Πόλη διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του και απέκτησε τέτοια αυτοπεποίθηση για την τέχνη του, ώστε να υποστηρίξει ότι αν καταστρέφονταν οι τοιχογραφίες της «Καπέλα Σιξτίνα» που είχε ζωγραφίσει ο Μιχαήλ Άγγελος, θα μπορούσε αυτός να κάμει καλύτερες. Η παρατήρησή του αυτή θεωρήθηκε τότε βλασφημία και επιτάχυνε την απόφασή του να εγκαταλείψει τη Ρώμη και σε συνδυασμό με τις γνωριμίες του στον κύκλο των Ισπανών ευγενών της Ρώμης να εγκατασταθεί αρχικά στη Μαδρίτη (1576) και τον επόμενο χρόνο στο Τολέδο.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Dom...

Η «Ανάληψη της Θεοτόκου»  

Στο Ίδρυμα Ωνάση η «Στέψη της Θεοτόκου» του Ελ Γκρέκο μετά από δημοπρασία | in.gr

«Στέψη της Θεοτόκου»   (Εθνική Πινακοθήκη)

Στην ισπανική αυτή πόλη η καλλιτεχνική του παραγωγή έφτασε στην κορύφωσή της. Διακόσμησε με πίνακες τον ναό του Αγίου Δομίνικου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και τη μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fe/La_...

«Η Αγία Τριάδα»  


Lady in a Fur Wrap - Wikipedia

«Η κυρία με την ερμίνα»  

 

Το 1578 είναι μια σημαντική χρονιά στη ζωή του Γκρέκο. Θα αποκτήσει το πρώτο και μοναδικό του παιδί, τον Χόρχε Μανουέλ, από τη σχέση του με τη δόνα Χερόνιμα δε λας Κουέβας, με την οποία θα ζήσει το υπόλοιπο του βίου του, αλλά δεν θα την παντρευτεί. Οι μελετητές του έργου του πιστεύουν ότι η δόνα Χερόνιμα απεικονίζεται στην προσωπογραφία «Η κυρία με την ερμίνα».

uploads7.wikiart.org/images/el-greco/pentecost.jpg

«Η Πεντηκοστή»  

Santo Domingo el Antiguo Altarpiece - Wikipedia

Ναός  του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέθανε στις 7 Απριλίου του 1614, σε ηλικία 73 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Δομήνικου στο Τολέδο.

DOMÉNIKOS THEOTOKÓPOULOS, EL GRECO (Crete c.1541-1614 Toledo) and ...

«Το μαρτύριο του Χριστού»  «Ο Λαοκόων»  

 

Για πολλά χρόνια το όνομά του έμεινε στην αφάνεια και οι πίνακές του σε εκκλησίες και παλάτια της Ιταλίας και της Ισπανίας θεωρούνταν ως έργα κάποιου τρελού. 

The Disrobing of Christ - Wikipedia

«Εσπόλιο»   El Greco, Η Ανάσταση (1597-1600) - cityculture.gr

«Η Ανάσταση του Σωτήρος»  

 

Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.

Το Όραμα του Αγίου Ιωάννη-El Greco | Writers Gang

Το Όραμα του Αγίου Ιωάννη-El Greco Η Πέμπτη Σφραγίδα της Αποκαλύψεως (1608-14, λάδι σε μουσαμά, 222,3 x 193 εκ., Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο.

Πίνακες του Γκρέκο κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη. Στη χώρα μας υπάρχουν έξι έργα του Θεοτοκόπουλου: «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη), «Στέψη της Θεοτόκου» και «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη), «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου