Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 10 Οκτ 2020
Νικόλαος Παυλόπουλος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
Γέννηση 13  Δεκεμβρίου 1909
Θάνατος 10  Οκτωβρίου 1990
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Ελλάδα
Ιδιότητα γλύπτης και χαράκτης
 
Νικόλας (Νικόλαος Παυλόπουλος), Πήλιο. Το χωριό Ανακασιά , ξυλογραφία 25 εκ. x 35 εκ., (χωρίς χρονολογία;).


Ο γλύπτης Νικόλας

Ο Νικόλαος Παυλόπουλος ή Νικόλας (Άγιος Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας, 13 Δεκεμβρίου 1909 – Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 1990) ήταν Έλληνας γλύπτης και χαράκτης.


Ο πατέρας του ήταν ξυλογλύπτης εκκλησιαστικών επίπλων και κοντά του έλαβε τα πρώτα μαθήματα ξυλογλυπτικής. Στα μαθητικά του χρόνια στον Βόλο ασχολήθηκε με την καλλιγραφία, την μουσική και το θέατρο. Όταν τελείωσε το Πρακτικό Λύκειο του Βόλου, πήγε στην Αθήνα, για να σπουδάσει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Θωμά Θωμόπουλο.


"Λουόμενη"


Καταπιάστηκε κυρίως με την γλυπτική ακαδημαϊκού ύφους στο ξύλο και στο μάρμαρο. Ως χαράκτης ασχολήθηκε κυρίως με την ξυλογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Λονδίνο, Ουάσιγκτον, Μόντρεαλ, Τόκυο, Σύδνεϋ, κ.ά.). Τιμήθηκε επίσης με βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις που έγιναν στο Παρίσι, την Ρώμη, την Φλωρεντία, κ.ά.


"Το αγόρι που σφυρίζει"


Το 1975, φιλοτέχνησε κατά παραγγελία προτομή του Γιώργου Σεφέρη για να τοποθετηθεί σε πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Η προτομή δεν ικανοποίησε την χήρα του ποιητή και το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια παλαιότερες κατηγορίες πως ο Παυλόπουλος ήταν φιλοναζιστής και πως είχε φιλοτεχνήσει προτομές του Χίτλερ και του Μουσολίνι στα χρόνια της Κατοχής.

Nikolaos pavlopoulos Stock Photos, Royalty Free Nikolaos pavlopoulos Images | Depositphotos®

Μετά τον θάνατό του, με την διαθήκη του, δημιουργήθηκε το «Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» στην γενέτειρά του, όπου φυλάγονται μερικά από τα καλύτερα έργα του.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ή ΝΙΚΟΛΑΣ

 
   
Κορίτσι σε στάση προσευχής
Είσοδος νεκροταφείου Ραφήνας
 

Ο Νικόλαος Παυλόπουλος ή Νικόλας (Άγιος Γεώργιος Νηλείας Μαγνησίας, 13 Δεκεμβρίου 1909 – Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 1990) ήταν έλληνας γλύπτης και χαράκτης.
Ο πατέρας του ήταν ξυλογλύπτης εκκλησιαστικών επίπλων και κοντά του έλαβε τα πρώτα μαθήματα ξυλογλυπτικής. Στα μαθητικά του χρόνια στονΒόλο ασχολήθηκε με την καλλιγραφία, την μουσική και το θέατρο. Όταν τελείωσε το Πρακτικό Λύκειο του Βόλου, πήγε στην Αθήνα, για να σπουδάσει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τονΘωμά Θωμόπουλο.
Καταπιάστηκε κυρίως με την γλυπτική ακαδημαϊκού ύφους στο ξύλο και στο μάρμαρο. Ως χαράκτης ασχολήθηκε κυρίως με την ξυλογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στηνΕλλάδα και το εξωτερικό (ΛονδίνοΟυάσιγκτονΜόντρεαλΤόκυοΣύδνεϋ, κ.ά.). Τιμήθηκε επίσης με βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις που έγιναν στοΠαρίσι, την Ρώμη, την Φλωρεντία, κ.ά.
Το 1975, φιλοτέχνησε κατά παραγγελία προτομή του Γιώργου Σεφέρη για να τοποθετηθεί σε πλατεία της Νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Η προτομή δεν ικανοποίησε την χήρα του ποιητή και το γεγονός αυτό έγινε αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια παλαιότερες κατηγορίες πως ο Παυλόπουλος ήταν φιλοναζιστής και πως είχε φιλοτεχνήσει προτομές του Χίτλερ και του Μουσολίνι στα χρόνια της Κατοχής.
Μετά τον θάνατό του, με την διαθήκη του, δημιουργήθηκε το «Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα» στην γενέτειρά του, όπου φυλάγονται μερικά από τα καλύτερα έργα του.
Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα
 
Στο κτίριο του μουσείου, που είναι πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, εκτίθεται μεγάλη εικαστική συλλογή που περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα γλυπτά και χαρακτικά του έργα, από διάφορες περιόδους. Τα 22 γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι από χαλκό ή μπρούντζο, είναι ολόσωμα και μεγάλου μεγέθους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χαρακτικά του, οι ξυλογραφίες και μια χαλκογραφία. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα του γλύπτη και χαράκτη Νικόλα, εργαλεία που χρησιμοποιούσε, σχέδια, μήτρες χαρακτικών και χειρόγραφες επιστολές
Διαβάστε περισσότερα : http://www.discoverpelio.com/
 
ΕΡΓΑ
Προτομή Μητροπολίτου Τιμόθεου Καστρινογιαννάκη
Ηράκλειο Κρήτης
 
Προτομή Νίκου Χατζηαποστόλου - Πλάκα
 
Προτομή Αγγελικής Χατζημιχάλη -  1971

Η προτομή είναι τοποθετημένη στην αυλή του Κέντρου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης, πρώην κατοικία της Αγγελικής Χατζημιχάλη και σημερινό μνημείο της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, έργο του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.

Μνημείο πεσόντων - Άνοιξη, Δροσιά Αττικής
 
Μνημείο πεσόντων- Λουτράκι
 
Ο χάλκινος ανδριάντας του Θεμιστοκλή - Ακτή Μιαούλη 
 
 Ηρώ Κωνσταντοπούλου - Πειραιάς
 
Ελευθέριος Βενιζέλος - Παπάγου
 
Προτομή Στέλιου Σπεράντζα - Ν. Σμύρνη
 
Προτομή Ιωάννας Τσάτσου, συζύγου του Κ. Τσάτσου και αδελφή του ποιητή Γ.Σεφέρη -  Πεζόδρομος Κυδαθηναίων
 
"Τοξότρια"  Κεντρική πλατεία Ραφήνας
 
Προτομή Κων/νου Βολανάκη - 1961
Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς
 
Πήλιο. Το χωριό Ανακασιά , ξυλογραφία 
 
Οι  φωτογραφίες των γλυπτών έργων είναι από  http://www.glyptothiki.gr/
 
 
 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου