Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 08 Οκτ 2020
Κωνσταντίνος Ανδρέου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα

Constantin Andréou (Γαλλικά)
Γέννηση 24  Μαρτίου 1917[1][2][3][4]
Σάο Πάολο
Θάνατος 8  Οκτωβρίου 2007[5][1][3]
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ελλάδα
Βραζιλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ζωγράφος
γλύπτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσεις Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου (24 Μαρτίου 19178 Οκτωβρίου 2007) ήταν Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης, που χαρακτηρίστηκε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.[6]

Εισαγωγή

Γεννήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας το 1917[7] από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν Αιγυπτιώτης κυπριακής καταγωγής και η μητέρα του Αθηναία. Το 1925 η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε πρώτα στην Πάτρα για να καταλήξει τελικά στην Αθήνα.[6][8] Το 1932, το οικονομικό πρόβλημα της οικογένειας τον ανάγκασε να εργαστεί ως επιπλοποιός ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε στη Βιοτεχνική Νυκτερινή Σχολή. Το 1940 παίρνει μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και αργότερα στη διάρκεια της Κατοχής συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση[7][8] μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ.[9]

Το 1945, κέρδισε μια υποτροφία από τη Γαλλική κυβέρνηση και μετακόμισε στο Παρίσι. Το 1947, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί μια νέα προσωπική του τεχνική για να εκφράζεται: χρησιμοποιώντας οξυγονοκολλημένα φύλλα ορείχαλκου. Αυτή η νέα του τεχνική του επέτρεψε να εκφράσει τη δημιουργία του με έναν τρόπο που δεν είχε καμιά σχέση με την παράδοση.

Στο Παρίσι, γνωρίζεται με μεγάλους καλλιτέχνες και πνεύματα και συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, και με τον Λε Κορμπυζιέ (Le Corbusier), το μεγάλο Ελβετό αρχιτέκτονα. Ο Ανδρέου επίσης είχε την ευκαιρία να εκθέσει με κάποιους από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όπως ο Πάμπλο Πικάσσο (1961 και 1962), ο Ανρί Ματίς (1961) και ο Μαξ Ερνστ (1962).Το 1998, του απονεμήθηκε το βραβείο «Gran Prix d'Antoine Pevsner» για τη γλυπτική του και το 1999, η βιβλιοθήκη του δήμου του Ville-du-Bois, όπου διέμενε ο Ανδρέου όταν ήταν στη Γαλλία, μετονομάστηκε προς τιμήν του.Το 2000, του απονεμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος «Croix de Chevalier de la Légion d'honneur». Το 2001, του απονεμήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος «Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres» (ανώτατος βαθμός της Légion d'honneur).Έργα του Ανδρέου βρίσκονται σε πολλές συλλογές στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία.Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ),

Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 2007, στο σπίτι του στην Αθήνα ενώ ασχολιόταν με τη συγγραφή βιβλίου και επίσης προετοιμαζόταν για μια ακόμη έκθεση.[10]

 

Ο Κώστας Ανδρέου υπήρξε πολύ γνωστός γλύπτης, ζωγράφος και χαράκτης, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, αναπτύσσοντας διεθνή καριέρα.

Γεννημένος στο Sao Paolo της Βραζιλίας (1917) από έλληνες γονείς, είχε εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Αθήνα, το 1925 όπου παρέμεινε μέχρι το 1945, για να επιστρέψει μετά από τη από το 2002 έως το τέλος της ζωής του.

Από την παιδική του ηλικία, ο Κώστας Ανδρέου, διακρίθηκε για το ταλέντο του στη ζωγραφική και επεξεργασία του μαρμάρου. Είχε φοιτήσει αρχικά στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών (1934), διακόπτοντας τις κατοπινές σπουδές του, για να πάρει, αρκετά πρώιμα, ενεργό μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών.

Η πρώτη του επιτυχημένη παρουσία στο χώρο της τέχνης, γίνεται με τη συμμετοχή του στην Πανελλήνια έκθεση του 1942, όπου επισημάνθηκε και επιβραβεύτηκε από τους κριτικούς της εποχής.

Το 1945 έφυγε με την περίφημη αποστολή του Γαλλικού Ινστιτούτου (μαζί με άλλους μετέπειτα γνωστούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών), με υποτροφία από την Γαλλική Κυβέρνηση μετέβη στο Παρίσι προκειμένου να φοιτήσει στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών και στα Εργαστήρια των διάσημων τότε καλλιτεχνών Gimont (Ζιμόντ) και Janiot (Ζανιώ). Κατά την περίοδο εκείνη, παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού, για το γαλλικό, αλλά και το διεθνές κοινό, το οποίο τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

Από το 1947 μέχρι το 1954, υπήρξε συνεργάτης του Le Corbusier, στις αρχιτεκτονικές μακέτες υλοποιώντας τρισδιάστατα το περίφημο Le Modulor, συνεχίζοντας παράλληλα την φιλοτέχνηση των γλυπτών του σε ορείχαλκο, τα οποία αποτέλεσαν τις πρώτες επιτυχημένες απόπειρες ένταξης της έννοιας του χώρου, στη φόρμα τους. Επισημαίνεται ότι από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του ’50, διακρίνονται επίσης τόσο η ποιότητα, όσο και η πρωτοτυπία των ζωγραφικών του έργων. Το 1961, δημιούργησε και τα πρώτα του χαρακτικά, ενώ από το 1966 άρχισε παραλλήλως να πραγματοποιεί σκηνικά και κουστούμια για την Όπερα, όπως π.χ., για τον “Δον Κιχώτη” που ανέβηκε στο Θέατρο της Bourges (Μπούρζ). Έκανε ακόμη σκηνογραφικά και ενδυματολογικά έργα για παραστάσεις που ανέβηκαν στις Θεατρικές Σκηνές του Bordeaux (Μπορντώ), της Toulon, ενώ το 1973 συνεργάστηκε με το Γιάννη Ξενάκη στα σκηνικά και στα κοστούμια του έργου του «Νύχτες», με χορογραφία Efrati (Σύγχρονο Θέατρο, Παρίσι).

Το 1967 ο Κώστας Ανδρέου, παρουσίασε τα «αεροστατικά» του γλυπτά, που θεωρούνται ευρηματικά και εντυπωσιακά, όχι μόνο για την εποχή τους, καθώς διατηρούν έντονο το ενδιαφέρον τους ακόμη και σήμερα.

Το 1982 ανατέθηκε στον Κώστα Ανδρέου η Προεδρία για τη Γλυπτική, στο «Φθινοπωρινό Σαλόνι» του Παρισιού και το 1988 ο καλλιτέχνης τιμήθηκε με το βραβείο Antoine Pevsner, που ακόμη και σήμερα δίνεται με αυστηρή επιλογή και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Το 2000 του απονεμήθηκε, εκ μέρους του Γαλλικού κράτους, η διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2001 του απονεμήθηκε επίσης ο τίτλος του Commandeur για την Τάξη  των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ το 2005, (και πάλι από το Γαλλικό κράτος), του απονεμήθηκε ο τίτλος του Officier των Γραμμάτων και των Τεχνών, που δίνεται μόνο σε καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.

Με το έργο του Κώστα Ανδρέου έχουν ασχοληθεί σημαντικοί  έλληνες και κυρίως ξένοι θεωρητικοί και κριτικοί τέχνης, ενώ αριθμούν πολλές δεκάδες τα βιβλία και τα άρθρα που έχουν γραφεί για την πολυδιάστατη εικαστική του προσφορά.
Ο Κώστας Ανδρέου εκπροσώπησε το Γαλλικό κράτος στη Biennale της Αμβέρσας (Βέλγιο, 1953). Έλαβε επίσης μέρος στη Biennale της Ολλανδίας (1956), στην Α΄ Biennale Ζωγραφικής και Γλυπτικής Νέων Καλλιτεχνών (Παρίσι, 1957), στη Biennale Χαρακτικής (Λουμπλιάνα Γιουγκοσλαβίας, 1963), στα Παναθήναια της Γλυπτικής που διοργανώθηκαν στην Αθήνα το 1965. Πήρε μέρος στη Biennale της Βενετίας (1966), καθώς επίσης στη Biennale Γλυπτικής της Ιταλίας (1975) και στην Triennale Γλυπτικής της Γαλλίας (Παρίσι, 1978 και 1995).

Με πρωτοβουλία του ίδιου του καλλιτέχνη, δημιουργήθηκε το 2004, το Ίδρυμα Κώστα Ανδρέου, το οποίο θα αναλάβει να διαδώσει ευρύτερα την σημασία των έργων του στην γλυπτική, στην ζωγραφική και στην χαρακτική, ενώ σύμφωνα με την θέληση του δημιουργού, το Ίδρυμα αυτό, κάθε 3ετία, θα βραβεύει, με διεθνή Κριτική Επιτροπή, ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες.
Στην Ελλάδα τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε αρκετές εκθέσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι εκείνη της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, του Τελλογλείου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, ενώ εκκρεμεί μια μεγάλη και αντιπροσωπευτική του έκθεση από το Μουσείο Μπενάκη. Συνολικά ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από 70 ατομικές και 150 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό.Μονογραφίες

 • 1959 Ferrier J.L. / Andreou - Ed. Pierre Cailler - Γενεύη
 • 1961 Solier, Rene de - Ed. Pierre Domec - Παρίσι
 • 1965 Cabanne, Pierre - Andreou - Catalog Galerie Nidrecourt - Παρίσι
 • 1970 Goldman, Tean - Croce, Max "Almanach" - Ed. de la Maison de la Culture de Bourges
 • 1971 Testaniere, Conservature - Ed. Musee du Havre
 • 1975 Dubreucq, Michele - Andreou - 40 ans de sculpture - Ed. du Temps - Παρίσι
 • 1983 Epivent, J.L. - Franchini, P. - Chapulis, M. - Peinture Andreou - Ed. du Temps - Παρίσι
 • 1987 Catalogue raisonne de la peinture d'Andreou - Sophia Kazazi - Introduction dans l'œuvre peinte d'Andreou
 • 1987 L'erotisme dans la peinture d'Andreou - D.E.A. Paris I Sorbonne - Sophia Kazazi
 • 1988 Grand prix d'Antoine Pevsner pour l'ensemble de l'oeuvre d'Andreou
 • 1991 "Les amis d'Andreou" - Association declaree Loi 1901 - Siege social 1 bd de Montmorency 75016 Paris
 • 1991 B. Trehet - Andreou des Cyclades au Cosmos, une dualite creatrice
 • 1992 Andreou - Les reliefs en couleur - Memoire de D.E.A. Tsouvaztidou, Catherine - Universite de Paris I
 • 1992 Kazazi, Sophia - Andreou Peinture - Ed. Vafopoulio Cultural Center - Θεσσαλονίκη
 • 1994 Kazazi, Sophia - Andreou Peinture - Ed. Irmos Gallery - Θεσσαλονίκη
 • 1994 Capelle, Francois - Magloire, Jacques - Sculpture - Bas-reliefs - Ed. Les Amis d'Andreou
 • 1995 Villadier, Francis - Sculpture - Ed. Musee de Meudon
 • 1998 Καζάζη, Σοφία - "Femme-Femmes" - Αθήνα
 • 1999 Κυριαζή, Νέλλυ - "Ανδρέου" - Βιβλίο για την αναδρομική στο δημοτικό μουσείο Αθηνών

Φιλμογραφία

 • 1960 Andreou by R. Lapoujade - "Blanc et Noir" - Text by J.L. Ferrier
 • 1970 Andreou by Micos - Production Pierre Chabertier
 • 1974 Andreou - Production FR3 France Serie
 • 1997 Andreou - "Un artiste de la Ville-du-Bois" by Christophe Ramage

Ατομικές εκθέσεις

 • 1946 Cité Universitaire - Παρίσι, Γαλλία
 • 1951 Galerie Laboitie - Παρίσι, Γαλλία
 • 1954 Galerie Simone Badinier
 • 1954 Museum of Modern Art - Σάο Πάολο, Βραζιλία
 • 1954 United States Center - Σάο Πάολο, Βραζιλία
 • 1955 Galerie du Palais Royal - Παρίσι, Γαλλία
 • 1956 Chez Marc Voux - Παρίσι, Γαλλία
 • 1958 Galerie Monique de Groote - Βρυξέλλες, Βέλγιο
 • 1958 Galerie Contacts - Λιέγη, Βέλγιο
 • 1959 Chez le Dr. Paul Gray - Αναδρομική - St. Loire en Faucigny, Γαλλία
 • 1959 Galerie Gérard Mourge - Παρίσι, Γαλλία
 • 1959 Galerie Numaga - La Chaux de Fonds, Ελβετία
 • 1959 Galerie d'Art - Amiens, Γαλία
 • 1959 Galerie Arlet - Μονακό
 • 1960 Galerie Lauverlin - Στρασβούργο, Γαλλία
 • 1961 Galerie Pierre Domec - Παρίσι, Γαλλία
 • 1961 Malmo Museum of Art - Malmo, Σουηδία
 • 1964 Galerie La Hune Gravure - Παρίσι, Γαλλία
 • 1964 Maison d'Alsace - Mulhouse, Γαλλία
 • 1966 Galerie Nidrecourt - Παρίσι, Γαλλία
 • 1967 Γαλλερί ξενοδοχείου Hilton - Αθήνα, Ελλάδα
 • 1968 Galerie La Demeure - Παρίσι, Γαλλία
 • 1969 Salle Municipale des Fêtes - Chalons S/Marne, Γαλλία
 • 1969 Galerie la Muraille - Παρίσι, Γαλλία
 • 1969 Galerie I. Cressot - Παρίσι, Γαλλία
 • 1969 Galerie Langlois - Παρίσι, Γαλλία
 • 1970 Galerie Simone Badinier - Παρίσι, Γαλλία
 • 1970 Galerie du Fleuve - Bordeaux, Γαλλία
 • 1971 Musée du Havre - Αναδρομική - Γαλλία
 • 1971 Centre Spatial de Bretigny S/Orge - Γαλλία
 • 1971 Galerie Simone Badinier - Παρίσι, Γαλλία
 • 1971 Septentrion - Centre Culturel de Bondus - Γαλλία
 • 1972 A. Remon - Decorateur - Παρίσι, Γαλλία
 • 1973 Septentrion - Centre Culturel de Bondus - Γαλλία
 • 1973 Galerie du Fleuve - Bordeuax, Γαλλία
 • 1974 Galerie Maison d'Alsace - Mulhouse, Γαλλία
 • 1976 Espace Cardin - Παρίσι, Γαλλία
 • 1977 Galerie Maison d'Alsace - Παρίσι, Γαλλία
 • 1977 Palais de Brest - Βρετάνη, Γαλλία
 • 1978 Cours Albert - Μασσαλία, Γαλλία
 • 1978 Ladca - Longjumeau, Γαλλία
 • 1979 Γκαλλερί Τρίτο Μάτι - Αθήνα, Ελλάδα
 • 1979 Galerie Salla Basse Ymarthires - Γαλλία
 • 1981 Roswitha Kunstercude Gallery of Modern Art - Dortmund, Γερμανία
 • 1982 Γκαλλερί Ελπίδα - Αθήνα, Ελλάδα
 • 1982 Αναδρομική - Une salle au Salon d'Automne - Παρίσι, Γαλλία
 • 1983 Galerie Hôtel Astra - Παρίσι, Γαλλία
 • 1983 Galerie de Vikers Romeo - Παρίσι, Γαλλία
 • 1983 Galerie Évasion par l'Art - Βρετάνη, Γαλλία
 • 1983 Galerie Anne Mome Heyreauld - Sancerne, Γαλλία
 • 1985 Galerie Santegelo - Παρίσι, Γαλλία
 • 1986 Γκαλλερί Τέχνης Κ.7 - Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
 • 1986 Galerie Librairie la Marge - Ajaccio - Corse, Γαλλία
 • 1987 Γκαλλερί Αντίνωρ - Αθήνα, Ελλάδα
 • 1988 Salon de Cholet - Une salle, invite d'honneur - Γαλλία
 • 1988 Maison de la Culture - Grones, Γαλλία
 • 1990 Salon de Rueil-Malmaison - Une salle, invite d'honneur - Γαλλία
 • 1991 Château de Logis - Brecey - Νορμανδία, Γαλλία
 • 1991 Torigny - Invite d'honneur - Γαλλία
 • 1992 Βαφοπούλειο Πολιτισμικό Κέντρο - Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
 • 1992 Rétrospective dans le cadre du Marche Commun - Invite d'honneur - Gonesse, Γαλλία
 • 1992 Salon d'Antony - Invite d'honneur - Γαλλία
 • 1993 Salon "Les Amis des Arts" - Invite d'honneur - Γαλλία
 • 1993 Galerie Colette Dubois - Παρίσι, Γαλλία
 • 1994 Γκαλλερί Οιρμός - Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
 • 1995 Salon "Peinture a l'Eau" - Une salle, invite d'honneur - Παρίσι, Γαλλία
 • 1995 Centre Culturel Les Clayes-sous-Bois - Γαλλία
 • 1995 Musée de l'Orangerie - Meudon, Γαλλία
 • 1995 Musée de St. Pol le Leon - Βρετάνη, Γαλλία
 • 1998 Chez Eric Chaix - Παρίσι, Γαλλία
 • 1998 Δημοτικό Μουσείο Αθηνών - Αναδρομική - Αθήνα, Ελλάδα
 • 1999 Μουσείο Λάρνακας - Αναδρομική - Λάρνακα, Κύπρος
 • 1999 La Bibliothèque "Constantin Andréou" de la Ville-du-Bois
 • 2004 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών - Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
 • 2005 The Bistrot "Paris-Athenes" of Institut Français d'Athènes - Αθήνα, Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Ανδρέου συμμετείχε στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Παρισιού, της Ολλανδίας και της Γιουγκοσλαβίας.

 

Παραπομπές

 1.  

Πηγές

 • Ανδρέου - Γλυπτική - Εκδ. Μπάστας, 1999
 • Institut Francais d' Athenes[νεκρός σύνδεσμος]
 • Τώνια Γιαννουδάκη, Εθνική Γλυπτοθήκη. Μόνιμη συλλογή, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα 2006
 • Αντωνία Γιαννουδάκη, Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Ίδρυμα Ευριπίδη Κουτλίδη. Η συλλογή νεοελληνικής γλυπτικής και η ιστορία της 1900-2006 (διδακτορική διατριβή), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Ιστορίας της Τέχνης, Θεσσαλονίκη 2009 (http://ikee.lib.auth.gr/record/115849) (8/5/2015)
 • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών. Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας, επιστημονική επιμέλεια Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος, τόμ. 1, Μέλισσα, Αθήνα 1997-2000
 • Στέλιος Λυδάκης, Οι έλληνες γλύπτες. Η νεοελληνική γλυπτική. Ιστορία-τυπολογία-λεξικό γλυπτών, τόμ. 5, Μέλισσα, Αθήνα 1981
 • Ανδρέου, Κώστας, "Περιοδική Βιογραφική Ιστορία και Εγκυκλοπαιδεία των Εικαστικών Τεχνών", Περιοδικό "ΕΙ", τ. 12 1995 (Ένθετο, σ. 32)
 • Ευάγγελος Ανδρέου, Ανδρέου/Andreou. "Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες" ΄Εκδ. Επίπεδα, Αθήνα 1984 - 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA)
 • Ευάγγελος Ανδρέου, Ανδρέου/Andreou. "Ζωγραφική Σύγχρονες Τάσεις" ΄Εκδ. Επίπεδα, Αθήνα 1985 - Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
 • Ευάγγελος Ανδρέου, Κώστας Ανδρέου, ο γλύπτης, ο ζωγράφος, ο χαράκτης μέσα από τις προσωπικές του αφηγήσεις δίδει το μέτρο της εικαστικής του ακμής. - Περ. ΚΑΤΟΙΚΙΑ τεύχος 24ο, Αθήνα 1986
 • Evangelos Andreou, ANDREOU. "The meaning of educational manifestations and the participation of the intellectual man - and four artists", Ed. ABHE RAO – SHANTHA INTERNATIONAL INC.,New York - 2002
 • Στέλιος Λυδάκης, Η νεοελληνική γλυπτική. Ιστορία, τυπολογία, Μέλισσα, Αθήνα, 2011
 • Ηλίας Μυκονιάτης, Νεοελληνική γλυπτική, στη σειρά Ελληνική τέχνη, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1996
 • Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου, Ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα. Ζωγραφική και γλυπτική του 20ού αιώνα, εκδόσεις Αδάμ, 1999
 • Χρύσανθος Χρήστου – Μυρτώ Κουμβακάλη-Αναστασιάδη, Νεοελληνική γλυπτική 1800-1940, έκδοση Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος, Αθήνα 1982
 • Κώστας Ανδρέου, Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 1998
 • Ανδρέου. Γλυπτική, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη 2004
 • ΑΝΔΡΕΟΥ-ΑΝΔΡΕΟΥ Εικαστικό καλλιτεχνικό εγχειρίδιο για την ποίηση "Αναστύλωση ενός πέτρινου μίσχου" του Ευάγγελου Ανδρέου.Έκδοση: Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος, Αθήνα 1987

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου