Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 19 Μάρ 2019
Ο Πρόεδρος της Βουλής εγκαινίασε την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941-1944» στην Βίλα Ζωγράφου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Την έκθεση  «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου» που λειτουργεί στην Βίλα Ζωγράφου εγκαινίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να είναι παρούσα η Βουλή σε όλη την Ελλάδα όπου υπάρχουν οι ελάχιστες καταγεγραμμένες ευαισθησίες για να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις και συμπλήρωσε: «Συμβάλλει η Βουλή να πραγματοποιούνται εκθέσεις, εκδόσεις, συζητήσεις, που αναδεικνύουν την ανάγκη ανασύστασης της ιστορικής μνήμης, όχι μόνο σε κάτι που αναφέρεται στο παρελθόν, αλλά ως κάτι ενεργό που εγγράφεται στις σημερινές ανάγκες, στις σημερινές αντιπαραθέσεις όπου γης, όπου αναφύονται ξανά, δυστυχώς, και βλαστάνουν, εστίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φιλοφασιστικές, εστίες βίας, καταδυνάστευσης, αναθεωρητικές της ίδιας της ιστορίας».

Αναφερόμενος στα έργα της έκθεσης τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι αυτά τα έργα να τα φέρουμε στην επιφάνεια, να τα μοιραστούμε, να πούμε σε όλους ότι αυτά που γίνονται σε χώρες ολόκληρες, που συνιστούν μια αναδίπλωση σε  τέτοιες ιδέες και στη βία που αυτές προκαλούν δεν πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται. Ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα, είναι πάντα παρών και είναι στο χέρι μας να μην σφραγίσει εξελίξεις, να μην μπορεί να μπει στα μυαλά τω παιδιών, να μην μπορεί να οπλίσει χέρια για να ασκηθεί βία».

https://tools.otenet.gr/?_task=mail&_framed=1&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=113837&_part=4&_mimewarning=1&_embed=1

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι στις 2 Μαΐου στο Άουσβιτς Μπιλκενάου όπου επί 33 χρόνια γίνεται η πορεία στον χώρο «θα είμαστε εκεί  και θα είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα για πρώτη φορά αυτή η πορεία.  Θα συμμετέχουν 15 χιλιάδες άνθρωποι από 57 διαφορετικές χώρες, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανή την υπόθεση αυτού του εγκλήματος για όλη την ανθρωπότητα. Και θα εγκαινιάσουμε την πρώτη φορά το μνημείο που θα υπάρχει εκεί, ένα ολόκληρο μπλοκ, δύο αίθουσες του Μουσείου για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς. Περάσανε 70 χρόνια για να κάνουμε αυτό που έχουνε κάνει όλες οι άλλες Χώρες που είχανε και λιγότερα θύματα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

 

Σε πολύ λίγες εβδομάδες, κατέληξε ο Ν. Βούτσης, η ελληνική Βουλή «θα εγκρίνει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις- επανορθώσεις σε όλα τα επίπεδα και θα χαραχθεί η στρατηγική της διακοινοβουλευτικής- διακρατικής και νομικής διεκπεραίωσης αυτής της υπόθεσης. Είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον όλων μας αυτή η διεκδίκηση να βρεί τις ράγες της με τον πιο επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή».

 

Την εκδήλωση  χαιρέτησαν επίσης η δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη και ο συλλέκτης κ. Χρήστος Μοσχανδρέου. Παραβρέθηκαν υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής  κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου και αρκετοί δημότες του Δήμου Ζωγράφου.

 

Η έκθεση διοργανώνεται από  τη Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ζωγράφου και αφορά  στη συλλογή του Ζωγραφιώτη Χρήστου Μοσχανδρέου, η οποία περιλαμβάνει  σπάνια εικαστικά και εκδοτικά τεκμήρια  που αποτυπώνουν την περίοδο της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης.

 

Η  έκθεση θα λειτουργήσει στην Βίλα Ζωγράφου  μέχρι  τις 10 Νοεμβρίου 2019, με ελεύθερη είσοδο.

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου