Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 28 Νοέ 2020
Από τον Τσε Γκεβάρα στο lockdown: Ένα όμορφο λεύκωμα για την Μαδρίτη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 

Ένα ζεστό Σαββατοκύριακο του Ιουνίου πριν από 61 χρόνια, ένας μουσάτος Αργεντινός ταξίδευε από την Αβάνα προς το Κάιρο, με στάση στη Μαδρίτη. Έχοντας μια ημέρα μπροστά του να «σκοτώσει» μεταξύ των πτήσεων, έκανε ό,τι θα έκανε κάθε τουρίστας: Θα εξερευνούσε την πόλη, να δοκίμαζε διαφορετικές τοπικές λιχουδιές, θα έκανε ψώνια και βόλτες.

Δεν ήταν, όμως, ένας συνηθισμένος τουρίστας. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε νωρίς το πρωί εκείνης της Κυριακής δείχνει τον Τσε Γκεβάρα, κρατώντας στο ένα χέρι του τη ζώνη του και στο άλλο μια εφημερίδα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν έφηβο φωτογράφο και κοσμεί ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον λεύκωμα με 160 φωτογραφίες από την πολυτάραχη κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ιστορία της Μαδρίτης, από το 1900 μέχρι σήμερα.

Ο Τσε Γκεβάρα στη Μαδρίτη το 1959. Credit: César Lucas.

Στις σελίδες αυτού του λευκώματος θα δει κανείς το Ζέπελιν να πετάει πάνω από την Gran Vía το 1930, προμηνύοντας το πέρασμα ιταλικών και γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών αργότερα την ίδια δεκαετία στον ισπανικό εμφύλιο. Θα δει επίσης τους Beatles να καπνίζουν στο διάλειμμα συναυλίας στο Las Ventas. Θα δει ακόμα ηθοποιούς και μοντέλα στα προάστια τη δεκαετία του 1970, αλλά και σκηνές από την έντονη ζωή της πόλης και το πολιτιστικό κίνημα που άνθησε στη μετα-δικτατορική Μαδρίτη, γνωστό ως «La Movida madrileña».

Οι Beatles σε συναυλία στην αρένα των ταυρομάχων του Las Ventas, to 1965. Credit:Joana Biarnés.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα «οικογενειακό» άλμπουμ της Μαδρίτης, το οποίο φέρει και το όνομα της πόλης (Madrid), με φωτογραφίες μερικών εκ των πλεόν διάσημων Ισπανών και ξένων φωτογράφων του προηγούμενου αιώνα, μεταξύ των οποίων οι Joana Biarnés, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Alberto García-Alix, Cristina García Rodero και Ramón Masats.

Πάρτι στη «χρυσή εποχή» του Movida madrileña, το 1977, μετά την πτώση του Φράνκο και το τέλος της δικτατορίας. Credit: Enrique Cano.

«Πολλές φωνές και πολλά μάτια χρειάζονται για να πούμε την ιστορία της Μαδρίτης στο πέρασμα του χρόνου. Μιας πόλης που πέρασε από πολλά στάδια, πολλές κρίσεις, με τα πάνω και τα κάτω της, με κινήματα και ανθρώπους που ‘αγκάλιασαν’ την τραγωδία και την άνοδο σε διαφορετικές εποχές».

O συγγραφέας και επιμελητής της έκδοσης, Μολίνα Μουνιόζ, άφησε για το τέλος μια φωτογραφία ενός εκ των κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης, του Paseo de la Castellana, εντελώς άδειου λόγω του πρώτου lockdown για τον κορονοϊό.

Το Paseo de Castellana εντελώς άδειο λόγω καραντίνας, την άνοιξη του 2020. Credit: Yago Castromil.

Ο βετεράνος φωτογράφος César Lucas, που τράβηξε τη φωτογραφία με τον Τσε Γκεβάρα, στα 79 του πλέον σήμερα, γράφει στo λεύκωμα: «Όταν ήμουν 18 δεν ήξερα πολλά για τον Τσε. Όταν όμως έμαθα ότι έρχεται στη Μαδρίτη, ενθουσιάστηκα και ήθελα να τον βρω για να τον φωτογραφήσω. Δεν τον ρώτησα πολλά, γιατί δεν ήξερα τι να του πω. Κρίμα που ήμουν μόνο 18. Εάν τον συναντούσα σήμερα, θα είχα τόσα πολλά να του πω και να τον ρωτήσω. Έχω τραβήξει φωτογραφίες από τον Σον Κόνερι και τον Μπάστερ Κίτον μέχρι την Μπριζίτ Μπαρντό και τον Τζον Λένον, αλλά αυτή η φωτογραφία με τον Τσε είναι η αγαπημένη μου».

ΠΗΓΗ:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου