Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Δεκ 2020
J. M. W. Turner: Έθεσε τις βάσεις του Ιμπρεσιονισμού
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 
 
Joseph Mallord William Turner – Βενετία, Η Γέφυρα των Στεναγμών.






 
 

Ο Τζόζεφ Μάλορντ Ουίλιαμ Τέρνερ [Joseph Mallord William Turner, J. M. W. Turner, βαπτίστηκε  14 Μαϊου 1775 – 19 Δεκεμβρίου 1851] ήταν Άγγλος ρομαντικός ζωγράφος τοπίων, του οποίου η τεχνοτροπία λέγεται ότι έθεσε τις βάσεις του Ιμπρεσιονισμού.

 

 

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (1822)

Γεννιέται στο Λονδίνο τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του 1775 (η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται) από πατέρα κουρέα. Οι γονείς του, αν και φτωχοί, στήριξαν το ταλέντο του γιου τους, που σε ηλικία δέκα ετών φοιτά στο σχολείο του Μπρέντφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου. Διασώζονται ακόμα και σήμερα μερικοί πίνακες του από εκείνη την περίοδο. Το 1787 φιλοτεχνεί την πρώτη υδατογραφία, μιαν απεικόνιση της Οξφόρδης. Τρία χρόνια μετά φοιτά δωρεάν στη Βασιλική Ακαδημία και εκθέτει εκεί μιαν υδατογραφία με θέμα το Μέγαρο Λάμπεθ. Το 1792 κάνει το πρώτο από τα τρία μεγάλα ταξίδια μελέτης, στα οποία ταξιδεύει και δημιουργεί σκίτσα, στις ορεινές περιοχές της Ουαλίας. Δυο χρόνια μετά παράγεται σε χαρακτικό, μια υδατογραφία του. Το 1797 επισκέπτεται την περιοχή Λέηκ Ντίστρικτ. Εκθέτει για πρώτη φορά ελαιογραφίες. Την επόμενη χρονιά συνάπτει δεσμό με τη Σάρα, χήρα του μουσικού Τζων Ντάνμπι και μητέρα τριών παιδιών. Εγκαταλείπει την πατρική εστία και μετακομίζει στη Harley Street. Γίνεται δεκτός ως εταίρος στη Βασιλική Ακαδημία.

Το 1800 η Σάρα γεννά την κόρη του Εβελίνα. Δυο χρόνια μετά επισκέπτεται το Παρίσι και μελετά τους μεγάλους δασκάλους στο Μουσείο του Λούβρου. Γίνεται τακτικό μέλος στη Βασιλική Ακαδημία. Το 1804 χάνει τη μητέρα του. Ανοίγει Γκαλερί Τέχνης στη Harley Street. Δυο χρόνια μετά αποκτά δεύτερη κόρη, την Τζωρτζιάνα. Το 1819 τροποποιεί το ύφος του ύστερα από ταξίδι στην Ιταλία. Το 1829 συγκλονίζεται από το χαμό του πατέρα του. Γνωρίζει τη Σοφία Μπουθ. Το 1833 επισκέπτεται, Δρέσδη, Βερολίνο, Πράγα & Βιέννη. Συζεί με τη Σοφία, που στο μεταξύ έχει χηρέψει. Στις 19 Δεκεμβρίου 1851 πέθανε στο σπίτι του, με τη Σοφία στο πλευρό του, σε ηλικία 76 ετών.

 

Βενετία, Το Μεγάλο Κανάλι (1835)

Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει σκηνές με τον Τάμεση, όπου είχε την κατοικία του. Φιλοτέχνησε πίνακες που εκτέθηκαν στη Βασιλική Ακαδημία, όπου είχε γίνει μέλος από τα είκοσι επτά του. Αφιερώθηκε στο τοπίο και ταξίδεψε σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Βρετανίας και της Ευρώπης. Η εμπειρία που αποκόμισε αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πλήθος έργων, από την εκθαμβωτική μαγευτική γαλήνη της Βενετίας, ως τις φοβερές χιονοθύελλες των Άλπεων. Ιδιαίτερα όμως προτιμούσε τα θαλασσινά τοπία σ’ όλες τους τις όψεις, άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε τρικυμιώδη, που τότε θαρρείς πως πλοία κι άνθρωποι μοιάζουν να χάνονται σε μια δίνη φωτός και χρωμάτων. Υπήρξε επίσης ο αγαπημένος ζωγράφος του κριτικού τέχνης Τζον Ράσκιν, που μετά το θάνατό του, κατέστρεψε όλους τους ερωτικούς πίνακές του, για να μην επιδράσουν αρνητικά -όπως είπε- στην υστεροφημία του καλλιτέχνη.

Προς τιμήν του Τέρνερ, από το 1984 απονέμεται από την Πινακοθήκη Τέιτ της Βρετανίας το βραβείο Τέρνερ, σε Βρετανούς καλλιτέχνες κάτω των 50 ετών.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου