Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Αύγ 2021
Βλαντιμίρ Τρέτσικοφ / Καζάκος αυτοδίδακτος ζωγράφος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ο Βλαντιμίρ Τρέτσικοφ (Πετροπαβλόφσκ του Καζακστάν, 26 Δεκεμβρίου 1913 – Πρετόρια, 26 Αυγούστου 2006) ήταν Καζάκος αυτοδίδακτος ζωγράφος, από τους εμπορικότερους καλλιτέχνες για την εποχή του.

Τα έργα του ήταν γνωστά ιδίως στη διάρκεια των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Έζησε τη Ρωσική Επανάσταση, ενώ φυλακίστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ινδονησίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1946 εγκαταστάθηκε στη Νότια Αφρική, όπου το 1950 ζωγράφισε το έργο «Το Κορίτσι από την Κίνα», που είναι γνωστό και με το όνομα «Η Πράσινη Κυρία».





Το μοντέλο του πίνακα η «Πράσινη Κυρία» λύνει τη σιωπή του | tovima.gr

Η «Πράσινη Κυρία» ή αλλιώς το πορτρέτο μιας Κινέζας του Βλαντίμιρ Τρέτσικοφ, έργο που αναπαράχθηκε σχεδόν μετά μανίας «έπιασε» τα 1,4 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία λονδρέζικου οίκου. Το μοντέλο που πρωταγωνιστεί στον πίνακα, μίλησε στο BBC για την εμπειρία της να ποζάρει, το 1950 για το πινέλο του ζωγράφου, αλλά για την μετέπειτα ζωή του Τρέτσικοφ και τη δική της.
 
Η Μόνικα Πον-Σου-Σαν εργαζόταν στο καθαριστήριο ρούχων του θείου της στο Κέιπ Τάουν, όταν την πλησίασε ο Τρέτσικοφ και της ζήτησε να την ζωγραφίσει. Ο ζωγράφος δεν ήταν ακόμη πολύ διάσημος, όμως η νεαρή κοπέλα είχε διαβάσει για εκείνον σε μια εφημερίδα μόλις πριν από μερικές ημέρες και έτσι αν και διστακτικά δέχτηκε να την ζωγραφίσει.
«Μου έδωσε ένα φόρεμα της γυναίκας του να φορέσω, ήταν μεταξωτό σιφόν, πανέμορφο υλικό. Δεν ήταν κίτρινο όπως στον πίνακα, αυτό ήταν δική του επινόησης», λέει η Πον-σου-σαν, ενώ για το σκληρό της βλέμμα στον πίνακα ισχυρίζεται ότι απλώς κουράστηκε να ποζάρει και να κοιτάζει.







Το έργο αυτό, που είναι και το πιο αναγνωρίσιμο έργο του, πωλήθηκε σε πάνω από 500.000 αντίγραφα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο πίνακα. Ο Τρέτσικοφ έγινε σύμβολο της βρετανικής ποπ κουλτούρας της δεκαετίας του 1960, ενώ έπαιξε το 1966 στην ταινία Alfie του Μάικλ Κέιν.

Κέρδισε τον τίτλο του «βασιλιά του κιτς» αναπαράγοντας κατά χιλιάδες τα έργα του, γεγονός που τον έκανε και έναν από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της εποχής του. Οι κριτικοί αδίκησαν το ζωγράφο. Έλεγαν ότι η τέχνη του είναι για αυτούς που μισούν την τέχνη.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου