Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Φεβ 2021
Όπυ Ζούνη: μια γεωμέτρης της ελληνικής τέχνης
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Η Όπυ Σαρπάκη Ζούνη ήταν ζωγράφος και εικαστικός. Γεννήθηκε στο Κάιρο στις 4 Φεβρουαρίου του 1941, ενώ το 1963 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η οικογένεια της καταγόταν από την Κρήτη και τη Σαντορίνη. Στο Κάιρο σπούδασε ζωγραφική, κεραμική στο Αμερικάνικο Κολέγιο καθώς και φωτογραφία. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, εμπλουτίζοντας τις με τη σκηνογραφία και τη διακόσμηση. Μεταξύ των καθηγητών της συγκαταλέγονται ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιώργος Μαυροϊδης και ο Βασίλης Βασιλειάδης.

Πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση στο Κάιρο το 1962. Συνολικά πραγματοποίησε πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις και 450 συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις. Είχε συμμετάσχει, επίσης, σε διεθνείς Μπιενάλε και Τριεναλε. Στο τέλος του 2006 και αρχές του 2007 πραγματοποίησε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Η έκθεση αυτή είχε τίτλο: «Το παρόν και η πρόσφατη εικοσαετία».

Ήταν εκπρόσωπος της γεωμετρικής τέχνης στην Ελλάδα. Οι δημιουργίες της ήταν επηρεασμένες από τον αραβικό πολιτισμό αλλά ενσωμάτωναν και ελληνικά στοιχεία. Ήταν παντρεμένη από το 1965 με τον Αλέκο Ζούνη, με τον οποίο απέκτησε δύο γιους, και κατοικούσαν στην Πεντέλη. Πέθανε από τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπιζε για δώδεκα χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου 2008 σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου νοσηλευόταν από τις  25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Το στήσιμο μιας έκθεσης είναι ένα γλέντι.

— Όπυ Ζούνη, με αφορμή την έκθεσή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η τέχνη είναι τόλμη, ένας διαρκής αγώνας για να ξεπερνάς τα όρια του εαυτού σου.

— Όπυ Ζούνη
************************************************************************
Οι διαδρομές της
Όπυς Ζούνη
στο φως και το χρώμα
 
 

Το  Ίδρυμα Ωνάση ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της αναδρομικής έκθεσης της  Όπυς Ζούνη, η οποία διοργανώθηκε από το  Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οπυ ζουνη εργα

Η έκθεση με τίτλο «Διαδρομές στο φως και το χρώμα», υπό την επιμέλεια του δρος Γιάννη Μπόλη, επιμελητή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2006 από την πρόεδρο της Βουλής  Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και διήρκεσε έως τις 20 Ιανουαρίου 2007.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου στην έκδοση που συνοδεύει την έκθεση, «η ­­Όπυ Ζούνη ωρίμασε σε μια περίοδο σημαντικών πολιτικών αλλά και καλλιτεχνικών ανακατατάξεων. Διατήρησε πάντοτε μια ματιά ταυτόχρονα ορθολογική και μοντέρνα μέσα σε ένα κλασικό ιδίωμα. Και είναι αυτό ακριβώς που ενδιαφέρει το  Ίδρυμα Ωνάση στην συγκεκριμένη περίπτωση. Θεωρούμε ότι έχει παρέλθει από καιρό η εποχή που η φιλοδοξία της Ελλάδος αναγόταν στην διεκδίκηση της κληρονομιάς των αρχαίων προγόνων μας. Πλέον η Ελλάδα διεκδικεί ισάξια θέση στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι. Οι Έλληνες εικαστικοί, γλύπτες, μουσικοί, άνθρωποι των γραμμάτων μετέχουν ενεργά στην σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, αφού μάλιστα ανταγωνίζονται τους ομότεχνούς τους επί ίσοις όροις στην ίδια τους την χώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε ακόμα είναι να αναπτυχθούν οι δομές και οι θεσμοί που θα τους επιτρέψουν να παραγάγουν το έργο τους και στην συνέχεια να το αναπτύξουν μέσα και έξω από τα στενά μας γεωγραφικά όρια».

 
Αποτέλεσμα εικόνας για οπυ ζουνη εργα
 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου