Ο Τζόζεφ Ράιτ (Joseph Wright, 3 Σεπτεμβρίου 1734 – 29 Αυγούστου 1797) ήταν Άγγλος ζωγράφος τοπίων και πορτρέτων. Είχε δημόσια αναγνωριστεί ως “ο πρώτος επαγγελματίας ζωγράφος που εξέφρασε το πνεύμα της Βιομηχανικής επανάστασης”.
Ο Ράιτ υπήρξε επιφανής όσον αφορά την χρήση εκ μέρους του της τεχνικής κιαροσκούρο, που δίνει έμφαση στην αντίθεση του φωτός και του σκότους, και για τις ζωγραφιές από φωτιζόμενα με κερί αντικείμενα. Οι πίνακες του για τη γέννηση της επιστήμης από την αλχημεία, συχνά βασισμένοι στις συναντήσεις της Lunar Society του Μπέρμιγχαμ, μιας ομάδας επιστημόνων με μεγάλη επίδραση και βιομηχάνων που ζούσαν στην Κεντρική Αγγλία, αποτελούν ένα εξαιρετικό αρχείο της μάχης της επιστήμης ενάντια στις θρησκευτικές αξίες στην περίοδο που είναι γνωστή ως Διαφωτισμός.
Πολλά από τα σχέδια και τους πίνακες του Ράιτ αποτελούν ιδιοκτησία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Ντέρμπι, και εκτίθενται στο Μουσείο και Πινακοθήκη του Ντέρμπι, απ΄όπου περιστασιακά τη συλλογή του δανείζονται και σε άλλες πινακοθήκες.
-
Πείραμα με πουλι σε αεραντλία, 1768, Λονδίνο, Εθνική Πινακοθήκη
-
Το σιδηρουργείο, 1773, Αγία Πετρούπολη, Ερμιτάζ
-
Σπηλιά με ληστές στο Βασίλειο της Νεάπολης, ηλιοβασίλεμα, 1778, Βοστώνη, Μουσείο Καλών Τεχνών
-
Η κόρη της Κορίνθου, 1782-85, Ουάσινγκτον, Εθνική Πινακοθήκη