Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 28 Σεπ 2021
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης / Παγκόσμιοι θησαυροί για την υπέρτατη ομορφιά
Κλίκ για μεγέθυνση

 



 

Σπάνιοι και πολύτιμοι θησαυροί από μουσεία της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού, περισσότερες από τριακόσιες αρχαιότητες που σηματοδοτούν και αναδεικνύουν το ιδεώδες του κάλλους, έτσι όπως αυτό οριοθετήθηκε από τους αρχαίους  Έλληνες, πολύτιμα κειμήλια, αγάλματα και τιμαλφή παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσής τους συνθέτοντας την έκθεση "Κάλλος. Η υπέρτατη ομορφιά" που παρουσιάζεται από αύριο έως και τις 16 Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

Τα εκθέματα, που χρονολογούνται από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, περιλαμβάνουν από την περίφημη Αφροδίτη της Ρόδου έως τη Σφίγγα της Αμφίπολης και το αρχαϊκό σύμπλεγμα του Θησέα και της Αντιόπης.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε 10 ενότητες, κάθε μια από τις οποίες έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με μια θεματική προσέγγιση, παρουσιάζοντας έργα από διαφορετικές περιόδους.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, μεταξύ άλλων, την Κόρη της Ακροπόλεως, την επονομαζόμενη «Χιώτισσα», κεφαλές αγαλμάτων του Διονύσου και του Απόλλωνος - Ηλίου από τη Θάσο και τη Ρόδο, προτομές της  Ήρας, της Αθηνάς και της Αφροδίτης, τις Σκύλλες της  Όστια και της Ελεύθερνας, αλλά και τους Ωραίους άωρους, δηλαδή τους νέους που βρίσκονται στην ώρα τους, στο αποκορύφωμα της νεότητάς τους, και η μοίρα τούς πήρε τη ζωή.

Δύο επιτύμβιες στήλες, μια αρχαϊκή ενός νέου από το Ακραίφνιο Βοιωτίας και μια κλασική, νέας από την Καλλικράτεια Χαλκιδικής, συνομιλούν σε μια μοναδική συνύπαρξη στον ίδιο χώρο.

Παρουσιάζονται επίσης όλα τα στάδια του καλλωπισμού, από το λουτρό, με τη χρήση αρωμάτων και αλοιφών, έως την περιποίηση προσώπου και σώματος, την κόμμωση, τον στολισμό και το ντύσιμο. Ξεχωρίζουν τα αγγεία με σκηνές πώλησης αρωμάτων, καθώς και σπάνιο παλαίτυπο με κείμενο του Θεόφραστου για την παρασκευή και χρήση των αρωμάτων της αρχαιότητας.

Τη δική του σημειολογία έχει η τριλογία ενός κοσμήματος, που δείχνει τον τρόπο που φοριέται στον λαιμό μιας γυναίκας, αλλά περιλαμβάνει και το κουτί που το περιέχει με εικονογραφημένο επάνω το ίδιο το κόσμημα.

Εξαιρετικής τέχνης έκθεμα αποτελεί η αρχαϊκή βάση αγάλματος κούρου με παραστάσεις σκηνών γυμνασίου. Αλλά και ένα σπάνιο χάλκινο αγαλμάτιο γυναίκας αθλήτριας από τη Δωδώνη.

 

"Πρόκειται για μια έκθεση μέσα από την οποία ο καθένας θεατής και επισκέπτης θα καταλάβει ποιος είναι και ποιος θα ήθελε να είναι" ανέφερε ο επιμελητής, πρώην διευθυντής του Κυκλαδικής και νέος επικεφαλής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Ν. Σταμπολίδης.

Εμμένοντας στη διαφορά των λέξεων ομορφιά και κάλλος, θύμισε πως το ομηρικό κάλλος εμπεριέχει έννοιες όπως η εξωτερική, αλλά και η εσωτερική ομορφιά, η οποία έχει σχέση με τη νεότητα, σύμφωνα με τους λυρικούς ποιητές.

"Η ομορφιά συνδεόταν ήδη από την αρχαιότητα με την έλξη και τον έρωτα" σχολίασε και αναφέρθηκε στη Σαπφώ, που, όταν τη ρώτησαν τι είναι ωραίο, εκείνη απάντησε πως "το πιο όμορφο πράγμα πάνω στη μαύρη γη είναι αυτό που ο καθένας ονειρεύεται".

Η αναζήτηση και η επιλογή των αρχαιοτήτων, που έφθασε περίπου τα εξακόσια αντικείμενα, έγινε εν μέσω πανδημίας και ενώ όλα τα μουσεία ήταν κλειστά, από τους δύο επιμελητές της έκθεσης Ν. Σταμπολίδη και Ιωάννη Φάππα, σε μια «μαραθώνια» επιστημονική έρευνα σε όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας θησαυρούς από Εφορείες Αρχαιοτήτων και αρχαιολογικά μουσεία, με εκθέματα που εντοπίστηκαν όχι μόνο στις προθήκες, αλλά ορισμένα και στις αποθήκες.

Για μια έκθεση "φυσική συνέχεια προηγούμενων αρχαιολογικών εκθέσεων που εστιάζουν στον  Άνθρωπο, όπως ο  Έρωτας, η Υγεία, ο Θάνατος" μίλησε η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Ο όμιλος L’Oréal στηρίζει οικονομικά την έκθεση με τον πρόεδρο Jean - Paul Agon να σημειώνει πως "το κάλλος αποδεικνύει πως η ομορφιά μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη για το καλό, που κινεί τον κόσμο".

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου