Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 24 Μάι 2021
«Το Μουσείο Επούλωσης» του Καντέρ Ατιά
Κλίκ για μεγέθυνση

Αποψη της βιντεοεγκατάστασης, «The Object’s Interlacing», 2020

© State of Concept. Photo by Stathis Mamalakis


24.05.2021, 19:21

 

 
Ο Ατιά θεωρεί την ιδέα της «επούλωσης» ως φυσική και συμβολική πράξη, εξερευνώντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο η επισκευή σχετίζεται τόσο με ψυχολογικό όσο και με το σωματικό τραύμα.

Ενας διεθνής Γάλλος καλλιτέχνης, ο Καντέρ Ατιά, που στοχάζεται πάνω στην αισθητική και την ηθική διαφορετικών πολιτισμών, κάνει αισθητή την παρουσία του στην Αθήνα με την έκθεση «Τhe Museum of Repair» (Το Μουσείο Επούλωσης) στο ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens.

Στο «Μουσείο Επούλωσης», ο Ατιά μετατρέπει τη μακροχρόνια έρευνά του σε ένα συναρπαστικό οπτικό δοκίμιο. Μέσα από γλυπτά, εγκαταστάσεις, κολάζ, βίντεο και φωτογραφίες, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αποικιοκρατία και ο ιμπεριαλισμός συνεχίζουν να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές κοινωνίες εμπλέκονται με μη δυτικούς πολιτισμούς και πιο συγκεκριμένα πώς (ακόμα) τις παρουσιάζουν, σχολιάζοντας τον ρόλο και τις συνέπειες του πολιτισμού στη διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας.

Η πιο πρόσφατη ταινία του Aτιά «The Object's Interlacing» (2020), σε ανάθεση του Μουσείου Kunsthaus Zürich, αναφέρεται στο ζήτημα της «αποκατάστασης» και της επιστροφής μη δυτικών αντικειμένων τέχνης που βρίσκονται σε δυτικά μουσεία. Οι φωνές των ιστορικών, των φιλοσόφων, των ακτιβιστών, των ψυχαναλυτών και των οικονομολόγων, που περιλαμβάνονται στο φιλμ, δημιουργούν ένα παλίμψηστο διαφορετικών απόψεων σχετικά με την ιδέα της αποκατάστασης, ένα θέμα που είναι αρκετά σημαντικό για το ελληνικό κοινό, καθώς τα Μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν μέχρι σήμερα μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις αμφίβολα αποκτηθέντων αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Ο Ατιά θεωρεί την ιδέα της «επούλωσης» ως φυσική και συμβολική πράξη, εξερευνώντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο η επισκευή σχετίζεται τόσο με ψυχολογικό όσο και με το σωματικό, τόσο με το συλλογικό όσο και το ατομικό τραύμα. Για τον ίδιο η «επούλωση» λειτουργεί ως μεταφορά για τον πολιτιστικό επαναπατρισμό και την αντίσταση.

Στη σειρά φιλμ με τίτλο «Reason's Oxymorons» που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Λιόν το 2015, ο καλλιτέχνης ερευνά τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές κοινωνίες συζητούν και κατανοούν έννοιες όπως η ζημία και η απώλεια. Μέσα από συνεντεύξεις με ψυχιάτρους, εθνογράφους, ιστορικούς και άλλους, ο καλλιτέχνης ομαδοποιεί μαρτυρίες, με τίτλους όπως «Γενοκτονία - Αποικισμός», «Νεωτερικότητα - Καπιταλισμός - Σχιζοφρένεια» και «Γλώσσα», όπου βλέπουμε συνομιλίες να ξεδιπλώνονται και να αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του συλλογικού τραύματος που δημιουργούν οι διακρίσεις.

Επιπλέον, μια επιλογή φωτογραφιών από τη σειρά του «Rochers Carrés» (2008) προσφέρει μια οπτική αναπαράσταση του αποκλεισμού και της περίφραξης: μια παραλία στο Αλγέρι, γεμάτη από τεράστιους βράχους που τοποθετήθηκαν από τις αρχές για να αποτρέψουν τους ανθρώπους από τη μεταφορά τους με σκάφη από τη Βόρεια Αφρική, στη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η έκθεση περιλαμβάνει και μια σειρά εκδόσεων με βιβλία που έχουν εμπνεύσει το ερευνητικό έργο του εικαστικού, καθώς και πρόσφατα άρθρα που δείχνουν πώς απεικονίζεται η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

O 51χρονος Καντέρ Ατιά, που θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 12ης Μπιενάλε του Βερολίνου, το 2023, μεγάλωσε στη Γαλλία και στην Αλγερία. Πέρα από τις σπουδές Τέχνης στο Παρίσι και τη Βαρκελώνη πέρασε εφτά χρόνια στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Εχει βραβευτεί με το βραβείο Marcel Duchamp, από το Ιδρυμα Miró Foundation και με το Yanghyun Art Prize της Σεούλ. Εχει κάνει εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Ζυρίχη, Μπέρκλεϊ, Γάνδη, Φρανκφούρτη, Λωζάννη, Λονδίνο κ.α.), έχει πάρει μέρος στις Μπιενάλε της Σαγκάης, της Βενετίας, στην documenta(13) στο Κάσελ κ.α.

🔴 Info: Διάρκεια έκθεσης μέχρι 19 Ιουνίου. State of Concept Athens (Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι, τηλ. 21 3031 8576).
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου