Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 03 Ιούλ 2022
Επιστροφή σε μια αλληγορική Αθήνα
Κλίκ για μεγέθυνση
03.07.2022, 16:31

 

 
10 ΧΡΟΝΙΑ «BACK TO ATHENS»: 2012-2022. Με έργα περισσότερων από εκατό καλλιτεχνών και 28 επιμελητικές προτάσεις, το εικαστικό φεστιβάλ, που ξεκίνησε το 2012, συνεχίζει να προτείνει μια διαφορετική ματιά πάνω σε όσα μας περιβάλλουν.

Ξεκίνησε τα χρόνια της κρίσης, τότε που οι καλλιτέχνες έψαχναν να βρουν διέξοδο από μια σκοτεινή κοινωνική πραγματικότητα. Τώρα, ακριβώς δέκα χρόνια μετά, αυτή η πραγματικότητα έχει μεν διαφοροποιηθεί, μα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έχουν παραμείνει σχεδόν τα ίδια. Ισως γι' αυτό το «Back to Athens», το εικαστικό φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2012, συνεχίζει να προτείνει μια διαφορετική ματιά πάνω σε όσα μας περιβάλλουν - μέσα κι έξω μας. Με τίτλο «No apocalypse now, a review» («Καμία αποκάλυψη τώρα - μια κριτική») προτείνει μια «επιστροφή στην αλληγορική Αθήνα, μια επανένωση με απλές, αλλά θεμελιώδεις αξίες και κοινωνικές δομές».

«Επανεξετάζουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς μέσα από τα κείμενα των Πλάτωνα, Αριστοτέλη, μέχρι τον Λοκ, τον Ρουσό και τον Καντ. Μα όχι αναχρονιστικά, αλλά αναλογιζόμενοι τις νέες κοινωνικές συμβάσεις που πιθανόν συντάσσονται για τη μελλοντική συνύπαρξη και συγκρότηση των κοινωνιών. Σε μια παγκόσμια κοινωνία με λιγότερη υλικότητα, περισσότερη άυλη διάδραση και επικοινωνία με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, ποια μορφή παίρνουν οι "νόμοι" της για την απόλυτη πολιτική, ιδεολογική, σεξουαλική, διαφυλετική συνύπαρξη ή τη δικαιοσύνη;» αναλογίζονται οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη και ο Γερμανός εικαστικός Κρίστιαν Ρουπ.

Η διοργάνωση φιλοξενεί 28 επιμελητικές προτάσεις που ενσωματώνουν τα εικαστικά έργα περισσότερων από εκατό καλλιτεχνών. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται παρόμοιες διοργανώσεις, κατ' αρχάς γιατί δίνουν ένα βήμα!» μας λέει η ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, Νίκη Παπασπύρου. «Επιπλέον υπάρχει μια πολυφωνία: παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, πολλές επιμελητικές προτάσεις, πολλές καλλιτεχνικές τάσεις και δεκάδες έργα με διαφορετικά εικαστικά μέσα. Εχει σημασία ο διάλογος που δημιουργείται εξαιτίας αυτού του πλουραλισμού, ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή» συνεχίζει.

Η ίδια μαζί με τον συνάδελφό της Στρατή Πανταζή έχουν επιμεληθεί τη «Μεταστοιχείωση»: «Με τον Στρατή μάς ενδιέφερε το θέμα της αλχημείας - γι' αυτό χρησιμοποιούμε και τον όρο "μεταστοιχείωση", που μεταφορικά είναι η ανάγκη για την αλλαγή και ενέχει μια κριτική ενατένιση του κόσμου. Η αλχημεία, εκτός από ένα πεδίο με το οποίο ασχολήθηκαν επιστήμονες όπως ο Νεύτωνας, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες ακριβώς γιατί συνδεόταν με τον πνευματικό εξαγνισμό, τη μεταμόρφωση και την ανακάλυψη του τρόπου να συνδεθεί ο άνθρωπος με κάτι ανώτερο. Εδώ οι έννοιες της εξέλιξης, της μεταμόρφωσης, της αλλαγής και της μεταστοιχείωσης είναι θεμελιώδεις. Ισως σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη αυτές τις έννοιες και οι καλλιτέχνες ανοίγουν αυτόν τον δρόμο.

Υπάρχουν έργα που έχουν να κάνουν με τα στοιχεία της φύσης (αέρα, νερό κ.λπ.), που παίζουν με το φως, που κινούνται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Για παράδειγμα η φωτογράφος Δήμητρα Παπαγιάννη παίζει με στιγμές της καθημερινότητας που κρύβουν την έννοια της αλλαγής είτε μέσω της αλλαγής του φωτός είτε της προοπτικής. Ή το έργο "Μάγος" του πρόσφατα εκλιπόντος Κορνήλιου Γραμμένου. Επίσης υπάρχει και η εγκατάσταση "Home-004" του Ιταλού Πάολο Ινκαρνάτο, σε επιμέλεια Στρατή Πανταζή, που είναι ένα δωμάτιο από χαρτόκουτα: για όσους δεν είμαστε άστεγοι ένας οικείος χώρος, όπως είναι ένα δωμάτιο, γίνεται αμέσως ανοίκειος. Για κάποιους συμπολίτες μας, όμως, αυτό είναι το σπίτι τους. Αυτό που φέρει στη συζήτηση είναι πολύ καίριο».

Info: Στο Μέγαρο Ησαΐα (Πατησίων 65 και Ιουλιανού, πάνω ακριβώς από τη Σχολή Σταυράκου). Εως αύριο Κυριακή (Σάββ., Κυρ. 12.00-22.00). Οργάνωση: APART Art Research and Applications. Υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη της αυστριακής πρεσβείας, σε συντονισμό CHEAPART.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου