Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 13 Αύγ 2022
Πέθανε ο γλύπτης Κώστας Ρόθος
Κλίκ για μεγέθυνση


Aπό τον ιστότοπο του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας
13.08.2022, 12:33
 

Σε ηλικία 74 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Ρόθος, γλύπτης και καθηγητής στη Σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, όπου δίδαξε Πλαστική και Ελεύθερο σχέδιο.

Ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1975 μέχρι σήμερα, ενώ συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα Ειρήνης με την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Ο Ρόθος σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Εργαστήρι του Γιάννη Παππά (1969-1974)

Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, πραγματοποίησε πέντε μεγάλες ατομικές εκθέσεις. Το 2007 έδειξε την δουλειά του με μεγάλα μνημειακά έργα στο πάρκο του ΤΕΙ  Αθήνας, «αφιερωμένη σε αυτούς που αγωνίζονται για ενιαία δημόσια ανώτατη εκπαίδευση», όπως είχε γράψει.

Στο εργαστήριό του δημιουργήθηκαν για το ΕΕΤΕ πολλά ομαδικά γλυπτά και εικαστικές εγκαταστάσεις και προετοιμάστηκαν πολλά ομαδικά εικαστικά δρώμενα του ΕΕΤΕ , ενάντια στο ΝΑΤΟ,  για τα δικαιώματα του Παλαιστινιακός λαού, ενάντια στην επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στην επέμβαση στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.α.  

Υπήρξε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου σε Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής Έργων, στην Επιτροπή γλυπτικών έργων και αναμνηστικών στοιχείων του Δήμου Αθηναίων το 2001, επίσης στο ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων θητείας (1999-2000).          

Εκπροσώπησε το ΕΕΤΕ στο Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων  το 1984, 1987, 1989, 1991, 1993 και 2001. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΤΕ ως ταμίας, διετέλεσε επίσης μέλος της εφορίας Γλυπτικής για χρόνια, καθώς και  μέλος των Επιτροπών  Κατάταξης και Κρίσης.

Συλλυπητήρια από το ΕΕΤΕ 

 

«Πήρε μέρος σε πολλές Ομαδικές Εκθέσεις: στην  Ομαδική Έκθεση του 1974 για την συμπαράσταση στον Κυπριακό Λαό, στην 12η Πανελλήνια Έκθεση το 1975 στο Ζάππειο και το 1987 στον ΟΛΠ Πειραιώς. 

Το 1976 συμμετείχε στον Εορτασμό της Unesco στη Νέα Σμύρνη και στο φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ.  Το 1977 συμμετείχε στην Ομαδική Έκθεση 40 Καλλιτεχνών σε δήμους και κοινότητες με το ΕΕΤΕ , και στο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή. 

Το 1978 πήρε μέρος στο Φεστιβάλ Πλαστικών Τεχνών και Κινηματογράφου στην Αττάλεια στην Τουρκία, στην Πανελλήνια έκθεση Γλυπτικής στη Φιλοθέη και πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του Έκθεση στην Γκαλερί «Ώρα».  Το 1979 συμμετείχε στην Πανελλήνια Έκθεση Γλυπτικής στο Νέο Φάληρο και στην Πανελλήνια Έκθεση Νέων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 

Το 1980 εκθέτει ατομικά στην Γκαλερί «DADA» και το 1981 συμμετέχει στην Έκθεση «Δημήτρια» στη Θεσσαλονίκη. Το 1997 είχε επίσημη συμμετοχή -μετά από πρόσκληση- στην Biennale Βουδαπέστης 1997 και πήρε μέρος στην Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στον Πύργο Ηλείας και στην υπαίθρια Έκθεση «Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική» στη Θεσσαλονίκη. 

Το 1999 συμμετείχε στην Έκθεση και στη Δημοπρασία Έργων για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας. Το 2014 πήρε μέρος στην Έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση Τώρα», το 2018 στην Έκθεση Μικρογλυπτικής που συνδιοργάνωσε το ΕΕΤΕ και η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με το γλυπτό «Αντισταθείτε». Το 2020 συμμετείχε στην Έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο».

Βαθιά συγκίνηση από το ΚΚΕ

 

«Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας σύντροφο Κώστα Ρόθο, έναν εμπνευσμένο γλύπτη και ιδιαίτερα αγαπητό -ως τη συνταξιοδότησή του- καθηγητή στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του πρώην ΤΕΙ Αθήνας.

Ο Κώστας Ρόθος υπήρξε ανήσυχο και διεισδυτικό πνεύμα με νεανική φλόγα στην ψυχή, ένα παράδειγμα κομμουνιστή καλλιτέχνη, που η κομματική του ιδιότητα βρισκόταν σε πλήρη αρμονία με την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική και η κομμουνιστική ιδεολογία του έβρισκε ολοκληρωμένη έκφραση στη δημιουργία του. Η ένταξή του στο κίνημα ξεκινά από τα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ιδιαίτερα ενεργή δράση στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1975 και από τότε μέχρι σήμερα αγωνίστηκε από διάφορες θέσεις για τα προβλήματα της τέχνης και του κλάδου των εικαστικών. Το πλούσιο έργο του, αμέσως αναγνωρίσιμο για το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του, εκφράζει με σύγχρονη μορφή την αγωνία και πάλη των ανθρώπων για το δίκιο, την ευτυχία, την ειρήνη, την ομορφιά της ζωής.

Σύντροφέ μας, δεν σε ξεχνούμε, μα ούτε και μπορούμε να σε ξεχάσουμε. Οι ψιλόλιγνες μορφές σου που βαδίζουν μπροστά και δείχνουν ψηλά, ξέρουμε πως παίρνουν ζωή από την αιώνια πάλη των ανθρώπων για την κοινωνική απελευθέρωση, που είναι και δική μας πάλη.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του». 


πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου