Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 10 Αύγ 2021
Παναΐτ Ιστράτι: «ο Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων»!
Κλίκ για μεγέθυνση

 



 
 
Ο Παναΐτ Ιστράτι (Panait Istrati, 10 Αυγούστου 1884 – 16 Απριλίου 1935) ήταν Ρουμάνος συγγραφέας και λογοτέχνης που έγραφε στα γαλλικά και στα ρουμανικά, και αποκλήθηκε «ο Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων». Ο Παναϊτ Ιστράτι (Γεράσιμος Βαλσαμής) γεννήθηκ στη Βράιλα της Ρουμανίας. Γονείς του ήταν ο Έλληνας Κεφαλλονίτης Γεώργιος Βαλσαμής και η Ρουμάνα Ζωίτσα Ιστράτι. Εξαιτίας της λαϊκής καταγωγής του αναγκάστηκε για βιοποριστικούς λόγους να κάνει διάφορα επαγγέλματα όπως κλειδαράς, ζαχαροπλάστης, χαλκωματής, χαμάλης, φορτοεκφορτωτής, γυρολόγος, χτίστης, φωτογράφος, δημοσιογράφος, ταχυδρόμος κ.λπ. Μ’ αυτό τον τρόπο γνώρισε από πρώτο χέρι την κατάσταση των λαϊκών τάξεων.
Για κάποιο διάστημα υπήρξε συνδικαλιστής στο σωματείο των εργατών του λιμανιού της Βράιλας. Γύρισε δουλεύοντας σ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου κι έφτασε στη Γαλλία, όπου ο Ρομαίν Ρολλάν πρόσεξε το μεγάλο συγγραφικό του ταλέντο και βοήθησε στην ανάδειξή του. Έκανε δύο απανωτούς αποτυχημένους γάμους. Υπήρξε φίλος του Καζαντζάκη και του Ρομέν Ρολάν, ο οποίος προλόγισε και το έργο του «Κυρά Κυραλίνα» και τον χαρακτήρισε «ο Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων».
Έγραψε τα έργα: “Κυρά Κυραλίνα”, “Αρχόντισα του Σνάγκοφ”, “Η Νερατζούλα”, “Οι Χαιντούκοι”, “Θείο Άγγελο” κ.α. Είχε προσωπική φιλία με το Νίκο Καζαντζάκη. Επισκέφτηκε την Ελλάδα το Φλεβάρη του 1928 και το 1932 παντρεύτηκε τη Μάργκα.
Λίγο πριν το τέλος του θα γράψει: “Πίστεψα τυφλά στο ιδεώδες, πίστεψα στην Πίστη μου και σ’ εκείνη των Άλλων και για καιρό δε γελάστηκα. Το να ονειρεύεται κανείς δεν αρκεί. Ακόμη και το να ζει κανείς δεν αρκεί. Να δημιουργεί κανείς σημαίνει να τιθασεύει τα όνειρά του και να κυριαρχεί στη ζωή του”.
Ταλαιπωρημένος από φυματίωση, πέθανε την Άνοιξη του 1935.
 
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
  • (2015) Τα γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν, Φαρφουλάς
  • (2011) Ταξιδεύοντας με τον Παναΐτ Ιστράτι, Αιγόκερως
  • (2006) Ο σφουγγαράς και άλλα διηγήματα, Κάκτος
  • (1998) Κυρά Κυραλίνα, Ίνδικτος
  • (1992) Προς την άλλη φλόγα, Δωρικός
  • (1987) Κυρά Κυραλίνα, Κάκτος
  • (1987) Προς την άλλη φλόγα, Κάλβος
  • (1983) Νεραντζούλα, Κάκτος, Μπάρμπα Αγγελής, Κωστοπούλου Ξένια
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου