Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Φεβ 2022
Ngo Van, Αρχαία ουτοπία και εξεγέρσεις των αγροτών στην Κίνα
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Β’ ΜέροςΤο Πρώτο Θεοκρατικό Κράτος

Την ίδια περίοδο, ιδρύθηκε στην κοιλάδα του ποταμού Han η θρησκευτική κοινότητα των Five Pecks of Rice (Wudou Το Mi Dao) από τον Zhang Daoling, ο οποίος μελετούσε το Tao στο όρος Beimang. Οι μαθητές του, για να λάβουν τη διδασκαλία του, έπρεπε να πληρώσουν πέντε pecks ρύζι. Τους δόθηκε το όνομα Rice-Rebels (mitsei). Ο Zhang Lu, ο εγγονός του Zhang Daoling, συνέχισε το έργο του παππού του.

Η Αυτοκρατορία, η οποία καταστράφηκε από τα Κίτρινα Τουρμπάν, προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη του Ζανγκ Λου, αλλά ο τελευταίος σκότωσε τον αξιωματικό των αυτοκρατορικών δυνάμεων που στάλθηκαν για να διαπραγματευθούν μαζί του και κράτησε τα στρατεύματά του. Κατέκτησε την περιοχή και οργάνωσε ένα θεοκρατικό κράτος στο Σιτσουάν και στο νότιο τμήμα του Γκανσού, χωρίς κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρίς φυλακές και χωρίς ατομική περιουσία.

 

Σχετικά με αυτήν την κοινότητα, το Chronicles of the Three Kingdoms παρέχει την ακόλουθη περιγραφή:

«Οι δόκιμοι ονομάζονταν Demon-Soldiers (guizu). Εκείνοι που είχαν μυηθεί στο Τάο ονομάζονταν Bearers of the Libations (jijiu). Κάθε άτομο ηγούταν μιας οργανωμένης ομάδας. Όλοι δίδασκαν την καλή πίστη, την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια. Οι Bearers of the Libations ήταν υπεύθυνοι για τα «Inns of Equity», όπου αποθηκεύονταν το ρύζι και το κρέας. Οι ταξιδιώτες μπορούσαν να φάνε μέχρι να χορτάσουν. Αν έκαναν κατάχρηση αυτού του προνομίου, τα Πνεύματα του Τάο τους έκαναν να αρρωστήσουν. Δεν υπήρχαν φυλακές. Όσοι είχαν διαπράξει μικροεγκλήματα αναγκάζονταν να αναλογιστούν τα παραπτώματά τους ενώ περπατούσαν τα εκατό βήματα και έτσι το έγκλημά τους συγχωρούνταν. Όσοι είχαν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, μετά την τρίτη επανάληψη του ιδίου αδικήματος, εκτελούνταν. Δεν υπήρχαν πλέον κυβερνητικοί αξιωματούχοι, και ολόκληρη η «διοίκηση» βρισκόταν στα χέρια των Bearers of the Libations. Ο λαός (οι Κινέζοι) και οι γηγενείς ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το καθεστώς».

Ένα άλλο βιβλίο, το Tien Lo, επισημαίνει ότι οι Bearers of the Libations ήταν υπεύθυνοι όχι μόνο για τη διαχείριση των Inns of Equity και την υλική ευημερία των ανθρώπων, αλλά βοηθούσαν, επίσης, τους μαθητές στη μελέτη του κανονιστικού βιβλίου των Πέντε Χιλιάδων Λέξεων, του Λάο Τσε (Τάο Τε Τσινγκ).

Το θεοκρατικό κράτος, το οποίο ιδρύθηκε το 190 από τη θρησκευτική κοινότητα των Five Pecks of Rice ( Wudou Mi Dao), θα διαρκούσε τριάντα χρόνια. Εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των ετών που σημαδεύτηκαν από αιματηρές αναταραχές και σηματοδότησαν το τέλος της Δεύτερης Δυναστείας Χαν το 220 και τον σχηματισμό των Τριών Βασιλείων (220-280).

Το πνεύμα της εξέγερσης των Five Pecks of Rice επέζησε. Το έτος 399, ο Σουν Εν, μέλος της θρησκευτικής κοινότητας και ο οποίος είχε κληρονομήσει τη θέση του ως πατριάρχης από τον θείο του από την μεριά του πατέρα του, στρατολόγησε τους οπαδούς του από τους ναυτικούς, τους ψαράδες και τους πειρατές των ακτών του Ζετζιάνγκ και σχημάτισε «στρατούς δαίμονες». Η εξέγερσή του, η οποία ξεκίνησε το 400, εξαπλώθηκε κατά μήκος των ακτών και απείλησε την πόλη Νανκίνγκ. Ηττημένοι το 402, πολλοί αντάρτες αυτοκτόνησαν ομαδικά αντί να παραδοθούν.

Τον Τρίτο αιώνα μ.Χ., ο Ko Hung (253-333), ο Ταοϊστής μεγάλος αλχημιστής, ανέφερε στο έργο του, Pao P’u Tzu, τις απόψεις κάποιου Pao Ching Yen, ο οποίος θεωρούσε ότι στο μακρινό παρελθόν, όταν δεν υπήρχαν βασιλιάδες, ο κόσμος ήταν καλύτερος από ό,τι είναι τώρα. Αυτός ο πρώτος ελευθεριακός αναρχικός, αφοσιωμένος μελετητής του Λάο Τσε και του Τσουάνγκ Τσου, ανέδυσε τη χρυσή εποχή των πρωτόγονων κοινοτήτων και αμέσως μετά τοποθετήθηκε στο πεδίο της πολιτικής και στη συγκεκριμένη μέθοδο πάλης ενάντια στον δεσποτικό απολυταρχισμό.

Σύμφωνα με τους λόγιους Κομφουκιανούς, ο Ουρανός, όταν γέννησε τους ανθρώπους, εγκαθίδρυσε και τους Βασιλείς. Και πώς ακριβώς εξέφρασε ο Ουρανός τη θέλησή του σχετικά με αυτό το θέμα; Οι ισχυροί καταπιέζουν τους αδύναμους και οι αδύναμοι υποτάσσονται. Οι πονηροί εξαπατούν τους αφελείς και οι δεύτεροι τίθενται στην υπηρεσία των πρώτων. Η σχέση Βασιλιά-υποτελούς προέκυψε επειδή υπήρχε υποταγή και επειδή υπήρχε υποτέλεια, κυβερνούσαν οι ανίκανοι άνθρωποι… Ο Γαλάζιος Ουρανός δεν είχε καμία σχέση με αυτό…

«Το να αναγκάζεις τον κόσμο να δουλεύει και να ταΐζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους σημαίνει εκμετάλλευση του λαού για να μπορούν οι υπάλληλοι να απολαμβάνουν μεγάλους μισθούς…

» Στο μακρινό παρελθόν δεν υπήρχε ούτε βασιλιάς ούτε υπήκοος. Αν κάποιος ήθελε να πιει, άνοιγε ένα πηγάδι· αν ήθελε να φάει, καλλιεργούσε τα χωράφια. Οι άνθρωποι δραστηριοποιούνταν όταν ανέτειλε ο ήλιος και, όταν έδυε ο ήλιος, ξεκουράζονταν… χωρίς ανησυχίες· ήταν ελεύθεροι, γενναιόδωροι, ήταν χαρούμενοι. Δεν υπήρχε ούτε πόλεμος ούτε έριδες, ούτε τιμή ούτε εκδίκηση. Στα βουνά δεν υπήρχαν μονοπάτια, στα ποτάμια δεν υπήρχαν βάρκες ή γέφυρες, δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ ποταμών ή μεταξύ κοιλάδων. Κανείς δεν έπαιρνε αυτό που είχε ο άλλος. Δεν υπήρχαν ούτε φρουροί ούτε στρατιώτες, αφού κανείς δεν απειλούσε να επιτεθεί. Ούτε η δύναμη ούτε το κέρδος φύτρωναν και δεν υπήρχε αταξία ούτε συμφορές. Κανείς δεν χρησιμοποιούσε ούτε ασπίδες ούτε λόγχες, και δεν χτίζονταν φρούρια και τείχη. Τα δέκα χιλιάδες όντα ζούσαν μαζί σε υπερβατική ισότητα και ήταν ένα με το Τάο (τον Δρόμο). Οι ασθένειες δεν ήταν μεταδοτικές και οι άνθρωποι τελείωναν τη μακρόχρονη ζωή τους με φυσικούς θανάτους. Οι άνθρωποι είχαν καθαρές και αθώες καρδιές και δεν υπήρχαν πονηρές συμπεριφορές. Έχοντας ό,τι χρειάζονταν για να φάνε, ήταν ικανοποιημένοι, χάιδευαν το στομάχι τους και πήγαιναν μια βόλτα. Τα λόγια τους ήταν απλά και λιτά, οι πράξεις τους άμεσες και χωρίς στολίδια. Πώς θα μπορούσαν να επινοηθούν οι φόροι; Πώς θα μπορούσαν να εφευρεθούν τοίχοι και ανθρωποπαγίδες και αυστηρές τιμωρίες;

» Όταν όμως επιστρατεύτηκε η πονηριά και γεννήθηκε η τεχνοτροπία, επειδή ο Δρόμος και η Αρετή ήταν σε παρακμή, η ιεραρχία εγκαθιδρύθηκε. Οι τελετουργίες της ανόδου και της καθόδου, της μείωσης και της αύξησης πολλαπλασιάστηκαν· άνθρωποι ντύθηκαν με ωραία κοστούμια για τις θυσίες και έφεραν ωραία ρούχα ως προσφορές στον Γαλάζιο Παράδεισο και στην Κίτρινη Γη. Κτίρια από πέτρα και ξύλο υψώθηκαν στα σύννεφα, και τα δοκάρια και οι σταυροδοκοί τους βάφτηκαν κόκκινο και πράσινο. Ανασκάφηκαν βράχοι για αναζήτηση πολύτιμων λίθων και ανοίχτηκαν ορυχεία για αναζήτηση θησαυρών. Παρ’ όλο που ο νεφρίτης ήταν τόσο κοινός όσο τα δέντρα σε ένα δάσος, δεν υπήρχε αρκετός για να ικανοποιήσει τις ιδιοτροπίες των ανθρώπων· και παρ’ όλο που είχαν συσσωρευτεί βουνά από χρυσό, δεν ήταν αρκετό για τα γούστα τους. Εγκατέλειψαν τον εαυτό τους στη διαστροφή και έφυγαν από την αρχέγονη καταγωγή, από την ουσία της Μεγάλης Αρχής…. Γύριζαν την πλάτη τους όλο και περισσότερο στην αρχική απλότητα. Κατασκεύαζαν αιχμηρά, μυτερά όπλα και οι συμφορές των σφετερισμών και των εισβολών έγιναν όλο και περισσότερες. Το μόνο τους μέλημα ήταν να βεβαιωθούν ότι τα τόξα τους ήταν αρκετά δυνατά, οι ασπίδες τους αρκετά σκληρές, οι λόγχες τους αρκετά αιχμηρές και οι άμυνές τους αρκετά στέρεες.

» Τις εποχές που δεν υπήρχε ούτε καταπίεση ούτε βία, αυτές οι ανησυχίες ήταν άγνωστες…

» Γιατί τύραννοι, όπως ο Τσιν και ο Τσου, μπόρεσαν να κάψουν ανθρώπους, να σφαγιάσουν τους συμβούλους και τους λογοκριτές τους, να ξεριζώσουν τις καρδιές τους και να σπάζουν τα κόκαλά τους, και να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες του κακού…; Γιατί μπόρεσαν να επιδεικνύουν τη σκληρότητά τους, να αφήσουν ελεύθερη τη διαστροφή τους και να τεμαχίσουν την Επικράτεια σαν χασάπηδες; Αυτό οφειλόταν στη βασιλική τους ιδιότητα που τους εξουσιοδοτούσε να κάνουν ό,τι ήθελαν. Από τη στιγμή που εδραιώθηκε η σχέση βασιλιά-υποτελούς, το πείσμα του πλήθους αυξανόταν καθημερινά. Τότε ήταν που ο λαός επαναστάτησε ενάντια στη δουλεία του, παραπονέθηκε που ζούσε στη λάσπη και τη σκόνη. Και ο Ηγεμόνας τρέμοντας στον βασιλικό του θρόνο, στον πατρογονικό του ναό, συνέτριψε τους ανθρώπους μέσα στη δυστυχία τους. Επιδίωξε να τους φυλακίσει μέσα από τελετουργικά, νόμους και κανόνες και να τους καθυποτάξει με τιμωρίες και ποινές. Σαν να ήταν δυνατό να αναχαιτίσει κάποιος θυελλώδεις θάλασσες και τρομερές πλημμύρες και μετά να τις γαληνέψει με ένα βουναλάκι χώματος και να τις συγκρατήσει με μια απλή κίνηση του χεριού».

Οι Ταοϊστές στοχαστές αμφισβήτησαν την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων κάτω από τον ουρανό της Κίνας, ενώ μεταξύ των αγροτών το πνεύμα της εξέγερσης αυξήθηκε κατά την εποχή της αγροτικής κρίσης. Στην ύπαιθρο, ο διαχωρισμός μεταξύ πλουσίων και φτωχών επιδείνωσε τις κοινωνικές εντάσεις και οι εξεγέρσεις των αγροτών ήταν ενδημικές σε όλη αυτή την περίοδο. Κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών (επί δυναστείας των Τανγκ, του 7ου έως του 8ου αιώνα, και της δυναστείας των Σονγκ, κατά τον 12ο αιώνα) η αυτοκρατορική εξουσία αναγκάστηκε να εφαρμόσει αγροτικές μεταρρυθμίσεις για να εδραιώσει έναν ορισμένο βαθμό κοινωνικής ειρήνης.

Η μεγάλη αγροτική εξέγερση του Σετσουάν του 993, με επικεφαλής τους μυστικιστές Γουάνγκ Σιαόμπο και Λι Σουν, ξεκίνησε με το σύνθημα, «ισοπεδώστε τους πλούσιους και τους φτωχούς» (Kiun p’in fou).

Το 1120, στο Zhejiang, οι ειδικοί φόροι που επιβλήθηκαν για την κατασκευή του Αυτοκρατορικού Παλατιού στο Kaifeng προκάλεσαν μια σύντομη εξέγερση υπό την ηγεσία μιας βουδιστικής μυστικής κοινωνίας επηρεασμένης από το πνεύμα του ανατρεπτικού Ταοϊσμού. Οι επαναστάτες, φτωχά οπλισμένοι, αυστηροί χορτοφάγοι που λάτρευαν τους δαίμονες, έσφαξαν πλούσιους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και υψηλόβαθμα στελέχη. Όταν ο αρχηγός τους Φανγκ Λα συνελήφθη μετά από ένα χρόνο μάχης, οι αντάρτες γλίτωσαν από το τέλος που τους επιφύλασσε μέσω ομαδικής αυτοκτονίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1130, ξέσπασε μια άλλη εξέγερση των αγροτών –των παραδοσιακών Ταοϊστικών των Five Pecks of Rice– στην περιοχή της λίμνης Ντόνγκτινγκ, στο νότιο Χουνάν. Οι ειδικές εισφορές που επιβλήθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους και η λεηλασία που διεξήχθη από έναν στρατό που ήταν μισός ιδιωτικός και μισός κυβερνητικός είχε εξοργίσει τους αγρότες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ταοϊστές, εμπνευσμένοι από τον Zhong Xiang. Αυτός ο πατριάρχης, ο οποίος ήταν επίσης μάγος και αρχηγός των ανταρτών, δήλωσε ότι «οι νόμοι του Σονγκ [της δυναστείας που βασίλευε] είναι διεστραμμένοι» και διακήρυξε το περίφημο σύνθημα, «ισοπεδώστε τους ευγενείς και τους δουλοπάροικους· κάνετε τους πλούσιους και τους φτωχούς ίσους». Οι αντάρτες απέρριψαν όλα τα σύμβολα της παλιάς τάξης και «έκαψαν διοικητικά κτίρια, οχυρωμένες πόλεις και αγορές, παγόδες και ναούς, τα σπίτια ισχυρών ληστών και σφαγίασαν κυβερνητικούς και αξιωματούχους, χωρίς να ξεχάσουν τους λόγιους τζου (Κομφουκιανούς), μοναχούς, γιατρούς, μάντεις…», δηλαδή όλους όσοι ζούσαν χωρίς να δουλέψουν και χωρίς να κάνουν κάτι για να κερδίσουν το ρύζι τους. Ο Zhong Xiang έπεσε τριάντα πέντε ημέρες μετά την έναρξη της εξέγερσης. Οι μαθητές του συνέχισαν τον αγώνα με περισσότερους από 400.000 μαχητές και σάρωσαν δεκαεννέα περιοχές μέχρι το 1134, οπότε και σφαγιάστηκαν όλοι.

Περίπου το 1300, η σκληρή εκμετάλλευση που επέβαλε η Μογγολική δύναμη προκάλεσε αυξανόμενο βαθμό εχθρότητας από την πλευρά του κινεζικού πληθυσμού, ο οποίος ήταν έτοιμος να ξεσηκωθεί και να πολεμήσει ενάντια στις δυνάμεις κατοχής.

Η αντίθεση στους Μογγόλους αποκρυσταλλώθηκε στις απαγορευμένες και διωκόμενες μυστικές κοινότητες. Οι υποστηρικτές της βουδιστικής ομάδας του Λευκού Λωτού (Pai-lien chiao), οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν φτωχοί αγρότες, αρνήθηκαν να πληρώσουν τους φόρους τους ή να εκτελέσουν την ποσόστωσή τους για καταναγκαστική εργασία. Το ίδιο συνέβη και με τα μέλη της ομάδας του Λευκού Σύννεφου (Pai-yiin chiao-hui) στη νότια όχθη του ποταμού Yangtze. Άλλα κινήματα, που περίμεναν με το κλείσιμο της χιλιετίας την άφιξη του Βούδα-Μεσσία, εμφανίστηκαν στην πόλη Χενάν το 1335, στην Χουνάν το 1337 και στο Γκουανγκντόνγκ και το Σιτσουάν τα επόμενα χρόνια.

Το 1351, μετά τις μεγάλες πλημμύρες, η εξέγερση του Κόκκινου Στρατού (Hongjun), που ονομάστηκε έτσι λόγω των χαρακτηριστικών κόκκινων τουρμπάν που φορούσαν οι στρατιώτες του, εγκαινίασε τις μεγάλες εξεγέρσεις του κάτω Κίτρινου Ποταμού και αυτές οι κινήσεις εξαπλώθηκαν τα επόμενα χρόνια σε την επαρχία Anhui.

Οι εξεγέρσεις των αγροτών οδήγησαν στην πτώση δυναστειών ή στη δημιουργία νέων. Το 1352, ένας 24χρονος μοναχός, ο Zhu Yuanzhang, ηγήθηκε μιας ομάδας ανταρτών και κατέλαβε μια μικρή πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα του Anhui. Αφού συνήψε συμμαχία με τον Κόκκινο Στρατό, εξάλειψε επιτυχώς τους αντιπάλους του και τελικά κατέλαβε το Πεκίνο. Το 1368 έβαλε τέλος στη δυναστεία των Μογγόλων Γιουάν και ίδρυσε τη Δυναστεία των Μινγκ.

Η κοινωνική αναταραχή του 15ου και 16ου αιώνα είχε τις ίδιες αιτίες με αυτές των προηγούμενων αιώνων. Ξεκινώντας από τον 10ο αιώνα, εμφανίστηκε μια τάξη ενοικιαστών αγροτών και αγροτικών εργατών και ο αριθμός των ακτήμων αγροτών, άστεγων και χωρίς πόρους, αυξήθηκε. Ένα εργατικό δυναμικό, του οποίου οι συνθήκες εργασίας έφταναν στα όρια της δουλείας, εργαζόταν στα ορυχεία, τα χυτήρια, τα εργοστάσια κεραμικής και χαρτοποιίας και τις βιομηχανίες εκτύπωσης και αλατιού. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης, με επικεφαλής τον Ντενγκ Μαότσι το 1448–1449 στην περιοχή Ζετζιάνγκ και Φουτζιάν, οι αντάρτες αγρότες συνήψαν συμμαχία με τους εργάτες στα ορυχεία αργύρου με επικεφαλής τον Γε Ζονγκλίου. Αυτές οι δυνάμεις κατέκτησαν πόλεις και πόλεις, λεηλάτησαν τις οπλαποθήκες και η εξέγερση έγινε επαναστατικό κίνημα. Η επακόλουθη καταστολή οδήγησε στο θάνατο ή στην εξορία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Το 1476 επαναλήφθηκε το ίδιο φαινόμενο και το 1565 ξέσπασαν οι εξεγέρσεις αδέσποτων ανθρακωρύχων στις ορεινές περιοχές μεταξύ Zhejiang, Anhui και Jiangxi.

Τον 17ο αιώνα, κατά τα τελευταία χρόνια της δυναστείας των Μινγκ, ένας παλιός στρατιώτης, ο Zhang Xianzhong, ανέλαβε την ηγεσία των πληβείων και στη συνέχεια προχώρησε στη σφαγή των πλούσιων γαιοκτημόνων, των αξιωματούχων και των κυβερνητικών αξιωματούχων της Αυτοκρατορίας, απελευθέρωσε όλους τους σκλάβους και αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς στο Τσενγκντού, την πρωτεύουσα του Σετσουάν. Έπεσε στη μάχη το 1646, αφού είχε καταλάβει την κοιλάδα του ποταμού Μιν και το Σιτσουάν για δύο χρόνια.

Κατά τη μεταγενέστερη βασιλεία των Μάντσους, μεγάλες εξεγέρσεις των φτωχών, οι οποίες οργανώθηκαν από τη μυστική κοινότητα του Λευκού Λωτού, ξέσπασαν τη δεκαετία του 1780 και δεν τελείωσαν παρά το 1803.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Κίνα είχε ακόμη μια μεσαιωνική οικονομική, πολιτική και κοινωνική δομή. Η εισβολή των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μείωσε την Αυτοκρατορία σε ημι-αποικιακή κατάσταση. Η δυναστεία των Μαντσού, ήδη σε παρακμή λόγω μιας σειράς συνθηκών που επιβλήθηκαν υπό την απειλή των όπλων (οι πόλεμοι του οπίου του 1842 και του 1857), άνοιξε τις πόρτες της, πρώτα στις γαλλοβρετανικές δυνάμεις και μετά στις άλλες, απαλλάσσοντάς τες από δασμούς και χορηγώντας τους παραχωρήσεις σε διάφορες πόλεις, θύλακες σε κινεζικό έδαφος που αφαιρέθηκαν από την εξουσία της κυβέρνησης στο Πεκίνο. Το εμπόριο οπίου νομιμοποιήθηκε. Οι νικητές επέβαλαν τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις στην Κίνα. Τα ξένα πλοία επιτρεπόταν να κυκλοφορούν ελεύθερα στα ποτάμια της χώρας. Η κυβέρνηση του Πεκίνου υποτάχθηκε πλήρως μετά το 1860, όταν το περίφημο Θερινό Ανάκτορο λεηλατήθηκε και κάηκε από ένα εκστρατευτικό σώμα Γάλλων και Βρετανών στρατιωτών, μετά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα.

Με τον ερχομό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γεννήθηκε μια νέα τάξη, το μικρόβιο της κινεζικής αστικής τάξης, αυτή των αγοραστών, που βοήθησαν το ξένο κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί τον πληθυσμό. Η απόγνωση των αγροτών εξερράγη με αγροτικούς ξεσηκωμούς, εξεγέρσεις και επαναστάσεις, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν αυτή των Ταϊπίνγκ.
πηγη: https://anarchypress.wordpress.com

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου