Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Απρ 2021
Φρανσουά Ραμπελέ: Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γαλλικής Αναγγένησης
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

 
 
Ο Φρανσουά Ραμπελέ (François Rabelais, 1483 ή 1494 – 9 Απριλίου 1553) ήταν Γάλλος γιατρός και συγγραφέας της Αναγέννησης, γνωστός για τα μυθιστορήματα του (που ο ίδιος χαρακτήριζε ως «χρονικά») που περιγράφουν τις περιπέτειες του Πανταγκριέλ, ενός γίγαντα πρίγκιπα που κατοικεί στην χώρα της Ουτοπίας. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Γαλλικής Αναγγένησης.
Γεννημένος πιθανότατα το 1484, στη Σινόν, γιος ενός εύπορου νομικού, του Αντουάν Ραμπελέ, ο Φρανσουά Ραμπελέ ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική και έγινε δεκτός ως δόκιμος μοναχός στο Τάγμα των Φραγκισκανών. Το ενδιαφέρον του για την κλασική αρχαιότητα, καθώς και η «εξαιρετική γνώση» των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών, του επέτρεψαν να μελετήσει μια σειρά αρχαίων κειμένων, η επιρροή των οποίων είναι φανερή στο σύνολο του έργου του, αλλά και να αλληλογραφήσει με μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως τον ανθρωπιστή Γκιγιόμ Μπουντέ. Το 1524 ή το 1525, γίνεται δεκτός στο Τάγμα των Βενεδικτίνων, το οποίο έχει τη φήμη του πιο «ελεύθερου» τάγματος, που ενθαρρύνει την πνευματική εργασία και την ενασχόληση με τους κλασικούς. Λίγα χρόνια αργότερα, εγκαταλείπει το τάγμα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη φημισμένη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ. Παίρνει το πτυχίο του το 1530, έπειτα από μόλις μερικές εβδομάδες εντατικής φοίτησης και εργάζεται ως γιατρός στο νοσοκομείο Pont-du-Rhône στη Λυών. Εκεί εκδίδεται το 1532, το βιβλίο Πανταγκριέλ (Pantagruel) και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα βιβλία που περιγράφουν τις περιπέτειες του Πανταγκριέλ και της παρέας του, καθώς και τη ζωή του πατέρα του Πανταγκριέλ, Γαργαντούα. Η πατρότητα του πέμπτου βιβλίου, που εμφανίζεται το 1564, εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Ραμπελέ, θα αμφισβητηθεί έντονα.
 
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΙΒΛΙΑ
  • Pantagruel
Ολόκληρος ο τίτλος: Les horribles et épouvantables faits et prouesses du très renommé Pantagruel… (Πανταγκριέλ. Τα φοβερά και τρομερά κατορθώματα κι ανδραγαθήματα του περίφημου Πανταγκριέλ…).
 
Το πρώτο βιβλίο των περιπετειών του γίγαντα Πανταγκριέλ και του φίλου του, του Πανούργου (Panurge), εκδίδεται με το ψευδώνυμο Alcofribas Nasier (αναγραμματισμός του ονόματος του Ραμπελέ) το 1932 στη Λυών[4], και φαινομενικά αποτελεί μια παρωδία των ιπποτικών μυθιστορημάτων της εποχής. Ουσιαστικά, προσφέρει μία έντονα κριτική ματιά στο είδος του ιπποτικού μυθιστορήματος και στην λογοτεχνία, γενικότερα, και αποτελεί ένα μανιφέστο γεμάτο με τις ιδέες του Ανθρωπισμού και της Αναγέννησης, με έντονες επιρροές από την αρχαία γραμματεία (ιδίως από τον Λουκιανό).
  • Gargantua
Ολόκληρος ο τίτλος: La vie très horrifique du grand Gargantua, père de Pantagruel…Livre plein de Pantagruélisme (Η φρικιαστική ζωή του μεγάλου Γαργαντούα, πατέρα του Πανταγκριέλ…Βιβλίο γεμάτο Πανταγκριελισμό).
 
Το δεύτερο βιβλίο των χρονικών του Ραμπελέ εκδίδεται το 1534 και περιγράφει τη ζωή του πατέρα του Πανταγκρυέλ, του πανίσχυρου Γαργαντούα, βασιλιά της Ουτοπίας, ακολουθεί τη ζωή του ήρωα με έναν τρόπο παρόμοιο με τον Πανταγκριέλ, περιγράφοντας τη γέννηση, την εκπαίδευση και τα ταξίδια του Γαργαντούα. Πρόκειται για ένα μοντέλο πολύ συχνό στα ιπποτικά μυθιστορήματα της εποχής, το οποίο ο Ραμπελέ χρησιμοποιεί για λόγους κριτικής και παρωδίας. Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Σπύρο Σκιαδαρέση (αποσπάσματα – “COLLECTION d’ INSTITUTE FRANÇAIS d’ ATHENES”, 1950) και από τον Φίλιππο Δρακονταειδή (“Πατάκης”, 1988).
  • Le Tiers Livre
Ολόκληρος ο τίτλος: Tiers Livre des faits et dits Héroïques du noble Pantagruel… (Τρίτο βιβλίο των ηρωικών έργων και λόγων του ευγενούς Πανταγκριέλ…).
 
Το “Τρίτο βιβλίο” των περιπετειών του Πανταγκριέλ, του Γαργαντούα και των φίλων τους, είναι το πρώτο από τα χρονικά που εκδίδεται με το πραγματικό όνομα του Φρανσουά Ραμπελέ το 1546, υπό βασιλική προστασία (privilège du roi), την οποία ζήτησε ο Ραμπελέ για να προστατεύσει το βιβλίο του από τις επιθέσεις που δεχόταν και, ιδίως, από τη λογοκρισία της Σορβόννης. Διαφέρει ριζικά από τα δύο πρώτα, τόσο σε μορφή όσο και σε περιεχόμενο, καθώς δεν πρόκειται για την περιγραφή ενός ταξιδιού του ήρωα, αλλά των προσπαθειών του Πανούργου να παντρευτεί. Η διαλογική μορφή του κειμένου, που ανακαλεί τους πλατωνικούς διαλόγους, θέτει υπό αμφισβήτηση την παραδοσιακή μορφή των μυθιστορημάτων και αποτελεί μία κριτική του Ραμπελέ.
  • Le Quart Livre
Ολόκληρος ο τίτλος: Le Quart Livre des faits et dits Héroïques du noble Pantagruel (Το τέταρτο βιβλίο των ηρωικών έργων και λόγων του ευγενούς Πανταγκριέλ).
 
Το “Τέταρτο βιβλίο” των περιπετειών του Πανταγκριέλ, του Γαργαντούα και των φίλων τους, εκδίδεται το 1552 και περιγράφει τη συνέχεια των προσπαθειών του Πανούργου να μάθει αν πρέπει να παντρευτεί, η οποία οδηγεί τους ήρωες σ’ένα μεγάλο ταξίδι στις πηγές της γνώσης. Στο βιβλίο περιγράφονται μερικά από τα πιο γνωστά επεισόδια των χρονικών του Ραμπελέ, όπως «τα πρόβατα του Πανούργου».
  • Le Cinquième Livre
Η πατρότητα του “Πέμπτου βιβλίου”, που εμφανίζεται εννέα χρόνια μετά το θάνατο του Ραμπελέ, έχει αμφισβητηθεί έντονα από τους ερευνητές, με την πιο σύγχρονη άποψη να κάνει λόγο για μια «διαχείριση» σημειώσεων ή ανολοκλήρωτου έργου του Ραμπελέ, από διορθωτές.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου