Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 17 Μάρ 2021
Γουίλιαμ Γκίμπσον, Αμερικανός συγγραφέας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 
 
O Γουίλιαμ Φορντ Γκίμπσον (γεν. 17 Μαρτίου 1948), Κόνγουεϊ, Βόρεια Καρολίνα) είναι αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Αποκλήθηκε πατέρας του κυβερνοπάνκ, υποκατηγορίας της επιστημονικής φαντασίας, εξαιτίας του όρου κυβερνοχώρος τον οποίο εισήγαγε το 1982 αλλά και της επιτυχίας του πρώτου του μυθιστορήματος, Νευρομάντης, το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως από την πρώτη του έκδοση το 1984 και έχει κερδίσει βραβεία Nebula, Hugo και Philip K. Dick.
Ο Γκίμπσον μεγάλωσε στη Βιρτζίνια όπου, μετά το θάνατο του πατέρα του, ήρθε σε επαφή με το κίνημα των μπίτνικ και την επιστημονική φαντασία. Ιδιαίτερα τα γραπτά του Ουίλιαμ Μπάροουζ υπήρξαν καθοριστικά για τη μετέπειτα καριέρα του, ενώ από μικρός ένιωθε μια απέχθεια για τη σκληρή επιστημονική φαντασία. Το 1963 η μητέρα του τον έστειλε εσώκλειστο σε σχολείο της Αριζόνα, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατο της το 1967. Αμέσως μετά ταξίδεψε στην Καλιφόρνια, αναμείχθηκε με την αντικουλτούρα της εποχής και τελικά κατέφυγε στον Καναδά για να αποφύγει τη στράτευση, κατά την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Έμεινε αρχικά στο Τορόντο όπου και γνώρισε μία κοπέλα που θα τον συνόδευε στα ταξίδια του στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. Τελικά παντρεύτηκαν το 1972 και εγκαταστάθηκαν στο Βανκούβερ. Εκεί ο Γκίμπσον σπούδασε αγγλική φιλολογία, ήρθε σε επαφή με το μεταμοντερνισμό, βυθίστηκε στο πανκ κίνημα και έγραψε το πρώτο του διήγημα, τα Θραύσματα ενός ολογραφικού ρόδου (1977). Αν και ο ίδιος κατά δήλωση του δεν είχε ιδέα από υπολογιστές, η γνωριμία του με την πρώιμη κουλτούρα των χάκερ θα οριστικοποιήσει το ύφος και τη θεματολογία της γραφής του. Τελικά γνωρίζεται με τον Μπρους Στέρλινγκ και μέχρι το 1982 ο πρώτος κυβερνοπάνκ λογοτεχνικός κύκλος είχε σχηματιστεί. Η απροσδόκητη επιτυχία του Νευρομάντη το 1984, όπου αποκρυσταλλώθηκαν οι επιρροές και η αισθητική του Γκίμπσον αλλά και όλου του καλλιτεχνικού ρεύματος που εκπροσωπούσε, τον έφεραν με μιας στο προσκήνιο και τον έκαναν διάσημο.
 
Αν και τα πρώιμα κείμενα του ήταν διηγήματα, ο Γκίμπσον έχει γράψει εννέα ολοκληρωμένα μυθιστορήματα, δεκάδες άρθρα σε μεγάλες εκδόσεις και έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, σκηνοθέτες και μουσικούς. Η σκέψη του υπήρξε καθοριστική επίδραση για την επιστημονική φαντασία, την κουλτούρα του κυβερνοχώρου και την τεχνολογία. Θεωρείται “προφήτης” του Internet και του World Wide Web, ενώ αποτελεί έναν από τους βασικότερους διαμορφωτές του κυβερνοπάνκ. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται σε δυστοπικά αστικά σκηνικά του κοντινού μέλλοντος, όπου η υπερυψηλή τεχνολογία, προϊόν της πληροφορικής και της βιοτεχνολογίας, έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα. Οι ήρωες του συνήθως είναι περιθωριακοί χαρακτήρες του υποκόσμου, εγκληματίες που χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη μελλοντική τεχνολογία για ιδιοτελείς σκοπούς και εμπλέκονται, ηθελημένα ή μη, σε σκοτεινές υποθέσεις. Η πλοκή των έργων του απηχεί νουάρ καταβολές, ενσωματωμένες σε ένα αναγνωρίσιμο σκηνικό ΕΦ. Οι ιστορίες του Γκίμπσον εξετάζουν τις επιπτώσεις των υπολογιστών, των δικτύων πληροφοριών και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στον Άνθρωπο, αλλά και τη διαφαινόμενη εξέλιξη των μεταβιομηχανικών κοινωνιών του παρόντος. Στους κόσμους του ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός διανύει το τελευταίο του στάδιο, έχοντας επικρατήσει οριστικά και έχοντας διαπεράσει κάθε στοιχείο της καθημερινής ζωής. Η μεταμοντερνιστικής αισθητικής γραφή του ώθησε την επιστημονική φαντασία στο προσκήνιο της λογοτεχνικής κριτικής, ενώ η επιτυχία του Νευρομάντη οδήγησε κατά μεγάλο μέρος στη διάδοση του κυβερνοπάνκ ως ξεχωριστού και αναγνωρίσιμου ρεύματος.
 
Ο Νευρομάντης αποτέλεσε τελικά το πρώτο μυθιστόρημα μίας χαλαρής τριλογίας (Νευρομάντης το 1984, Κόμης Μηδέν το 1986 και Στον αστερισμό της Μόνα Λίζα το 1988) τα βιβλία της οποίας, μαζί με τα περισσότερα από τα πρώιμα διηγήματα του, εκτυλίσσονται στο ίδιο φανταστικό σύμπαν. Το 1990 συνεργάστηκε με τον Μπρους Στέρλινγκ στη συγγραφή του The Difference Engine, ενός διαφορετικού μυθιστορήματος που οδήγησε στην ευρύτερη αναγνώριση του ατμοπάνκ (steampunk) ως διακριτής λογοτεχνικής υποκατηγορίας. Τη δεκαετία του ’90 o Γκίμπσον παρέδωσε μία νέα μυθιστορηματική τριλογία, την “Τριλογία της Γέφυρας”, η οποία διαδραματίζεται σε ένα σύμπαν λιγότερο τεχνολογικά προηγμένο, αλλά και πάλι εμφανώς κυβερνοπάνκ. Τα βιβλία αυτά ασχολούνται με τις απαρχές των νέων τεχνολογιών του κυβερνοχώρου και της νανοτεχνολογίας, καθώς και με τη βαθιά και απροσδόκητη επίδραση τους στην κοινωνία. Στον κινηματογράφο έχουν μεταφερθεί τα διηγήματα του Ο Μνημονικός Τζόνι και Ξενοδοχείο Νέο Ρόδο, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και στη συγγραφή δύο επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς The X-Files.
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου