Είπα να μπω κι εγώ σήμερα στην Ημέρα Ποίησης από το… παράθυρο της πεζογραφίας· λογοτεχνικά είδη και τα δύο άλλωστε. Αυτό έγινε εντελώς τυχαία. Για το πώς έγινε, αντιγράφω από προσωπικό ημερολόγιο: «Σάββατο, 18.3.23. Είδα χθες βράδυ στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ πάνω στα βήματα του Τζακ Λόντον στις λευκές ερήμους του βόρειου Καναδά κι έπαθα πλάκα με τα βιογραφικά του στοιχεία και την (απίστευτη) εργογραφία του, καθώς πέθανε μόλις 40 χρόνων (1916), όσο και αν είχε κατηγορηθεί για λογοκλοπές· έζησε, από τα είκοσι χρόνια του, και ως ακτιβιστής σοσιαλιστής!
»Θυμήθηκα μια βιογραφία του που είχα διαβάσει νέος, μεταξύ εφηβείας και γάμου! Τίτλος: Ναύτης καβάλα στ’ άλογο, το θυμάμαι καλά, συγγραφέας, Ιρβιν Στόουν, ίσως! Θα το… γκουγκλάρω! Το βρήκα στα μεταχειρισμένα του Γκοβόστη, 5 ευρώ, αλλά με τίτλο Ναύτης καβαλάρης, άρα άλλη έκδοση από τη δική μου. Συγγραφέας, όντως Ιρβιν Στόουν (Irving Stone). Από εκεί έμαθα πρώτη φορά κάποια πράγματα για τον Λόντον. Από βιβλία του (άπειρα, πολλά σε ελληνική μετάφραση), αν και γνωρίζω τίτλους αρκετούς, έχω δει και φιλμ βασισμένα σε βιβλία του, δεν έχω διαβάσει λέξη! Πού να βρίσκεις χρόνο!».
Κάπως μου ’ρθε φλασιά ο Μαρκ Τουέιν. Συνέπεσαν και ένα διάστημα· το 1910 πέθανε ο Τουέιν, αλλά πολύ μεγαλύτερος, στα 75. Ταιριαστές νοοτροπίες, παράλληλες διαδρομές, πιστεύω: Αλλαξαν του κόσμου τις δουλειές, πριν καταλήξουν στην πεζογραφία μέσω της δημοσιογραφίας· από περιπλάνηση και αλητεία (ο Λόντον συνελήφθη επ’ αλητεία!), μέχρι δουλειές του ποδαριού, μεροκάματα και μεγαλεπήβολες επιχειρήσεις, στις οποίες, όταν άρχισαν να κερδίζουν -και κέρδιζαν αρκετά-από τα βιβλία τους, έσπρωχναν τα λεφτά τους (έκαναν επενδύσεις) μέχρι που δεν τους έμενε δεκάρα…
Ομως και οι δύο -κοινό τους γνώρισμα- από κάποια στιγμή της ζωής τους και μετά εναντιώθηκαν, εμπράκτως, στο «σύστημα» και παρέμειναν ενάντιοι μέχρι τέλους. Μορφάρες!
πηγη: https://www.efsyn.gr