Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 03 Οκτ 2017
Ph. Hogan: Η μελλοντική ΚΑΠ θα είναι πιο φιλόδοξη στον περιβαλλοντικό τομέα
Κλίκ για μεγέθυνση

[Shutterstock]

Περισσότερο φιλόδοξη όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους θα είναι η επόμενη ΚΑΠ διεμήνυσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Γεωργία, Phil Hogan, διασφαλίζοντας ότι οι αγρότες εντάσσονται στην πράσινη γεωργία μέσω της ευρύτερης χρήσης τεχνικών γεωργίας ακριβείας.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (28 Σεπτεμβρίου), ο κ. Hogan αποκάλυψε μερικές από τις πρωτοβουλίες που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η εκδήλωση με τίτλο «Water and agriculture in Europe: time for an integrated approach», διοργανώθηκε από το think tank European Policy Centre (EPC) και τη WWF.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αγροτική πολιτική διαθέτει «νησιωτικό καθεστώς», γεγονός που έχει δημιουργήσει ασυνέπειες μεταξύ άλλων συνδεδεμένων τομέων πολιτικής, κυρίως σε αυτόν του περιβάλλοντος.

«Τα σιλό πρέπει να διασπαστούν όλο και περισσότερο, αν θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο», τόνισε ο κ. Hogan.

Στο πλαίσιο προώθησης της συνοχής μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ, οι αρμόδιοι Επίτροποι για τη γεωργία και το περιβάλλον ενέκριναν τον Απρίλιο σχετικό έγγραφο εργασίας που αναδεικνύει δράσεις για την εξασφάλιση βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων στη γεωργία.

Γεωργία ακριβείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τη δυναμική των νέων τεχνολογιών για την αύξηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων στη γεωργία, όπως τα ρομπότ για τη μέτρηση της χρήσης του νερού στην παραγωγή κρασιού, τους αισθητήρες για τον έλεγχο ανάπτυξης των φυτών και τα drones για τον εντοπισμό και τη μετέπειτα θεραπεία των ασθενειών των φυτών.

«Έχουμε προβεί σε ορισμένες ενέργειες, για να υποστηρίξουμε τη γεωργία ακριβείας. Η αποδοτικότητα του νερού μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως big data, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τους αγρότες να αυξήσουν οικονομικά, τόσο την παραγωγή, όσο και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της γεωργίας», δήλωσε ο κ. Hogan.

Ο Επίτροπος ανήγγειλε μια πλατφόρμα για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η οποία θα παράσχει στους γεωργούς λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και την κατάσταση της καλλιέργειας τους. Το γεγονός αυτό θα διευκόλυνε την αποτελεσματική και στοχευμένη χρήση υδάτινων και χημικών εισροών, όπως τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Η πλατφόρμα θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και θα συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του δορυφορικού προγράμματος Copernicus.

Κίνητρα για τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις εξετάζει η Κομισιόν

Νέες προτάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση τεχνολογιών για τον έλεγχο αγροτεμαχίων, τα οποία λαμβάνουν κονδύλια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στη EURACTIV.

Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι επιτόπιοι έλεγχοι αγροτεμαχίων ήταν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικοί.

Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη των διαστημικών τεχνολογιών προσφέρει μια μοναδική …

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές της γεωργίας ακριβείας αναφέρουν ότι η πλατφόρμα αυτή επιτρέπει στους αγρότες να «κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους», μειώνοντας έτσι τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι επικριτές αμφισβητούν την προσβασιμότητα αυτής της τεχνολογίας, καθώς διατείνονται ότι το ένα τρίτο των αγροτών είναι ηλικίας 65 ετών και άνω και δεν διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες.

Διαχείριση υδάτινων πόρων

Η δεύτερη ανακοίνωση του Επιτρόπου αφορούσε σε μια ενημερωτική πρωτοβουλία για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης των υδάτων σε συνεργασία με το Joint Research Centre της Επιτροπής, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να επιλέξουν τα μέτρα που προτιμούν για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη γεωργία.

Η επικεφαλής υπεύθυνη πολιτικής για τη WWF Europe, Andrea Kohl, ζήτησε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση του νερού στη γεωργία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα πρέπει να ενσωματωθεί στην ΚΑΠ.

Η μετάβαση στη βιώσιμη γεωργία θα πρέπει να αποτελέσει τον βασικό στόχο της νέας ΚΑΠ, τόνισε η κ. Kohl, συμπληρώνοντας ότι οι άμεσες πληρωμές στους αγρότες θα πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα που να ενθαρρύνει τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

«Αυτό που βλέπετε στην τρέχουσα ΚΑΠ είναι πολλές καλές προθέσεις στον τομέα της πράσινης ενίσχυσης (greening), αλλά οι διατάξεις μειώθηκαν στο βαθμό που δεν ήταν πλέον ελκυστικές για τους αγρότες». Η πράσινη ενίσχυση αναφέρεται στο δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, που καλύπτει τις περιβαλλοντικές επιδοτήσεις, οι οποίες καταβάλλονται στους γεωργούς για την εφαρμογή των αποκαλούμενων μέτρων οικολογικής προστασίας.

Επιπλέον, ο κ. Hogan συμφώνησε ότι η προσέλκυση της στήριξης των αγροτών είναι καθοριστική, λέγοντας ότι «Πρέπει να αποτελεί ένα μίγμα από καρότο και μαστίγιο».

Το καρότο αντιπροσωπεύει τις πληρωμές στο πλαίσιο του καθεστώτος της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα ο Επίτροπος ανέφερε: «Πρέπει, ωστόσο, να δικαιολογήσουμε τα χρήματα που δαπανούμε στο πλαίσιο της ΚΑΠ βάσει κοινών στόχων σε ολόκληρη την Επιτροπή».

Τέλος, επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει «υψηλότερα επίπεδα φιλοδοξίας για το περιβάλλον, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους που μπορούν να τις εκπληρώσουν και αυτοί είναι αγρότες».

Από Paola Tamma | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου