Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2018
Νέα τροπολογία για ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ. Στις Δ.Ο.Υ οι οφειλές των αγροτών για την άρδευση των χωραφιών τους.
Κλίκ για μεγέθυνση

Υπερψηφίστηκε χθες μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας, η τροπολογία 1609 που αφορά τη διευκόλυνση των γενικών και τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ).

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους είχε θέμα «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις» και η τροπολογία είχε τίτλο: «Θέματα έργων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»

Η τροπολογία κατατέθηκε προς συζήτηση την 4η Ιουνίου 2018 από την Παναγιώτα Βράντζα και συνυπογράφεται από επτά ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε απολύτως αναγκαία, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, κυρίως λόγω των χρεών πολλών ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ και τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης που ακολούθησαν.

Η τροπολογία διευκολύνει τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών των ΟΕΒ, προστατεύει συνεπείς αγρότες και οργανισμούς, αλλά κυρίως διασφαλίζει την ομαλότητα στην παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα, εξορθολογiζει και μια σειρά αναχρονιστικών διατάξεων που διέπουν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Ακολουθεί η εισήγηση της Π. Βράντζα κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του κοινοβουλίου:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η παρούσα τροπολογία προέκυψε ως αναγκαιότητα, μετά τα σοβαρά προβλήματα, ανά την επικράτεια σχετικά με τη λειτουργία των ΟΕΒ, εν όψη και της αρδευτικής περιόδου που διανύουμε.

Επιδιώκεται κατά βάση ο εκσυγχρονισμός του σχετικού απαρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Ειδικότερα:

Κατ’ αρχήν, στις παραγράφους 1-3, ορίζεται η νέα συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΟΣΑΚ και των ΔΣ των ΓΟΕΒ καθώς και η διαδικασία απόσπασης υπαλλήλων της περιφέρειας σε ΓΟΕΒ.

Καθορίζεται επίσης η συγκρότηση των ΠΓΣΕΕ και ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων που υποβάλλονται προς τους ΟΕΒ.

Σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το περιεχόμενο της παραγράφου 4, όπου επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις χρηματοοικονομικές διαδικασίες των ΟΕΒ με δεδομένο την κατάργηση της Αγροτικής τράπεζας και τις σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες πληρωμής. Επίσης επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει το αποθεματικό των ΟΕΒ.

Στην παράγραφο 6 αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις συμμετοχής του δημοσίου στις δαπάνες διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης των εγγειοβελτιωτικών έργων. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να συμμετέχει στην πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από αιτίες που συνιστούν ανωτέρα βία, κατά το μέρος που δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ωφελούμενους.

Η τομή και η σημαντικότερη συμβολή της τροπολογίας, προκύπτει από την παράγραφο 7, με την οποία ορίζεται η διαδικασία και οι προθεσμίες είσπραξης των οφειλών υπέρ ΟΕΒ και προβλέπεται η υποχρεωτική αποστολή των οφειλών των υπερήμερων οφειλετών στην οικεία ΔΟΥ προς είσπραξη. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης στους ΟΕΒ, των βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

Τέλος, με την παράγραφο 8, διασφαλίζεται ο έλεγχος της νομιμότητας των προσλήψεων του αναγκαίου προσωπικού και επιταχύνεται η διαδικασία.


Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργεία των ΟΕΒ, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης γεωργίας αλλά και των καιρών. Σε συνδυασμό δε, με το «αμαρτωλό» παρελθόν αυτών των οργανισμών, καταλήξαμε σε αδιέξοδα. Τέθηκε σε κίνδυνο η παραγωγή, η βιωσιμότητα «υγειών» εκμεταλλεύσεων και συνεπών παραγωγών,  αλλά και η βιωσιμότητα πιστωτών των ΟΕΒ, όπως η ΔΕΗ!

Η εν λόγω τροπολογία άρει άμεσα τα αδιέξοδα και μας δίνει το χρόνο να αντικαταστήσουμε το παρωχημένο βασιλικό διάταγμα που διέπει τις λειτουργίες των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγικής διαδικασίας.»

Η τοποθέτηση του Σταύρου Αραχωβίτη

“Eπί των προηγούμενων κυβερνήσεων καταργήθηκαν οι Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων (Υ.Ε.Β) που προσέφεραν σημαντικότατο έργο στη διαχείριση των υδάτων και στελεχώνονταν από εξαίρετους εξειδικευμένους επιστήμονες! Ενώ οι ίδιες κυβερνήσεις έδωσαν τους Ο.Ε.Β στους Δήμους ώστε να λειτουργήσουν τελικά, πολλοί από αυτούς, σαν εργαλεία εξυπηρέτησης ημετέρων και να αποδυθούν από κάθε δυνατότητα επιστημονικής υποστήριξης. Τους βρήκαμε καταχρεωμένους, ακριβώς γιατί γίνονταν εξυπηρετήσεις παντός τύπου και όχι παραγωγή έργου.

Η συνολική ανάπτυξη των Οργανισμών αυτών είναι χρέος μας προς τον αγροτικό κόσμο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της υπαίθρου. Κι αυτό γιατί η διαχείριση του νερού, του οποίου η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ίδιας της γεωργικής παραγωγής αλλά και για τη ζωή στην ύπαιθρο. Σήμερα, με την Κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα, η διαχείριση του νερού με επιστημονικό, και όχι πελατειακό τρόπο, είναι αδήριτη αναγκαιότητα.

Σπάσαμε λοιπόν τον «αμαρτωλό» δεσμό και επαναφέραμε τους ΟΕΒ στις Περιφέρειες, ώστε να έχουν καλύτερη επιστημονική υποστήριξη, έλεγχο και εποπτεία.

Με την τροπολογία 1609 για τους ΤΟΕΒ και τους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων γενικότερα, που εισηγούμαστε, αντιμετωπίζονται επίσης θέματα εισπραξιμότητας, όπως η διαδικασία και οι προθεσμίες είσπραξης των οφειλών υπέρ ΟΕΒ. Προβλέπεται η υποχρεωτική αποστολή των οφειλών στην οικεία ΔΟΥ προς είσπραξη, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Παρέχεται επίσης στους ΟΕΒ η δυνατότητα ρύθμισης καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν νέα δυναμική στη συνολική λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΕΒ ώστε να ανταποκριθούν στον τωρινό αλλά και το μελλοντικό τους σημαντικότατο ρόλο”.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου