Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 02 Οκτ 2018
Αγροτικά Νέα: μια ματιά στην Ευρώπη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ταμείο Αλληλεγγύης: Οικονομική ενίσχυση στην Τσεχία για τις πλημμύρες

Το Ταμείο Αλληλεγγύης βοηθά τις χώρες της ΕΕ που έχουν υποστεί πλημμύρες, ξηρασίες ή πυρκαγιές.

Οι πλημμύρες στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και οι καταιγίδες στην Πολωνία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η ΕΕ αποφάσισε να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες και να διαθέσει σχεδόν 34 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η Τσεχία χρησιμοποίησε αυτή την βοήθεια τέσσερις φορές, λαμβάνοντας σχεδόν 161 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά δαπανώνται για την κάλυψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την αποκατάσταση των ζημιών.

«Είναι ένα άκρως χρήσιμο εργαλείο που ανταποκρίνεται τέλεια στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Τσεχίας.

Ωστόσο, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη ξηρασία του τρέχοντος έτους, η Τσεχία δεν θα λάβει περαιτέρω ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποτελεί μόνο ένα μέσο για τη χρηματοδότηση της ΕΕ, αλλά αποδεικνύει τα ιδανικά και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ευρωβουλευτής και εισηγητής της πρότασης για την παροχή βοήθειας προς την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, Janusz Lewandowski.

Το Brexit «απειλή» για την υγεία των ζώων και την επισιτιστική ασφάλεια

Το ενδεχόμενο «μη συμφωνίας» για το Brexit αποτελεί σοβαρή απειλή για τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων και την επισιτιστική ασφάλεια, γράφει σε άρθρο του στη Euractiv ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HealthforAnimals, Carel du Marchie Sarvaas.

«Εάν το μεγαλείο ενός έθνους μπορεί να κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τα ζώα του, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο Brexit, καθώς συνιστά μια τεράστια πρόκληση για την κτηνιατρική».

Μια μη-συμφωνία θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγή και την προμήθεια φαρμάκων για τα ζώα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις εξαγωγικές αγορές του.

«Οι κτηνίατροι ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ζώα που πάσχουν από ιάσιμες ασθένειες, αλλά δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τίποτα για να τα βοηθήσουν, διότι δεν θα υπάρχει πλέον μια ρύθμιση για τις εταιρείες που προμηθεύουν τα κατάλληλα φάρμακα», υπογραμμίζει ο κ. Sarvaas.

Ακόμη και αν εξασφαλιστεί μια συμφωνία, τυχόν νέες καθυστερήσεις στα σύνορα, αλλαγές στις τελωνειακές διαδικασίες ή αυξημένα κόστη θα θέσουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.

Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει όχι μόνο την υγεία των ζώων συντροφιάς, αλλά και τη δημόσια υγεία και εν τέλει τη διαθεσιμότητα κρέατος, γάλακτος και αυγών που παράγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Γερμανία: Το ψηφιακό χάσμα επηρεάζει τον αγροτικό τομέα

Παρά τις δεσμεύσεις για αποδοτική χρήση πόρων με στόχο την προώθηση της «έξυπνης γεωργίας», φαίνεται ότι η πλήρης κάλυψη με ψηφιακά ευρυζωνικά δίκτυα εκτός των μεγάλων γερμανικών πόλεων είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, δυσχεραίνοντας την εργασία των αγροτών.

Παρόλο που στη Σουηδία πάνω από 60% και στην Ισπανία πάνω από το 45% όλων των νοικοκυριών διαθέτουν συνδέσεις οπτικής ίνας, μόνο το 2,3% των νοικοκυριών στη Γερμανία απολαμβάνει διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων.

Πρόσφατη μελέτη της γερμανικής ένωσης αγροτών (DBV) διαπιστώνει ότι η κατάσταση αυτή έχει σημαντικές συνέπειες ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, καθώς το 77% των αγροτών στη χώρα είναι δυσαρεστημένοι από την ταχύτητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

«Όσον αφορά την κάλυψη δικτύου, η Γερμανία βρίσκεται πλέον στη χαμηλότερη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς τη σωστή υποδομή, οι αγρότες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως θα ήθελαν», τονίζει ο Δρ. Josef Efken από το Ινστιτούτο Thünen. «Με τον τρόπο αυτό πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας».

ERAFP: Αυξάνεται η πράσινη χρηματοδότηση στην ΕΕ

Οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού συνταξιοδοτικού ταμείου ERAFP και αντιπρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, Philippe Desfossé.

«Το αισιόδοξο είναι ότι βλέπουμε αύξηση της πράσινης χρηματοδότησης. Οι συνεισφέροντες ανησυχούν για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κλιματολογικά ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Desfosse.

«Όλο και περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές υιοθετούν μια προσέγγιση SRI (Κοινωνικά Υπεύθυνων Επενδύσεων). Το διοικητικό συμβούλιο του ERAFP συνέταξε τον χάρτη του SRI μόλις το σχέδιο είχε τεθεί σε εφαρμογή.

Τέλος, ο κ. Desfosse εξέφρασε την ανάγκη περαιτέρω της πράσινης χρηματοδότησης. «Μία από τις προκλήσεις είναι η μείωση της επιρροής του βραχυπρόθεσμου στις αποφάσεις μας και η προώθηση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Πρέπει να υπερβούμε τα εθνικά πλαίσια και να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατό μια συστημική αλλαγή που θα κινητοποιήσει σημαντικά ποσά για την προστασία του περιβάλλοντος», κατέληξε.

*Πρώτη δημοσίευση Ύπαιθρος Χώρα (έντυπη έκδοση)

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου