Η «καυτή πατάτα» των συμβολαίων της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ και τα εθνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα βρέθηκε στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, παρόντος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Παρά τα αναμενόμενα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού δεν γίνεται καμία αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. για την ΕΡΤ, όπως «χρηστή διαχείριση», «μικρή και νοικοκυρεμένη», «σεβασμός στα λεφτά του φορολογούμενου», δηλαδή μείωση του ανταποδοτικού τέλους. Κάτι το οποίο σημειώθηκε με χαρά και ανακούφιση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι χθες στο Μαξίμου συμμετείχαν οι εκ του νόμου συναρμόδιοι υπουργοί που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ, ο υφυπουργός για τα ΜΜΕ Στ. Πέτσας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ παρών ήταν και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης λόγω των πολλών αθλητικών γεγονότων που μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σε αυτή τη φάση εκλήθη ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ καθηγητής Γιάννης Δρόσος, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «ανέλυσε τις τηλεοπτικές και οικονομικές επιπτώσεις που έχει στο πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ η μετάδοση αγώνων των τριών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων».

Μετά τα εξώδικα και τις απειλές εναντίον της ΕΡΤ, με αφορμή την επικείμενη υπογραφή συμβολαίων με μεγάλες ΠΑΕ, η κυβέρνηση τώρα καλείται όχι μόνο να βρει τις ισορροπίες μεταξύ αντιμαχόμενων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, με αφορμή το ύψος των συμβολαίων με την ΕΡΤ για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων, αλλά και να εξασφαλίσει ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά. Τα περιθώρια στενεύουν εξάλλου έως τις 24 Αυγούστου.

Ο Κ. Μητσοτάκης ζήτησε και πάλι από τον κ. Δρόσο να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έως ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, είναι «η ΕΡΤ να ανταποκριθεί στον ρόλο που αναμένουν οι πολίτες από εκείνην. Να γίνει δηλαδή μια υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θα προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία και βέβαια θα προάγει τον πολιτισμό, όπως είναι εκ του συντάγματος υποχρέωσή της».

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ – ΑΥΓΗ