Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 07 Απρ 2021
Το ένοχο μυστικό του αθλητισμού
Κλίκ για μεγέθυνση

Φωτ. αρχείου

© Valeria Cantone | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.04.2021, 08:57

 

 

Ακούγεται σαν τραγική ειρωνεία. Χθες ο ΟΗΕ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη. Χθες 22 αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστικής έκαναν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για όσα συμβαίνουν πίσω από τα φώτα που λούζουν τους πρωταθλητές με το εθνόσημο πάνω στο βάθρο.

Ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, ταπεινώσεις, υποσιτισμός, σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Τα γεγονότα που περιγράφουν στην επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ένα «σύστημα».

Παρόμοιες αποκαλύψεις γίνονται τον τελευταίο καιρό παντού. Τον Φεβρουάριο, 17 πρώην αθλήτριες στη Μ. Βρετανία κατέθεσαν μηνύσεις κατά της γυμναστικής ομοσπονδίας τους, καταγγέλλοντας πως έπεσαν θύματα επιθέσεων από προπονητές τους. Πριν από λίγους μήνες, στη Γερμανία η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη δοκό Πολίν Σέφερ κατήγγειλε την προπονήτριά της για άσκηση ψυχολογικής βίας, καψώνια και παροχή φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τη συμβουλή γιατρού επί χρόνια.

Ακολούθησαν δύο αθλήτριες της ενόργανης, ενώ καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στην κολύμβηση και στο μποξ συνταράζουν την κοινή γνώμη. Ο γιατρός της γυμναστικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ Λάρι Νάσαρ καταδικάστηκε σε 60 χρόνια κάθειρξη, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 100 αθλητριών στις τρεις δεκαετίες της θητείας του.

Η έκταση της βίας αποκαλύπτεται σιγά σιγά στην Ελλάδα μετά τις γενναίες αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, που ενέπνευσαν γυναίκες και άνδρες να καταγγείλουν βιασμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εργασιακό εκφοβισμό, σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες της ενόργανης στην επιστολή τους δείχνουν πως η βία που υπέστησαν ήταν ένα «κοινό μυστικό» και δεν αφορούσε μόνο όσα παιδιά προορίζονταν για πρωταθλητές, αλλά ήταν μέρος της επικρατούσας κουλτούρας.

Το φαινόμενο της βίας απαιτεί συντονισμένες κινήσεις όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η αντιμετώπισή του απαιτεί πολύ περισσότερα από τις επικοινωνιακές πιρουέτες της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Οπως σωστά επισημαίνει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «στοχεύει μόνο στον κατευνασμό της κοινής γνώμης (...) χωρίς να εξετάζει τη βάση του προβλήματος, δηλαδή τους παράγοντες που συντείνουν αφ' ενός στην αδυναμία-απροθυμία για καταγγελία και αφ' ετέρου στην ανεπάρκεια των δομών υποδοχής και στη βραδύτητα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου