Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 08 Οκτ 2021
Νόμπελ Ειρήνης 2021: Δύο δημοσιογράφοι νικητές, για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου
Κλίκ για μεγέθυνση




Στο εξωτερικό ανταμείβεται με Nobel ειρήνης η ελευθερία λόγου, όσο στην Ελλάδα υπογράφονται συμβόλαια θανάτου για δημοσιογράφους.




08.10.2021


Το Νόμπελ Ειρήνης, δόθηκε φέτος με έναν ιδιαίτερης σημασίας συμβολισμό. Δύο δημοσιογράφοι κέρδισαν την ανώτερη παγκόσμια διάκριση, με αιτιολογικό την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, ως προαπαιτούμενο της δημοκρατίας και της εξασφάλισης της ειρήνης.

Πρόκειται για τη Μαρία Ρέσσα από τις Φιλιππίνες και τον Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία. Σε μια εποχή που ελευθερία του Τύπου διάγει καιρούς χαλεπούς, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης σε δύο ανθρώπους που ασκούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου για τις προσπάθειές τους στο να διαφυλάττουν την ελευθερία της έκφρασης που αποτελεί προπύργιο της δημοκρατίας και της διατήρησης της ειρήνης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Μπέριτ Ρέις Άντερσεν στη συνέντευξη Τύπου: «Η κ. Ρέσσα και ο κ. Μουράτοφ βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης για τη θαρραλέα μάχη τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης στις Φιλιππίνες και τη Ρωσία». Είναι εύλογος ο συμβολισμός με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο περί ελευθεροτυπίας, με τα συντριπτικά τα τελευταία χρόνια στοιχεία από τις διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων και τύπου για τις διώξεις, τους θανάτους και τη φίμωση των λειτουργών της ελεύθερης έκφρασης.

 
 
The Nobel Prize
@NobelPrize
BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace. #NobelPrize #NobelPeacePrize


The Nobel Prize
@NobelPrize
8h
BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace. #NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT
 
Replying to @NobelPrize



«Οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο που η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα αντίξοες συνθήκες», συνέχισε στην ίδια δήλωσή της η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Ποιοι είναι οι νικητές


Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσσα είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler. Η ίδια προηγουμένως είχε εργαστεί επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN. Η ίδια δήλωσε σοκαρισμένη για το βραβείο.

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και είχε κερδίσει το 2007 το Βραβείο Ελευθερίας Διεθνούς Τύπου.

Τι δηλώνουν οι ίδιοι

Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα δήλωσε ότι εξεπλάγη από την είδηση, μιλώντας στον ιστότοπο Rappler.

«Έχω πάθει σοκ», τόνισε η Ρέσα στον ειδησεογραφικό ιστότοπο του οποίου είναι συνιδρύτρια.

Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο στη Novaia Gazeta και τους δολοφονημένους δημοσιογράφους της

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε σήμερα ότι αφιερώνει το Νόμπελ Ειρήνης στην εφημερίδα Novaia Gazeta της οποίας είναι διευθυντής και στους συνεργάτες του που δολοφονήθηκαν λόγω της εργασίας τους και των ερευνών τους.

«Δεν είναι ένα προσωπικό βραβείο. Είναι ένα βραβείο της Novaia Gazeta. Είναι ένα βραβείο για όσους σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των ανθρώπων στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε ο Μουράτοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ενώ διάβασε και έναν κατάλογο με τα ονόματα των έξι δημοσιογράφων και συνεργατών της εφημερίδας που έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους και η Άννα Πολιτκόφσκαγια.


Όσο λοιπόν η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης κερδίζει βραβεία Nobel στο εξωτερικό, στην Ελλάδα η ελευθεροτυπία πλήττεται καθημερινά, με “λίστες”, σκονάκια, απειλές, οδηγίες για το τί πρέπει να ειπωθεί, πώς και πότε πρέπει ένα θέμα να αναδειχθεί. Παράλληλα, η σοκαριστική δολοφονία Καραϊβάζ, έχει περάσει στα “ψιλά” και έχει μπει στο συρτάρι.
Υπενθυμίζεται, ότι για το στυγερό αυτό έγκλημα, υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σχετιζόταν με ανακαλύψεις του δημοσιογράφου. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί η καταγγελία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον δείκτη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, για το 2020.

Πηγή: www.rosa.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου