Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Σεπ 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγίας Σοφίας του μετρό Θεσσαλονίκης
Κλίκ για μεγέθυνση
10.9.2021


Ενώ η Ελλάδα κηδεύει τον Μίκη Θεοδωράκη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με μία κίβδηλη φιέστα στο Μετρό Θεσσαλονίκης προχωρά σε μία ακόμα πολιτιστική αθλιότητα που συνιστά και πολιτική διαστροφή. Αποκρύπτοντας τα γεγονότα διαστρεβλώνει ξεδιάντροπα την αλήθεια για τον σταθμό Αγ. Σοφίας σε μια επιχείρηση να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει τους πολίτες για το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης των μοναδικών οπουδήποτε στον κόσμο αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου που έχει προκαλέσει κατακραυγή εντός και εκτός της χώρας. Πρόκειται για ένα «τζούφιο» επικοινωνιακό πυροτέχνημα της τελευταίας στιγμής ενόψει της ΔΕΘ που συνιστά προκλητικό εμπαιγμό απέναντι στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης αλλά και την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως.
Η πραγματικότητα είναι ότι στον σταθμό Αγ. Σοφίας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την προηγούμενη τακτική απομάκρυνσης των αρχαίων που είχε ακολουθηθεί από την Νέα Δημοκρατία. Πετύχαμε, έτσι, στον σταθμό αυτό να διατηρηθούν αμετακίνητα στη θέση τους τα δύο τρίτα των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στις εισόδους, υλοποιώντας την στρατηγική «και Μετρό και Αρχαία» που ακολουθούσαμε και στον σταθμό Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα, τμήμα του Decumanus Maximus, του κεντρικού δρόμου της ύστερης ρωμαϊκής/πρώιμης βυζαντινής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε στον σταθμό Βενιζέλου, είχε αποκαλυφθεί και στον σταθμό Αγ. Σοφίας. Δυστυχώς, χωρίς να εξεταστεί η διατήρησή του στη θέση του σε συνάρτηση με την κατασκευή του σταθμού, αποσπάστηκε άρον άρον το 2012, όταν η κ. Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου δήθεν να επανατοποθετηθεί κάπου στον σταθμό. Όμως, στην πορεία του έργου η «Αττικό Μετρό» δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Έτσι, η επανατοποθέτηση δεν έγινε ούτε μπορεί να γίνει ποτέ, με αποτέλεσμα στον σταθμό Αγ. Σοφίας εξαιτίας των αποφάσεων του 2012 με ευθύνη της τότε γενικής γραμματέως και σημερινής υπουργού Πολιτισμού, να χαθεί για πάντα ο κεντρικός δρόμος της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Το 2017, αντίθετα, μετά την αποκάλυψη και άλλων αρχαιοτήτων στις εισόδους του σταθμού, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο συνολικός ανασχεδιασμός των προσβάσεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στα αρχαία που βρέθηκαν. Έτσι, έγινε εφικτό να διατηρηθεί για να αναδειχθεί αμετακίνητο στη θέση του το μνημειακό σύμπλεγμα έκτασης μισού στρέμματος, που βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης στη βόρεια είσοδο με μαρμαρόστρωτη πλατεία και μεταγενέστερα βυζαντινά καταστήματα. Παράλληλα, αποφασίστηκαν οι ελάχιστες αναγκαίες για την κατασκευή των προσβάσεων αποσπάσεις και επανατοποθετήσεις μικρών τμημάτων μεμονωμένων αρχαίων συνολικής έκτασης μόνο 170 τ.μ., συγκεκριμένα κρηναίου οικοδομήματος στη βόρεια είσοδο και πλακόστρωσης με τμήμα στυλοβάτη στη νότια είσοδο.
Είναι ολοφάνερο ότι οι απολύτως σημειακές, μικρής έκτασης αποσπάσεις και επανατοποθετήσεις μεμονωμένων αρχαίων στις εισόδους του σταθμού Αγ. Σοφίας, τη στιγμή που το συντριπτικό ποσοστό των αρχαίων που βρέθηκαν εκεί διατηρήθηκε στη θέση του, δεν έχουν καμία σχέση με την ανυπολόγιστη καταστροφή που θα προκαλέσει ο τεμαχισμός και η ολοκληρωτική απόσπαση του μοναδικού μνημειακού συνόλου έκτασης σχεδόν ενάμιση στρέμματος στον σταθμό Βενιζέλου, όπως παραπλανητικά θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Και όμως έρχεται τώρα με θρασύτητα η κ. Μενδώνη και αποκρύπτοντας όσα έχουν προηγηθεί, τα οποία την εκθέτουν προσωπικά, δηλώνει ότι η επανατοποθέτηση της πλακόστρωσης στη νότια είσοδο του σταθμού της Αγ. Σοφίας, που ολοκληρώνεται με δύο χρόνια καθυστέρηση, «σηματοδοτεί τη μέθοδο αποκατάσταση όλων των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποσπώνται και μπορούν να επανατοποθετηθούν στη θέση στην οποία βρίσκονται». Μάλιστα, δεν ντρέπεται να παρουσιάζει αυτή την αθλιότητα ως «αντίδωρο της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης»! Άραγε έχει έστω και την παραμικρή συναίσθηση των λεγομένων της;
Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι ψεύτικοι πανηγυρισμοί δεν μπορούν να κουκουλώσουν την καταστροφική πολιτιστική πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Κυρία Μενδώνη σταματήστε επιτέλους να κάνετε την «βρώμικη δουλειά» για τον πρωθυπουργό. Σταματήστε να ασχημονείτε.Σταματήστε τα εγκλήματα στον Πολιτισμό!

Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου