Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 01 Νοέ 2021
Ψηφιακός Νοέμβριος 2021
Κλίκ για μεγέθυνση

01.11.2021, 20:25

 

 
Ο Ψηφιακός Νοέμβριος είναι το διεθνές πολιτιστικό γεγονός που προτείνουν, για έναν μήνα, τα Γαλλικά Ινστιτούτα ανά τον κόσμο με στόχο την ανάδειξη των ψηφιακών πολιτισμών και των διαφορετικών μορφών τους. Η φετινή 3η διοργάνωση του Ψηφιακού Νοεμβρίου στην Ελλάδα για το 2021 εστιάζει σε διάφορες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού με στρογγυλές τράπεζες, επιμορφωτικά εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές, ευκαιρίες ανακάλυψης και ψυχαγωγίας.

Η φετινή διοργάνωση του «Ψηφιακού Νοεμβρίου» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (IFG) εστιάζει σε διάφορες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για ακόμη μία χρονιά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου όλα τα τμήματα του Ινστιτούτου συνδράμουν στη διοργάνωση και προτείνουν στο κοινό μια ελληνογαλλική προσέγγιση της θεματικής, μέσα από διά ζώσης και διαδικτυακές εκδηλώσεις: στρογγυλές τράπεζες, επιμορφωτικά εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα τελευταία ψηφιακά επιτεύγματα της Γαλλίας στους τομείς της Υπολογιστικής, της Ρομποτικής τεχνολογίας και των υπηρεσιών, το πώς αυτή η νέα τεχνολογία έχει διεισδύσει στις καθημερινές μας πρακτικές, ενώ θα επιχειρηθεί και η αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, θετικού και αρνητικού, στη ζωή μας. Ας δούμε αναλυτικά το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Την αυλαία ανοίγει: «Η χρονιά του ρομπότ»

4/11/2021 στις 20.00: Στο ντοκιμαντέρ «Η χρονιά του ρομπότ» (2019) καταγράφονται λεπτομερώς οι πρώτες επαφές και οι συνομιλίες μεταξύ ρομπότ και ηλικιωμένων ανθρώπων. Παρουσιάζει το φαινόμενο της γνωστικής ασυμφωνίας, την ανεπαίσθητη και μυστηριώδη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές.

Στην ταινία συμμετέχουν άτομα της τρίτης ηλικίας που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια, από αυτισμό ή άλλες νευρολογικές διαταραχές. Μετά την αρχική τους έκπληξη και αντιλαμβανόμενοι τον τεχνητό χαρακτήρα της ανθρωπόμορφης συμπεριφοράς του ρομπότ, οι τρόφιμοι μιας γαλλικής κλινικής υπερηλίκων επιχειρούν παρ’ όλα αυτά να αναπτύξουν σχέσεις μαζί του (βλ. σχετικές φωτ.).

Η μοναδική προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας προτείνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Ψηφιακού Νοεμβρίου που επιχειρεί να προαγάγει την πρόσβαση όλων στις νέες τεχνολογίες και να αναδείξει την πολυμορφία της γαλλικής ψηφιακής δημιουργίας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Yves Gellie και με το ανθρωποειδές ρομπότ NAO, το οποίο θα συμμετάσχει στην εκδήλωση με τη συνδρομή της Mobile Technology, χορηγό τεχνολογίας της εκδήλωσης.

Μπροστά στο κοινό το διάσημο ρομπότ θα επιδείξει ζωντανά κάποιες από τις σωματικές του δεξιότητες και επιδόσεις. Η συζήτηση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά σε ταυτόχρονη μετάφραση από την ιστοσελίδα ifg.gr

Οι άλλες εκδηλώσεις

11/11/2021 στις 19.00: «Προκλήσεις της ψηφιοποίησης στην εκπαίδευση»

Πριν από λίγα μόλις χρόνια, τα πανεπιστήμια εγκαινίαζαν τα πρώτα διαδικτυακά τους μαθήματα. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση επέβαλε ξαφνικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το Δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, μια νέα –ακόμη– εκπαιδευτική πρακτική. Σε αυτή τη στρογγυλή τράπεζα Γάλλοι και Ελληνες ειδικοί εξετάζουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές που προκύπτουν από την ολοένα αυξανόμενη προσφυγή στη διαδικτυακή εκπαίδευση, κυρίως κατά τη διάρκεια αλλά και από την έναρξη της πανδημίας.

19/11/2021 στις 19.00: Ομιλία του Christophe Caporilli, ιστορικού και κριτικού βιντεοπαιχνιδιών με τίτλο: «Ζωντανή παρουσίαση και βιντεοπαιχνίδι. Η ιστορία είναι δικό μας γήπεδο! Ιστορία και βιντεοπαιχνίδια».

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να μας πουν περισσότερα για το παρελθόν από τα βιβλία; Στην προσπάθεια ιστορικής ανασυγκρότησης μιας εποχής ή ενός ιστορικού γεγονότος, για να «γίνει ορατή η ιστορία» διατηρώντας παράλληλα τη διασκεδαστική πτυχή που ενυπάρχει στο μέσο, τα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών αντιμετωπίζουν αρκετές προκλήσεις, πρώτα απ’ όλα τεχνικές, αλλά και πολιτικές ή ηθικές.

Ο δημιουργός βίντεο και ιστορικός εκλαϊκευτής για το κανάλι «Historia Vox» θα παρουσιάσει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις, τα πλεονεκτήματα και τα όρια των βιντεοπαιχνιδιών σε σύγκριση με την ιστορία. Μετά από την παρουσίαση θα ακολουθήσει ξενάγηση στη μεγάλη οθόνη στην Αθήνα του 5ου αιώνα με το Assassin’s Creed Odyssey – Discovery Tour από την Ubisoft, που παίζεται στην κονσόλα PS4 pro.

5, 12 και 19/11/2021, από τις 18.00 μέχρι τις 20.00. Διαδικτυακά

«Θεματικές συζητήσεις στα γαλλικά» με τη μορφή εικονικών τάξεων.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει δωρεάν σε δοκιμαστικά, διαδικτυακά μαθήματα γλωσσικής εξάσκησης, διάρκειας 30 λεπτών. Η συμμετοχή στα τμήματα είναι ελεύθερη κατόπιν εγγραφής ([email protected]) σε άτομα 17 ετών και άνω, με γνώσεις επιπέδου B1 και άνω, που επιθυμούν να συζητήσουν στα γαλλικά γύρω από θέματα όπως η Ευρώπη (5/11), η βιώσιμη ανάπτυξη (12/11) ή χορτοφαγία (vegeterian) ή η versus αυστηρή χορτοφαγία (vegan) (19/11).

23/11/2021, από τις 14.00 μέχρι τις 20.00, και 24/11/2021, από τις 12.00 μέχρι τις 18.00: Η διδασκαλία δεν εξαιρείται από την ψηφιακή επανάσταση. Νέες πρακτικές και διαδικασίες μάθησης καθιστούν το μάθημα πιο διαδραστικό και μετατρέπουν την τάξη σε κολεκτίβα (escape games, βιντεοπαιχνίδια, εικονική πραγματικότητα). Παρουσίαση (διαδικτυακά) καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης καθηγητών γαλλικής γλώσσας με τη βοήθεια escape games.

30/11/2021, στις 19.30: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κινηματογραφικών αγορών: προς ένα υβριδικό μοντέλο;»

Ο κόσμος του κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση στις ανατροπές που επέφερε η πανδημία. Οι μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές αγορές αλλά και οι τοπικές διοργανώσεις που φέρνουν κοντά δημιουργούς, παραγωγούς, διανομείς και θεσμικούς φορείς κλήθηκαν να προσαρμοστούν στους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία. Ποια συμπεράσματα αποκόμισαν οι παράγοντες και οι συμμετέχοντες των αγορών αυτών ύστερα από δυο χρόνια εξ αποστάσεως ή υβριδικών διοργανώσεων; Στρογγυλή τράπεζα διά ζώσης και σε ζωντανή μετάδοση μέσω διαδικτύου.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου