Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 25 Σεπ 2011
Κώστας Κλάγκος: Ο εμπνευστής του 1ου Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Αιγιάλειας
Κλίκ για μεγέθυνση

10 Αυγούστου 2011 18:49

 

Του Β. Αντωνίου

 

Η 1η Αιγιάλεια συνάντηση έξι θεατρικών Ομάδων πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Γενικού Λυκείου Ακράτας από το Σάββατο 23 Ιουλίου έως την Τετάρτη 3 Αυγούστου με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Αιγιάλειας της Αντιδημαρχίας Ανατολικής Αιγιάλειας, της Τ.Κ. Ακράτας και του εμπνευστή της Κ. Κλάγκου με τους υπεύθυνους των θεατρικών ομάδων. Η αντιδήμαρχος πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής πρόνοιας κ/. Βασιλική Ψυχράμη επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο ώστε η Συνάντηση των θεατρικών ομάδων να αποτελέσει έναν καταξιωμένο θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια που θα προβάλει την ερασιτεχνική δημιουργία θεατρικών σχημάτων απ' όλη την Ελλάδα.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων Αιγίου - Κεντρική σκηνή, παρουσίασε τη «Φούστα μπλούζα» των Μιχ. Ρέππα, Θαν. Παπαθανασίου

Την Κυριακή 24 Ιουλίου ο Προοδευτικός Σύλλογος Καμαρών «ΑΠΟΛΛΩΝ» - Θεατρικό Τμήμα, παρουσίασε το έργο «Η βέρα» του Δημ. Κεχαΐδη

& το Θεατρικό Εργαστήρι Αιγείρας παρουσίασε «Το τάβλι» του Δημ. Κεχαΐδη

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου η Θεατρική Έκφραση Αιγίου (Θ.Ε.Α) παρουσίασε το έργο

«Ο Άνθρωπος, Το Κτήνος και η Αρετή» του Λουίτζι Πιραντέλο σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ.

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, η Παιδική Σκηνή Ομάδας ΜΟΝΟ-ΛΟΓΟΙ Αιγίου παρουσίασε το έργο «Με το μελάνι της Σουπιάς» της Αναστασίας Ευσταθίου

Το Σάββατο 30 Ιουλίου ο Προοδευτικός Σύλλογος Καμαρών «ΑΠΟΛΛΩΝ» - Θεατρικό Τμήμα, παρουσίασε το έργο «Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!»

του Ντόριο Φο

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ» - Θεατρικό Τμήμα παρουσίασε το έργο «Ποιος σκότωσε τον William» της Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

Τις ημέρες των παραστάσεων στις αίθουσες του Γενικού Λυκείου Ακράτας λειτούργησαν παράλληλες εκδηλώσεις με

• έκθεση αφισών - προγραμμάτων - φωτογραφιών από τι δραστπριότητες των ομάδων

•Συζήτηση για τα προβλήματα των θεατρικών ομάδων - ανταλλαγή εμπειριών.

 

 

 

Ο Κώστας Κλάγκος ένας ζωντανός μέχρι σήμερα κρίκος της θεατρικής παράδοσης στην περιοχή της ανατολικής Αιγιάλειας σε Ακράτα και Αιγείρα και όχι μόνο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού πολιτισμού, είναι ο εκπαιδευτικός που ως Λυκειάρχης διαπαιδαγώσισε τη μαθητιώσα νεολαία της περιοχής, μιλά στη «Στύγα», απευθυνόμενος στους Αιγιαλείς, με την ευκαιρία της πρώτης Αιγιάλειας συνάντησης έξι ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, αναπτύσσοντας τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό στην πρώτη Καλλικρατική πολιτιστική περίοδο του Δήμο Αιγιάλειας.

.

 

«Είμαστε σε ένα τόπο που έχει πολύ μεγάλη ιστορία, πολύ μεγάλη πολιτιστική παράδοση, πολύ ωραίο φυσικό τοπίο, στοιχεία που εμείς οι νεώτεροι αυτή την παράδοση προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να την κάνουμε καλύτερη.

Όταν με ρώτησαν ποιο είναι το πολιτιστικό προϊόν της Αιγιάλειας, απάντησα: Το πολιτιστικό προϊόν της Αιγιάλειας είναι το απαράμιλλο φυσικό τοπίο της, οι άνθρωποί της, η μακρά της πολιτιστική κληρονομιά και η καινούργια , ζώσα πολιτιστική της δημιουργία. Όλα αυτά για μας συνιστούν μια ευθύνη με ξεχωριστό βάρος. Πάνα σε αυτές τις αρχές εμείς θα πορευτούμε. Έχω αναλάβει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας την προεδρία του νεοσύστατου 15μελούς νομικού προσώπου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός, Κοινωνική μέριμνα του Δήμου Αιγιάλειας». Είμαστε στη φάση της οργάνωσης, περιμένουμε το ΦΕΚ για να γίνουμε νόμιμοι. Το 15μελές Συμβούλιο έχει συνεδριάσει άτυπα σε διάστημα 4 μηνών, με την πρώτη και τη δεύτερη συνεδρίαση στο Αίγιο, την τρίτη στη Συμπολιτεία, την τέταρτη στην Ακράτα και η Πέμπτη συνεδρίαση θα γίνει στο Διακοπτό. Στο καινούργιο νομικό πρόσωπο έχουν συγχωνευθεί όλα τα νομικά πρόσωπα (28), των π. έξι δήμων. Έχει γίνει καταγραφή όλων των νομικών προσώπων του Δήμου Αιγιάλειας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πλην των βρεφονηπιακών σταθμών και των ΚΑΠΗ, το κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων και ένα πολιτιστικό κομμάτι που είναι οι έξι βιβλιοθήκες των δήμων, οι δυο πινακοθήκες της Ακράτας και του Αιγίου, το ίδρυμα «Μάνος Χατζηδάκις. Νίκος Γκάτσος» στην Ακράτα, ο «Πολιτιστικός Οργανισμός Ακράτας» και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

Καταγράφουμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έχουμε συζητήσει με σχεδόν όλους τους προέδρους των σωματείων και ήδη άτυπα οργανώσαμε και τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας συνεργαζόμενοι με την κ. Ζωή Ψαρρού. Διοργανώσαμε στην Ακράτα από 23 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου την πρώτη Αιγιάλεια συνάντηση έξι ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων. Θεωρήσαμε καλό να την οργανώσαμε στην Ακράτα απ' όλη την Αιγιάλεια, επειδή έχει την μεγαλύτερη παράδοση στην θεατρική δημιουργία βεβαιωμένα.

Ο σχεδιασμός των πολιτικών δρώμενων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, προκύπτει μέσα από την καθημερινή επαφή με τους συλλόγους για σχεδιασμό διαφόρων εκδηλώσεων με θεματικό περιεχόμενο, με στόχο οι εκδηλώσεις αν είναι δυνατόν να είναι κυλιόμενες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, για να λειτουργήσουν και ως πόλος ανάπτυξης.

Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία για όποια πρόταση και άποψή σας, παραμένοντας ανοικτός για να τις συζητήσω και να τις προωθήσω.».-

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου